Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες για Χρηματιστήριο-ομόλογα

Πτώση άνω του 4% καταγράφει το XA, πάνω από το 7% κινείται το ελληνικό 10ετές ομόλογο στη σκιά των αμφιβολιών των ξένων για τις κινήσεις της Ελλάδας και το πολιτικό ρίσκο. Χάνουν πάνω από 5% συνολικά 14 blue chips.

Από χαμηλά ξεκίνησε και χαμηλότερα συνεχίζει το Χ.Α., με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο και τη συνεδρίαση να λαμβάνει χαρακτηριστικά ξεπουλήματος. Οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη έφτασαν το 3,5% στις 12:00 (και το 4,5% στις 13:00) και το σύνολο των μετοχών του FT25 βρίσκεται στο κόκκινο. Ο δείκτης υποχωρεί κάτω από τις 320 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις στο 10ετές ελληνικό ομόλογο οδηγούν την απόδοση πάνω από το όριο του 7%, επίπεδο που είχε να δεί από τον Μάρτιο του 2014.

Στα 38 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στο χρηματιστήριο, μετά από σχεδόν δύο ώρες συνεδρίασης, μόλις 14 μετοχές αντιδρούν έναντι 65 που διορθώνουν. Στα επίπεδα Σεπτεμβρίου 2013 ο Γενικός Δείκτης και ο FT25, νέα χαμηλά για μετοχές του δείκτη με... βαρύτερη τη ΔΕΗ στα 7,56 ευρώ.

Από τις 1.000,92 με καθοδικό χάσμα η συνεδρίαση, για να υποχωρήσει στη συνέχεια προς τις 993 μονάδες, ενώ τώρα βρίσκεται κάτω από τις 970.

Προς τις 130 μονάδες κινείται ο τραπεζικός δείκτης με το 62% των συναλλαγών να αλλάζει χέρια στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Αρνητικό το κλίμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: λίγο χαμηλότερα ο DAX, απώλειες για τον CAC. Όμως το ελληνικό αντιμετωπίζει το πολιτικό περιβάλλον και επιχειρεί να προεξοφλήσει και να αφομοιώσει τις εξελίξεις.

Με τους πωλητές κυρίαρχους από τις πρώτες κιόλας εντολές της ημέρας, με ελάχιστες κινήσεις απορρόφησης της προσφοράς στα επίπεδα των 326 μονάδων για τον 25άρη, ήταν θέμα χρόνου να βαθύνει η υποχώρηση, καθώς σταδιακά αυξάνεται η προσφορά. Το γεγονός πως πλέον για σχεδόν τις μισές από τις 25 μετοχές του δείκτη η τρέχουσα τιμή ξεπερνά (λιγότερο ή περισσότερο) τις αντίστοιχες προ έτους εξασθενίζει περισσότερο την αγορά κι υποχρεώνει και άλλους παίκτες να μειώσουν τη θέση τους και όσους το σκέφτονται για αγορές να περιμένουν όλο και χαμηλότερα - φθηνότερα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως όσο δεν αλλάζει το κλίμα στην... πολιτική αρένα, όσο παραμένουν εκτός παιδιάς οι ξένοι και τα "ισχυρά χέρια", όσο η οικονομία πελαγοδρομεί μέσα στο προεκλογικό περιβάλλον η προσφορά θα υπερισχύει της ζήτησης.

Οι πωλητές θα εξακολουθήσουν να έχουν τον πρώτο ρόλο, οι παίκτες θα καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που έχουν στην υποκείμενη αγορά, με ενίσχυση των συμβολαίων πώλησης - short στα παράγωγα.

Συνεκτιμώντας πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής κλείνει η (απλή) σειρά ΣΜΕ με πολλά συμβόλαια να βλέπουν τις 320/318 μονάδες, η αγορά δύσκολα θα μπορούσε να ανακάμψει σήμερα. Πιθανότατα ο 25άρης θα κυλήσει προς τις τιμές των 318 μον., επίπεδο που αντιστοιχεί στα χαμηλά της 13ης/9/2013.

Σταδιακά η τάση θα βαρύνει, καθώς εκλείπουν και οι τελευταίες ελπίδες για αντίδραση της αγοράς (προς τα αρχικά επίπεδα των 1.000 μονάδων) αφού βαραίνει ο τραπεζικός κλάδος και συνεχίζεται η προσφορά στην 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Στις τράπεζες η ΕΤΕ διολισθαίνει προς τα 2,10 ευρώ με τα 2,01-1,99 της προηγούμενης εβδομάδας... ορατά.
Με απώλειες και σταθερούς πωλητές χαμηλότερα της στήριξης του 0,595 η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,20 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v