Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δίνη πτωτικού σπιράλ ο Γενικός Δείκτης

Υπέρ των short παικτών... συνωμοτούν από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη, μέχρι οι εξελίξεις εντός συνόρων. Χαμηλότερα των 1.000 μονάδων οι πρώτες ουσιαστικές στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη. Οι τάσεις σε τράπεζες και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Σε χαμηλό 7 εβδομάδων οι ευρωαγορές λόγω ΔΝΤ, βουτιά 272 μονάδων για τον Dow Jones και σε χαμηλά 14 μηνών ο τραπεζικός δείκτης, με το Χ.Α. να βυθίζεται προς τις 1.000 μονάδες.

Πτωτικό σπιράλ από τη Νέα Υόρκη, μέχρι τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα, με την ελληνική πλευρά στη μέγκενη των δανειστών και την εν γένει αστάθεια να αποτυπώνεται όχι μόνο στο χρηματιστηριακό ταμπλό αλλά σχεδόν καθημερινά και στην αγορά ομολόγων. Η χθεσινή εικόνα του 10ετούς μόνο ενθαρρυντική δεν ήταν, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της τρόικας αποχωρούσαν (μετά και την αιφνίδια βραδινή σύσκεψη) χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια».

Στις 1.012,05 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, οι τράπεζες στα 135,03, με την Εθνική έως τα 2,07 ευρώ, τη Eurobank στο νέο χαμηλό του 0,289 ευρώ, και έπεται συνέχεια. Σε αυτό το πτωτικό περιβάλλον, τα αρνητικά νεότερα για τη γερμανική οικονομία ήταν η... σταγόνα που βάρυνε στη σημαντική υποχώρηση του DAX προς τις 9.086,21 μονάδες (-1,34%). Ειδικά για την περίπτωση και τη σημασία του συγκεκριμένου δείκτη, το Εuro2day.gr εδώ και μέρες έχει εστιάσει την προσοχή του με συχνές αναφορές στη σπουδαιότητα του κάτω ορίου στήριξης των 9.100 μονάδων.

Επιπλέον ανησυχητική εξέλιξη, καθότι διαδραματίζεται... Ανατολικά, δίπλα μας, θεωρώ τη νύχτα βίας στην Τουρκία - με 12 Κούρδους νεκρούς- ό,τι αυτό θα μπορούσε να προοιωνίζεται για την ήδη εύφλεκτη ευρύτερη περιοχή.

Στα του Χ.Α. όμως, καθώς ελάχιστες μονάδες μένουν πλέον από τις 1.000, αλλά όπως ορθά μετρά ο Θανάσης Σταυρόπουλος «... με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα η επόμενη σημαντική στήριξη για τον Γενικό Δείκτη δεν είναι οι 1.000 μονάδες (καθαρά ψυχολογικό όριο), αλλά το "gap" που έρχεται από τις 9/9/2013 στις 986-977 μονάδες».

Σε επίπεδα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2013 ο τραπεζικός κλάδος, έχοντας ακυρώσει όλη την πορεία ανόδου προς τις 215 μονάδες (213,44 στις 21/3/2014) που περιέλαβε στη συνέχεια τις ΑΜΚ των περίπου 8,4 δισ. ευρώ, με την τελευταία αναλαμπή προς τις 197 μονάδες (αρχές Ιουνίου). Ακολούθησε η γνωστή προειδοποίηση του ΔΝΤ για τις τράπεζες, η διχογνωμία με την ΤτΕ για τις κεφαλαιακές ανάγκες, η δημοσιοποίηση της μείωσης πανίσχυρων ξένων παικτών σε ποσοστά χαμηλότερα του 5%, για να μη σηκώσει έκτοτε κεφάλι ο κλαδικός δείκτης.

Πλέον η μετοχή της ΕΤΕ υποχωρεί έως τα 2,07 ευρώ όλο και κοντύτερα στο χαμηλό της 20ής/5 του 1,98 ευρώ.
Της Alpha Bank έως το 0,60 σε σχετική απόσταση από το 0,531 ευρώ της 6ης/8, ενώ η Πειραιώς έως το 1,19 ευρώ, που είναι και νέο χαμηλό. Για τη Eurobank το ιστορικό ελάχιστο του 0,289 ευρώ προφανώς έχει τη σημασία του. Όσον αφορά τον κλάδο ας συνεκτιμηθεί το χθεσινό -7,79% στο 0,071 ευρώ της Attica Bank.

Δυσοίωνα όμως τα μηνύματα από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, καθώς στην πτωτική πορεία τους αποτυπώνεται η μείωση θέσης ξένου (ή ξένων ) παικτών. Παρότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τη συμμετοχή των ξένων να ανέρχεται στο 61% περίπου και τις εκροές να έρχονται από την πλευρά Ελλήνων παικτών, το... ταμπλό είναι αδιάψευστος μάρτυρας όσων εδώ και καιρό υποστηρίζουμε (παρ' όσα αντίθετα καταμαρτυρούν ορισμένοι αναγνώστες και φίλοι μας).

Το νέο χαμηλό των 8,34 ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ με διόρθωση 27,60% σε διάστημα μόλις ενός μηνός καταδεικνύει την αποεπένδυση τουλάχιστον ενός ισχυρού παίκτη. Το ότι η ΔΕΗ ή ο ΟΠΑΠ ή άλλες μετοχές θα αγοραστούν ξανά είναι ζητούμενο εκ των ων ουκ άνευ της αγοράς (ειδάλλως... χαθήκαμε) όμως σε αυτήν τη φάση οι διεθνείς αγορές, οι εξελίξεις εντός και εκτός συνόρων, η αβεβαιότητα για τα stress tests κι η στάση των ξένων, σχεδόν όλα, λες και έχουν... συνωμοτήσει υπέρ των short παικτών.

Οι οποίοι μόνο από την τελευταία λήξη (19/9) του ΣΜΕ του 25άρη μέχρι και εχθές έχουν πάρει ολόκληρα 44 ποντάκια. Και πολύ εύκολα, όπως φάνηκε...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v