Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα «δοκιμασία» στις 1.000 μονάδες

Από το αν θα κρατήσει η μετοχή της Εθνικής τα 1,98-2,05 ευρώ θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο μιας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση. Προβληματίζει ο ΟΠΑΠ. Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις για το Γ.Δ. Ανοιγμα με κέρδη έως και άνω του 2% για το ΓΔ.

Συνεδρίαση στις παρυφές του... 1.000άρικου η χθεσινή, κι η αγορά παραμένει υπό πολιτική ομηρεία. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.007,94 (-0,41%), τον FT25 στις 328,20 (-0,50%) και τις τράπεζες κατά 0,50% επίσης χαμηλότερα στις 134,36 μονάδες.

Στις μάχες που κερδήθηκαν και σε αυτές που χάθηκαν αναφέρθηκε εκτενώς στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος εστιάζοντας στην προσοχή των λίγων υποστηρικτικών δυνάμεων για τη διάσωση των 1.000 μονάδων.

Ορίου κυρίως ψυχολογικής σημασίας, με τις περιοχές στήριξης να έχουν διαμορφωθεί σταδιακά χαμηλότερα προς τις 977 μονάδες.

Κατά γενική ομολογία (και) το Χ.Α. εδώ και καιρό έχει εγκλωβιστεί στη μέγκενη της εκλογολογίας, με την οικονομία να ασθμαίνει και τις αντοχές ακόμη και των ισχυρών παικτών να δοκιμάζονται πλέον από μήνα σε μήνα.

Και απομένει χρόνος μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όμως προσώρας η προσοχή των παικτών επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των stress tests, με τον κλάδο να ταλαιπωρείται από φήμες, παιχνίδια ισχύος σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη.

Στις 135 μονάδες ο κλαδικός δείκτης κι η μεγάλη μάχη εχθές έγινε στην Εθνική. Συναλλαγές 34,4 εκατ. ευρώ στη μετοχή που κυμάνθηκε στο εύρος των 1,99-2,11 για να κλείσει στα 2,07 ευρώ, με τζίρο σχεδόν στο 30% του συνολικού (των 110,9 εκατ. ευρώ).

Από το αν θα κρατήσει η μετοχή της Εθνικής τα 1,98-2,05 ευρώ θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο μίας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδρασης τόσο του κλαδικού δείκτη όσο και των άλλων βασικών. Εάν αντιδράσει η ΕΤΕ τότε θα είναι εφικτή η απόλυτα λογική και αναμενόμενη κίνηση του FT25 προς τις 336 μονάδες και αντίστοιχα του Γ.Δ. προς τις 1.030 μονάδες.

Επόμενοι στόχοι στις 343 και στις 1.050 μονάδες αντίστοιχα, όμως θα πρέπει να κρατήσει η Εθνική, σήμερα-αύριο.

Σε αυτήν τη φάση η Bank of America αυξάνει την τιμή-στόχο για ΕΤΕ και Alpha Bank, μένει ουδέτερη για τη Eurobank και θα φανεί σύντομα εάν η αναλυση ακολουθείται από κινήσεις για λογαριασμό πελατών του οίκου.

Στον ΟΤΕ σώθηκε εχθές η παρτίδα, προβληματίζει όμως πλέον και ο ΟΠΑΠ τη στιγμή που η ΔΕΗ υποχωρεί σε νέα χαμηλά, με αυξημένες συναλλαγές και στις τρεις μετοχές.

Η ΜΕΤΚΑ κι ο Μυτιληναίος αντέδρασαν φυσιολογικά με αφορμή και τη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο θέμα ΑτΕ - ΔΕΗ, παρ' όλα αυτά ο δείκτης χρειάζεται δυνάμεις της πρώτης γραμμής για να μη συνεχίσει χαμηλότερα και των 326 μονάδων.

Η αναφερόμενη τιμή - περιοχή έβγαλε αντίδραση έστω και ασθενή από τις 326,28 μονάδες, ωστόσο επιβεβαιώθηκε ως βραχυπρόθεσμη στήριξη δίνοντας την ευκαιρία να κινηθούν ανοδικά οι 11 από τις 25 μετοχές του δείκτη. Με υπεραπόδοση για Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και για FFG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Βραχυπρόθεσμα το στοίχημα για το Χ.Α. αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να λάβει η συγκυβέρνηση (τουλάχιστον 154 ψήφους-βουλευτές), και ευρύτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (που πλήττονται και από την ισχυροποίηση του δολαρίου) και το αν η Εθνική θα αντιδράσει προς τα 2,15-2,20 ευρώ σήμερα-αύριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v