Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χωρίς αντιστάσεις συνεχίζεται η κατηφόρα

Στις 930 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, ενώ τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με το 10ετές στο 7,2%. Στο επίκεντρο το πολιτικό σκηνικό. Υποχωρεί 4% η Eurobank. Αντιστάσεις μόνο από Πειραιώς και Coca Cola. Υψηλός ο τζίρος.

Μόνο 30-35' κράτησε η αντίδραση και το θετικό πρόσημο στο Χ.Α., με τους δείκτες να βουτούν μετά τις 11.10 γυρνώντας προς τις 930 από τις 956 και το... ταμπλό να βάφεται κόκκινο σε μόλις 5 λεπτά. Μεταστροφή ενδεικτική της αβεβαιότητας που κυριαρχεί, του πόσο ευάλωτη παραμένει (και) η χρηματιστηριακή αγορά αλλά και του πόσο εύκολα μπορεί να βρεθεί από το ναδίρ στο ζενίθ, και πάλι στον... πάτο, με λίγες μόλις κινήσεις.

Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με το 10ετές να ανεβαίνει στο 7,2%, καθώς οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται και οι αγοραστές δείχνουν... άφαντοι.

Στην αναστροφή της εικόνας συνέβαλαν τόσο οι εγχώριες δυνάμεις όσο κι οι ευρωπαϊκές αγορές. Οι μεν δεύτερες δεν πείθουν πως μπορεί να αντιδράσουν σήμερα, τουλάχιστον με τη μέχρι τώρα διακύμανση, ειδικά του DAX, που έχει κολλήσει στις 8.800-8.820 μονάδες, οι δε πρώτες καθώς στο πρώτο γύρισμα σημάδεψαν χωρίς δεύτερο δισταγμό με πωλήσεις.

Όσον αφορά τους δείκτες στο Χ.Α., ο 25άρης επέστρεψε στις 304 παρότι έγινε προσπάθεια να κινηθεί προς τις 310 μονάδες. Κίνηση γιογιό για τις περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που από το αρχικό +2,5% υποχώρησαν έως 4%, για να ανακάμψουν εκ νέου πριν από τις 11.30. Ενδεικτικά τα διαγράμματα σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, ενώ ανάλογη εικόνα σχηματίζεται για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας λοιπόν, και μάλλον εύλογα, καθώς έχουμε βρεθεί σε οριακό σημείο. Μέχρι τις 12.30 είχαν αλλάξει χέρια 60 εκατ. ευρώ με το 60% στις τράπεζες.

Συνεκτιμώντας πως παραμένουμε εγκλωβισμένοι στο στενό χρονικό όριο του Τ+2 και απέχουμε δύο συνεδριάσεις από τη λήξη της Παρασκευής. Υψηλός ο συνολικός αριθμός συμβολαίων στον δείκτη (από τη χθεσινή συνεδρίαση), κινείται στο εύρος της υποκείμενης αγοράς και πέριξ των 308-312 μονάδων.

Στην υποκείμενη αγορά, ο Τραπεζικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 129 -καλό θα ήταν να πιάσει τις 132/133- με την Εθνική στα 2,06-2,10 αλλά τις Πειραιώς, Alpha Bank να ενισχύονται περισσότερο, έως το 1,17 και το 0,572 ευρώ αντίστοιχα. Για τις τράπεζες θυμίζω και το τελευταίο άρθρο του Χρ. Κίτσιου για την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή της τροποποιημένης διάταξης για τον αναβαλλόμενο φόρο, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Όπως σημειώνει χρηματιστηριακό στέλεχος «...άπαντες είναι με το δάκτυλο στη σκανδάλη». Το αρνητικό είναι πως μέχρι πριν από λίγο παρέμενε προβληματική η εικόνα κυρίως του γερμανικού χρηματιστηρίου με τον DAX να έχει οπισθοχωρήσει λίγο προς τις 8.803 μονάδες. Προσώρας ο DAX, αν και τεχνικά δικαιολογεί αντίδραση, σήμερα-αύριο, παραμένει σε αμφίβολη θέση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Χ.Α. θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις και οι παίκτες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο (όσο δεν αντιδρούν και δε βοηθούν τα ευρωπαϊκά). Είναι προφανές πως και ο επιχειρηματικός κόσμος κι οι επαγγελματίες βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, που λένε...

Με το εγχώριο πολιτικό σύστημα (και όχι μόνο) να σκιαμαχεί σε μία πολύ θερμή συγκυρία όπου όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπανικολάου διαδραματίζονται γεωπολιτικές αναταραχές σε πολλά μέτωπα, επικρατεί αναβρασμός στις αγορές και πληθαίνουν τα νέα ανησυχητικά μηνύματα ακόμη και από οικονομίες όπως η γερμανική.

Σε αυτήν τη θερμή συγκυρία το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι μόνον οι ξένοι δανειστές και το Βερολίνο, που επιμένουν να αντιμετωπίζουν τη χώρα ως αποικία χρέους (παρότι τέτοια... καταντήσαμε), αλλά και σύμπασες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι επιχειρηματικές, τραπεζικές ελίτ, και πολλοί άλλοι, που λίγο ως πολύ ευθύνονται γι' αυτήν την εικόνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v