Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνει τις στηρίξεις ο Γενικός Δείκτης

Κάτω από το κρίσιμο όριο των 1.030 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης. Πτώση άνω του 3% για Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Υποχωρούν Folli Follie, ΓΕΚ Τέρνα. Περιορισμένος ο τζίρος.

Με απώλειες που ξεπερνούν το 1% το Χ.Α. υποχωρεί χαμηλότερα και της έσχατης γραμμής άμυνας, που για τον Γενικό Δείκτη έχει διαμορφωθεί στις 1.028 μονάδες. Σταθερά σε αρνητικό έδαφος η αγορά, μετά τις 10.55 και την αρχική αναλαμπή (έως τις 1.041 μονάδες) πήρε κλίση επικίνδυνη όταν επιβαρύνθηκε (και) τεχνικά η εικόνα και των 4 τραπεζικών μετοχών. Χάνοντας τις 138 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, διόρθωσε προς τις 136 θυμίζοντας πως πολύ κοντά στις 133,50 μον. είναι το χαμηλό 52 εβδομάδων.

Η απώλεια στηρίξεων είναι λογικό να ενεργοποιεί και άλλα προγράμματα εντολών πώλησης που για τον τραπεζικό κλάδο αφορούν κατ’ αρχάς τη μετοχή της Εθνικής. Και συνακόλουθα τις Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Στη μετοχή της ΕΤΕ οι πωλήσεις οδηγούν τη μετοχή μέχρι τα 2,12 ευρώ όλο και κοντύτερα στο 1,98 ευρώ (χαμηλό από τις 20/5/2014). Στη Eurobank καταβάλλεται προσπάθεια ανάσχεσης στο 0,30 ευρώ, ωστόσο τα ιστορικά χαμηλά του 0,295 ευρώ είναι πλέον κοντά, πολύ κοντά.

Με τις ρευστοποιήσεις στα τραπεζικά χαρτιά να συνεχίζονται, κωδικούς να αρχίζουν να... κοκκινίζουν και δεδομένου του νέου περιορισμένου χρονικού περιθωρίου (του Τ+2) η κατάσταση πιθανόν να γίνει ασφυκτικότερη.

Ανησυχητική η κλίση για τη μετοχή της ΔΕΗ, που υποχωρεί χαμηλότερα προς τα 8,77 ευρώ με αυξανόμενες συναλλαγές. Νωρίτερα στον Εκηβόλο ανεβάσαμε τεχνικά στοιχεία για τη μετοχή της Επιχείρησης.

Απώλειες έως 2,09% για τη μετοχή του ΟΛΠ, νέα χαμηλότερα στα 5,70 ευρώ για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 2,95 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, στα 5,90 του Μυτιληναίου, στα 4,62 ευρώ το «νέο χαμηλό» για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ προς τα 3,08 ευρώ υποχωρεί ο τίτλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 12.50 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 32 εκατ. ευρώ (από τα οποία το 65% στις τράπεζες με σχεδόν 10 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ, δηλαδή το 1/3, και μάλιστα σε σημαντική υποχώρηση της μετοχής).

Μόνον οι τίτλοι του ΟΠΑΠ και των ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties διασώζονταν από τον FT25 και από τη μεσαία ο ΙΚΤΙΝΟΣ, ο Σαράντης και το ΥΓΕΙΑ.

Στα υπόψη η ανησυχητικής μορφής βουτιά του DAX στη Φρανκφούρτη που υποχωρεί προς τις 9.123 μονάδες. Με αφορμή κυρίως τα τελευταία αρνητικά μηνύματα για την οικονομία της Γερμανίας, του πρώτου ΑΕΠ της Ε.Ε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v