Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα σε μετοχές και ομόλογα

Νέες ισχυρές πιέσεις στην αγορά με απώλειες άνω του 7% για 16 blue chips. Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο τζίρος. Στο 7,78% η απόδοση του δεκαετούς που σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον (εκλογικό) Μάιο του 2012.

Βαθαίνει η διόρθωση στο Χ.Α. καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών μεγάλης και μεσαίας κατηγορίας κοντά στα χαμηλά ημέρας, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί αυτή την ώρα κάτω και από τις 900 μονάδες, έως τις 886 με απώλειες έως 6,4%. 

Υπό ασφυκτική πίεση και η ρηχή αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να έχει εκτιναχθεί νωρίτερα μέχρι το 7,78%. Να τονιστεί πως η ημερήσια άνοδος (σε απόλυτο αριθμό μ.β.) είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Μάιο του 2012. Δηλαδή από την περίοδο της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, όταν οι αντοχές του συστήματος είχαν φτάσει στα όριά τους. 

Παράλληλα πληθαίνουν οι αναφορές ξένων ΜΜΕ και επενδυτικών οίκων για την ευρύτερη κατάσταση στην ευρωζώνη και στην περιφέρεια του Νότου και βεβαίως για τις εξελίξεις στο ελληνικό μέτωπο. Αίφνης η Αθήνα «κατάφερε» να καταστεί εκ νέου θέμα για τις αγορές, σημείωνε νωρίτερα έμπειρος παράγων, ο οποίος προσθέτει πως αυτήν τη φορά το ελληνικό ντόμινο ακροβατεί σε αρνητικό διεθνές κλίμα και με την ευρωπαϊκή οικονομία στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού.

Λίγο μετά τις 14:00 σχεδόν όλες οι μετοχές των FT25 και FT Mid παρουσίαζαν εικόνα κατάρρευσης με απώλειες έως και 13% (Eurobank,ΓΕΚΤέρνα), καθώς ακόμη και βαριά χαρτιά όπως ο Τιτάνας έχαναν 6,5% με σημαντική προσφορά.

Ενδεικτικά, απώλειες άνω του 7% καταγράφουν οι μετοχές των Μυτιληναίου (-8%), Intralot (-8,8%), ΔΕΗ (-10%), Tέρνα Ενεργειακή (-11,9%), Viohalco (-11,5%), ΕΛΠΕ (-7.8%), Ελλάκτωρ (-8,7%), ΓΕΚΤέρνα (-13,65%), Eurobank (-10,2%), Μέτκα (-9%), Jumbo (-8%), ΟΤΕ (-9,2%), Τιτάνας (-7,2%) ΕΥΔΑΠ (-9,7%), ΕΧΑΕ (-7,09%) και ΟΠΑΠ (-7,89%)    

Αναγκαία όλα αυτά για την καλύτερη εξήγηση της απογοητευτικής και σήμερα, μέχρι πριν από λίγο, εικόνας της αγοράς την ώρα που και στο πολιτικό πεδίο η ένταση έχει φτάσει στο... κόκκινο.

Σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία μιλούν, πλέον, για εκβιασμό των ξένων προς την Αθήνα προκειμένου να συμμορφωθεί με τις βουλές τους. Βολική εξήγηση, δεν λέω, καθώς απαλλάσσει των ευθυνών τους τους δικούς μας παίκτες και παραβλέπει την ευρύτερη εικόνα που επιδεινώνεται ραγδαία εντός κι εκτός συνόρων.

Σίγουρα η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εκτίναξη της απόδοσης των ομολόγων λειτουργεί αποτρεπτικά για τους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς και πολλοί ξένοι πιέζουν μέσω των συνεχιζόμενων ρευστοποιήσεών τους.

Στο... ταμπλό, λίγο μετά τις 14:00 οι ρευστοποιήσεις γίνονται χαμηλότερα των 910 μονάδων του Γενικού Δείκτη και των 300 του FT25. Ήδη ο 25άρης έχει χάσει το κρίσιμο όριο των 306,75 μονάδων, ενώ ο Γ.Δ. λόγω ευρύτερης σύνθεσης εμφανίζει ακόμη οριακή απόκλιση.

Πάντως οι 925 μονάδες είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο αναφοράς για πολλούς παίκτες, αναλυτές και υποχώρηση κάτω από αυτές θα άνοιγε αυτόματα τον... ασκό του Αιόλου στο Χ.Α.

Ομολογουμένως πολύ δύσκολη η κατάσταση καθώς τα μηνύματα από τις αγορές του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού είναι απογοητευτικά έως ανησυχητικά. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζεται η διόρθωση με βασικούς δείκτες να επιστρέφουν στο φθινόπωρο του 2013 - ο DΑΧ στις 8.778 μονάδες δηλαδή έναν χρόνο πριν, ενώ ο CAC 40 στις 4.064 επιστρέφει στα επίπεδα της 6ης Σεπτεμβρίου 2013.

Στο Χ.Α. οι πωλητές έχουν απόλυτο έλεγχο της αγοράς κρατώντας τις τιμές έως 7% χαμηλότερα, ενώ η εικόνα στα παράγωγα και στα ομόλογα επιτείνει την ανησυχία.

Στην αγορά παραγώγων τα ΣΜΕ γίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από την υποκείμενη αγορά, ενδεικτικό της αρνητικής ψυχολογίας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή οι συναλλαγές ανέρχονται στα 24.500 συμβόλαια.  

Παραμένει υπό πίεση ο τραπεζικός κλάδος με τη μετοχή της Εθνικής να έχει υποχωρήσει μέχρι τα 2 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές, της Alpha Bank έως το 0,547 ευρώ, ενώ της Πειραιώς έως το 1,11 ευρώ.

Σταθερές πωλήσεις και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και στις υπόλοιπες του δείκτη. Είναι ενδεικτικό πως νωρίτερα ισχυρή ιδιωτική ΑΧΕΠΕΥ υποχρεώθηκε να κλείσει σημαντική θέση μεγάλου παίκτη (με έκθεση σε μη τραπεζικές μετοχές). Αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, να αφορά μόνο μία ΑΧΕΠΕΥ και μόνο ένα χαρτοφυλάκιο με μετοχές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, EXAE, VIOHALCO κ.ά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v