Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρές ανάσες με τον ΓΔ στις 1.010 μονάδες

Τεχνική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με αρωγό και το θετικό διεθνές κλίμα. Στις τράπεζες το ενδιαφέρον, υπεραποδίδει με άνοδο 5% η Πειραιώς. Στα 2,2 ευρώ η Εθνική, κέρδη για Motor Oil, Eurobank Properties. Πτώση για Coca Cola, Viohalco, Folli.

Ανοδικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ακολουθεί ανάλογη κίνηση των ευρωπαϊκών. Με μικρά κέρδη οι αγορές (έως 0,25% - 0,30%) σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, αναπνέει και η Αθήνα, με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο και με αιχμή τις τράπεζες να ωθούν την αγορά προς τις 1.018-1.020 μονάδες.

Μέτριες οι συναλλαγές, αν και ικανές σε μία ρηχή αγορά να δημιουργήσουν τάση καθώς συγκεντρώνονται στις γνωστές 6-8 δεικτοβαρείς μετοχές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την ανοδική κίνηση του Χ.Α. προς την πρώτη αντίσταση του Γενικού Δείκτη αφενός στην εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφετέρου στην τεχνικότητα των βασικών δεικτών και μετοχών που με τέτοιας έκτασης διόρθωση δικαιολογούν ανά πάσα στιγμή (και αφορμής δοθείσης) αντιδράσεις όπως η σημερινή.

Έως τις 138,37 μονάδες ενισχύθηκε νωρίτερα ο Δείκτης των Τραπεζών, θυμίζοντας πως οποιαδήποτε κίνησή του μέχρι τις 145-150 μονάδες έχει κυρίως τεχνικά χαρακτηριστικά και τίποτε περισσότερο. Ο κλαδικός δείκτης έχει υποχωρήσει 14,5% σε διάστημα μηνός, ό,τι αυτό σημαίνει για τα (τεχνικά) περιθώρια αντίδρασής του.

Αιχμή η Πειραιώς, με την τιμή να φτάνει μέχρι το 1,27 ευρώ και με την αποτίμησή της στα 7,7 δισ. να ξεπερνά οριακά την Alpha Bank. Με 7,77 δισ. ευρώ η ΕΤΕ παραμένει και σήμερα, μέχρι τώρα, πρώτη στη σχετική κατάταξη. Στη μετοχή της Alpha Bank έγιναν πωλήσεις - αγορές και πάλι σε τιμές χαμηλότερα του 0,60 ευρώ (έως το 0,591), ενώ η Eurobank παρά το 2,72% στο 0,292 ευρώ παραμένει χαμηλότερα της τιμής της ΑΜΚ (0,31 ευρώ).

Να σημειωθεί πως η Citi έχει αυξήσει (από την Πέμπτη 9/10) την τιμή-στόχο για την ΕΤΕ στα 2,90 ευρώ (από 2,80), για την Alpha Bank στο 0,75 ευρώ (από 0,70), ενώ έχει χαμηλώσει τον πήχη στο 1,52 ευρώ (από το 1,72) για την Πειραιώς. Σημειωτέον πως και η Citi ακολουθεί την... πεπατημένη των άλλων ξένων σπιτιών, που διαφοροποιούν με μικρή απόκλιση την τιμή-στόχο και των 4 συστημικών μετοχών, προφανώς περιμένοντας (και) τα αποτελέσματα των stress tests.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές (σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας), με τους εν δυνάμει αγοραστές να μην... τολμούν ανώτερα των βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ τη στιγμή που η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει σταθερά χαμηλότερα των 7,80 ευρώ της Παρασκευής. Ο τίτλος της Επιχείρησης έχει πάρει επικίνδυνη κλίση σε νέα χαμηλά, καθώς συνεχίζεται η μείωση θέσης επενδυτικών κεφαλαίων, με σχεδόν παράλληλη είσοδο πιο... γρήγορων παικτών.

Συγκριτικά από την τριάδα τη χειρότερη διαγραμματική εικόνα εξακολουθεί να την εμφανίζει η ΔΕΗ. Εκτός των άλλων η Επιχείρηση υποχρεούται να προχωρήσει στην επιστροφή 4,4 εκατ. ευρώ στη Χαλυβουργία Ελλάδος για ενεργειακό κόστος.

Η διατήρηση της αγοράς σε βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά μέχρι τις 13.15-13.25 κι η απουσία σημαντικών ρευστοποιήσεων (περίπου την ώρα που... ξεκινούν οι ξένοι και οι «ξένοι») καθιστούν πιο ευέλικτους τους αγοραστές που με αιχμή την Πειραιώς (έως 6%) τραβούν τον Γ.Δ. προς την αντίσταση των 1.018-1.020 μονάδων (που αναφέρθηκε στο προηγούμενο σχόλιό μας).

Αυξημένες συγκριτικά οι συναλλαγές, τα τελευταία 10΄-15΄, δίνουν ταχύτερη κίνηση όχι μόνο σε Πειραιώς και Eurobank αλλά και σε μετοχές του 25άρη που ακολουθούν.

Έως τα 6,76 ευρώ η μετοχή της ΜΟΗ, που να σημειωθεί ότι έχει διορθώσει 19,7% σε διάστημα μηνός, έως τα 3,13 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-9,04%), της ΕΧΑΕ έως τα 5,71 ευρώ (-24,4%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως τα 3,21 ευρώ (-10,2%), της Τιτάν έως τα 19,92 ευρώ, της MIG έως το 0,268 ευρώ κ.λπ.

Από τη μεσαία κατηγορία το λιγοστό ενδιαφέρον περιορίζεται σε MLS, Frigoglass, Πλαστικά Θράκης, ΧΑΛΚΟΡ. Στα υπόψη η διακοπή της Γ.Σ. της Attica Bank, η ανάκληση της έκτακτης Γ.Σ. του Τηλετύπου και η εισαγωγή των νέων μετοχών της Ίλυδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v