Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει «στηρίγματα» το χρηματιστήριο

Κρίσιμη συνεδρίαση, όχι μόνο λόγω της λήξης της απλής σειράς Οκτωβρίου στα παράγωγα αλλά και επειδή αρκετοί ανέμεναν ανοδική αντίδραση από... χθες. Κλειδί οι τράπεζες. Η προσοχή (και) στις διεθνείς αγορές. Ανοιγμα με κέρδη έως και 4% για Γ.Δ.

Με σημαντική άνοδο ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, καθώς λίγο μετά τις 11:00 ο Γενικος Δείκτης ξεπέρασε τις 900 μονάδες με άνοδο 4%

Χθες, στις διεθνείς αγορές καταγράφηκε πτωτικό σερί έξι συνεδριάσεων για τον Dow Jones, αλλά μικρή... ανάσα για τον S&P 500 στις 1.865,03 μονάδες, ισχνή αντίδραση στις 8.582 για τον DAX.

Στα 223 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με το 47% στις τράπεζες, με την Εθνική να πραγματοποιεί τζίρο σχεδόν 40 εκατ. ευρώ. Ανησυχία και στις αγορές ομολόγων με την απόδοση του δεκαετούς υψηλότερα του 9%.

Μέσα στη γενικευμένη αναταραχή (εντός - εκτός συνόρων) η συγκυβέρνηση περνά την εικόνα πως αυτή ήθελε αλλά οι δανειστές δεν την άφησαν, συν τω χρόνω αποδέχεται μία... προληπτική γραμμή χρηματοδότησης (ουσιαστικά ένα μεταμνημόνιο ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το), με τις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις της κοινωνίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός παιχνιδιού.

Παράλληλα κερδίζεται χρόνος κι η Αθήνα αναμένει τώρα τα ανταλλάγματα των δανειστών.

Ήδη οι πρώτες δύο κινήσεις στήριξης από την ΕΚΤ και την Κομισιόν έγιναν, εκδηλώθηκαν, με αποτέλεσμα επιπλέον... δώρο ρευστότητας 10-15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Ακολουθούν οι γραμμές... προληπτικής (υπο)στήριξης και βέβαια στα stress tests της 26ης Οκτωβρίου θα ξέρουμε εάν οι δανειστές διευκολύνουν τη συγκυβέρνηση να φτάσει μέχρι τον Φεβρουάριο - Μάρτιο, να παλέψει για την εκλογή του ΠτΔ, και βλέπουμε...

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση, όχι μόνο λόγω της λήξης της απλής σειράς Οκτωβρίου στα παράγωγα αλλά και επειδή αρκετοί περιμέναμε ανοδική αντίδραση εχθές. Δεν βγήκε μία κίνηση, που τεχνικά έδειχνε λογική και που θα μπορούσε να εκδηλωθεί. Όμως το -2,22% για τον Γ.Δ. και το -2,43% για τον FT 25 ήταν αμείλικτα και οδυνηρά.

Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, κάτι που επιβεβαιώθηκε και εχθές με τον κλαδικό δείκτη χαμηλότερα κατά 1,13% έναντι απωλειών 5,28% του δείκτη Πετρελαίου - Αερίου, -4,73% των Τηλεπικοινωνιών και της Κοινής Ωφέλειας 4,41%,

Σημειωτέον πως η ΕΤΕ έβγαλε αντίδραση από τον πολυετή πυθμένα έως το 1,91 κλείνοντας στο 1,87 ευρώ. Ενώ... συνέχισαν με -6,76% ο ΟΠΑΠ, με -5,20% η ΔΕΗ και με -4,73% ο ΟΤΕ.

Χρήζει προσοχής ειδικά το σημερινό θέμα του Χρ. Κίτσιου για τις τράπεζες - που ποντάρουν σε... μπαράζ αλλών ειδήσεων. Σημειώνεται πως σε συστοιχία καλών ειδήσεων στον κομβικό για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης τομέα των τραπεζών επιχειρείται να αλλάξει άρδην το κλίμα μεταξύ των ξένων και των εγχώριων επενδυτών.

Το πρώτο βήμα έγινε χθες με (τη διαρροή πληροφοριών για) τη «σιωπηρή» ανατίμηση της αξίας στην οποία αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ενέχυρα που καταθέτουν οι εγχώριες τράπεζες για την άντληση ρευστότητας.

Πρόκειται για ευθεία στήριξη της ΕΚΤ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, την ώρα που η αγορά καταβαραθρώνει τις τιμές των κρατικών ομολόγων εκτινάσσοντας τα spreads σε απαγορευτικά επίπεδα για νέες εκδόσεις.
Τεχνικά θυμίζω πως εχθές σημειώθηκε δεύτερο συνεχόμενο ενδοσυνεδριακό χαμηλό στη ζώνη των 850 και συγκεκριμένα στις 856,38 μονάδες. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης είχε σημειωθεί στις 852,87 μονάδες.

Τελος έχει τη σημασία του το γεγονός πως σε ελάχιστες συνεδριάσεις... εξαϋλώθηκε χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 12-13 δισ. ευρώ, ότι το sell off πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές σχεδόν 450 εκατ. ευρώ και ότι τα χαρτιά που αλλάζουν χέρια στη διάρκεια της διόρθωσης, από την προηγούμενη Παρασκευή, είναι πολλά, πάρα πολλά.

Από τις 1.004,88 μονάδες της προηγούμενης Παρασκευής... στις 850-855 εχθές και με σχεδόν 60 πόντους σε κάθε ένα συμβόλαιο του FT 25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v