Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό έτους ο DAX-Κάθετη πτώση στην Ευρώπη

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Οι επενδυτές τρομάζουν με τα σενάρια για τη Γερμανία και τη διεθνή οικονομία. Σε χαμηλό 4 ετών το Brent. Στροφή των επενδυτών στα ομόλογα, ενώ το ευρώ υποχωρεί κάτω από το $1,27. Αρνητικό πρόσημο και στα futures της Wall.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου υποχωρούν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς οι επενδυτές τρομάζουν με τις εξελίξεις για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Μέρκελ προχωρά σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης, ενώ ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί για την πορεία της ευρωζώνης. Έτσι, συνεχίζεται η φυγή των επενδυτών από τις τοποθετήσεις ρίσκου και η στροφή στα ομόλογα, ενώ παράλληλα το πετρέλαιο υποχωρεί σε χαμηλό 4ετίας.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 1,94% στις 8.832 μονάδες. Νωρίτερα στο χαμηλότερο είχε καταγράψει πτώση 2,1% στις 8.807 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο το 2014. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,31% στις 4.088 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,12% στις 6.360 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,39% στις 10.129 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κάθετη πτώση 3,23% στις 5.107 και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα 1,69% στις 19.055 μονάδες.

Το ευρώ βρίσκεται και πάλι κάτω από το 1,27 δολ. και τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,2660 δολ.

Στο κόκκινο βρίσκονται και σήμερα τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Την τελευταία εβδομάδα, υπήρξε μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων για τη γερμανική οικονομία, αποκαλύφθηκε πως οι αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν από το ισχυρό δολάριο, υπήρξαν νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της Κίνας, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία. Τελευταία εξέλιξη ήταν η δήλωση του Μάριο Ντράγκι πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης χάνει τον ρυθμό της, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.  

 «Έχουμε ένα πολύ αδύναμο περιβάλλον διεθνούς ζήτησης σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Όλες έχουν τεράστια δομικά προβλήματα» εξηγεί ο Μάικλ Έιβερι, της Rabobank και συμπληρώνει: «Όλες χρειάζεται να κινηθούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργηθεί σημαντική ζήτηση».

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι η αντίδραση της αγοράς πετρελαίου όπου η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2010, αγγίζοντας τα 88,45 δολ. ανά βαρέλι. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών Treasuries σημείωσαν πτώση σε χαμηλό 16 μηνών, στο 2,2790%. Η απόδοση των διετών γερμανικών Bund βρίσκεται στο -0,058% και των 10ετών στο 0,903%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v