Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες «αγωνίες» για το 1.000άρικο

Με το διεθνές (χρηματιστηριακό) περιβάλλον πτωτικό και τις πολιτικές εξελίξεις να πρωταγωνιστούν, οι επενδυτές προβληματίζονται. Στις «συστημικές» τράπεζες και στην τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ το ενδιαφέρον. Κάτω από τις 1.000 μονάδες με το καλημέρα.

Κολλημένο στο 1.000άρικο το Χρηματιστήριο, επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές και βουτιά 223 μονάδων αργά εχθές το βράδυ από τον Dow Jones.

Επί ξυρού ακμής ο Γενικός Δείκτης, καθώς κινήθηκε στο εύρος των 998,05-1.015,45 για να κλείσει οριακά ανοδικά στις 1.005,55 μονάδες. Με συναλλαγές 85,191 εκατ. ευρώ (70,354 εκατ. τμχ.), με το 54% στις τράπεζες και τη μερίδα του λέοντος σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, FFG, Jumbo και ΕΥΔΑΠ. Να σημειωθεί πως στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ οι συναλλαγές του 1,086 εκατ. ευρώ ήταν καθαρές -χωρίς πακέτα- και ότι μετρά ήδη 8,04% σε εβδομαδιαία απόδοση.

Είναι φανερό πού επικεντρώνεται το παικτικό ενδιαφέρον όσων μένουν ενεργοί στο Χ.Α., στις 4 τραπεζικές, στην 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και εκ περιτροπής σε άλλες 2-6 άντε 10 μετοχές σχεδόν αποκλειστικά της μεγάλης με...λίγη από μεσαία κεφαλαιοποίηση. Αυτή είναι η αγορά μας, έτσι θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τα stress tests, και από... Αγίου Δημητρίου βλέπουμε...

Να σημειωθεί, όπως μετρούσε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ότι ο Δείκτης, πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας ερχόταν από πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τις 1.197,11 μονάδες (κλείσιμο στις 5/9), καταγράφοντας 19 πτωτικές συνεδριάσεις σε σύνολο 25 και αθροιστικές απώλειες 16,06%, διόλου αμελητέες δηλαδή.

Τεχνικά προσεγγίζοντας την αγορά -δηλαδή τον FΤ25 και δευτερευόντως τον FT Mid- αρκετές μετοχές δικαιολογούν ανοδικές αντιδράσεις εντός ευρύτερου καθοδικού σχηματισμού των ίδιων των δεικτών.

Ενδεικτική η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, των Ελληνικών Πετρελαίων, του Μυτιληναίου κ.ά. αναφερόμενος πάντα στη βραχυπρόθεσμη κίνηση -ως επί το πλείστον εβδομαδιαία- επιλεγμένων μετοχών.

Διεθνώς το περιβάλλον παραμένει πτωτικό, με ορισμένους δείκτες να έχουν χάσει σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις (ενδεικτική η περίπτωση του DAX που μπορεί να έκλεισε στις 8.812,43, πλην όμως ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 8.699,60 μονάδες - νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό) και τους κύριους δείκτες στη Wall να κλίνουν χαμηλότερα και από τον VIX(*).

Στο εσωτερικό, όπως ακριβώς τα αναφέρει ο Φίλιππος Πανταζής, με σκληρό παιχνίδι πόλωσης με φόντο τις 180 ψήφους. Και η διαδικασία εκλογής ΠτΔ σε τέσσερις συν... μήνες. Είναι προφανές πως το Χ.Α. δεν αντέχει μέχρι τότε, όπως δεν αντέχει ούτε η πραγματική οικονομία κι η κοινωνία, που ουδόλως συγκινούνται από τον... αγώνα του πολιτικού συστήματος για τα 180... ψηφαλάκια

Απεναντίας, θα έπρεπε να προβληματίζουν περισσότερο τα ζοφώδη μεγέθη και οι οικονομικοί δείκτες που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σιγά όμως τώρα...

Το πώς θα αντέξει (και) το Χ.Α. σε μία παρατεταμένη 4μηνη προεκλογική, πολωτική περίοδο αποτελεί το εύλογο ερώτημα και των επαγγελματιών της αγοράς. Από τα stress tests, ίσως και με την προϋπόθεση να προκύψει κάτι θετικό για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμά χρηματιστής τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ. Πιθανόν, με τον κλαδικό δείκτη στις 137,36 μονάδες, την Εθνική στα 2,20 ευρώ (7,77 δισ. ευρώ), την Alpha Bank στο 0,605 (7,69 δισ. ευρώ), την Πειραιώς στο 1,23 ευρώ με αποτίμηση 7,51 δισ. ευρώ.

Εάν αλλάξει η ροή συναλλαγών στην 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, σημειώνει έτερος ιδιωτικής χρηματιστηριακής, και με την προϋπόθεση πως ολοκληρώνεται η αποχώρηση ισχυρών ξένων με είσοδο άλλων παικτών σε τιμές έως και 30%(!) χαμηλότερα σε διάστημα μηνός.

Το μειονέκτημα για την αγορά είναι πως εδώ και καιρό η CC/HBC κλίνει επικίνδυνα προς τα χαμηλά της των 16,01 ευρώ -στα 16,37 εχθές- και θα πρέπει να βρεθούν άμεσα δεικτοβαρή χαρτιά να λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τον δείκτη FT25.

Τεχνικά μικρή σημασία έχει εάν και για πόσο θα διατηρείται σε κλείσιμο το 1.000άρικο όταν οι ουσιαστικές στηρίξεις για τον Γ.Δ. είναι χαμηλότερα προς τις 986-777 μονάδες. Και από τη στιγμή που αδυνατεί να δώσει αντίδραση -έστω ενδοσυνεδριακά- πάνω από τις 1.020 μονάδες.

(*) Θυμίζω την ανάρτησή μας στον Εκηβόλο, στις 3/10, με εύγλωττο τίτλο...τι δείχνει ο "δείκτης φόβου".
Αλλά και τη χθεσινή συγκριτική παράθεση DAX vs FT25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v