Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Χείρα βοηθείας» από τη δήλωση στήριξης της ΕΕ

Επιστροφή από απώλειες άνω του 3,5% για το Γ.Δ. μετά τη δήλωση Κατάινεν για την Ελλάδα. Συνεχίζεται η άνοδος του ελληνικού 10ετούς ώς το 8,9%! Πτώση στις αγορές της Ευρώπης και στο Νότο.

Η άμεση παρέμβαση Κομισιόν λειτουργεί... πυροσβεστικά στο Χ.Α., κι οι απώλειες περιορίζονται και οι αγοραστές ενεργοποιούνται. 

Στις 880 μονάδες επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης αφού προηγουμένως βρέθηκε στα χαμηλά των 856 μονάδων λίγο μετά τις 13.30, με σημαντικό μέρος της προσφοράς να απορροφάται στο διάστημα που ακολούθησε.

"Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με όποιο τρόπο χρειαστεί για να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και για να εξομαλυνθεί ο δρόμος επιστροφής προς πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές" δήλωσε ο Γ. Κατάινεν και συμπλήρωσε: "Για αυτόν τον στόχο θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αναθεώρηση, η οποία θα απαιτήσει ένα εκτενές πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων". 

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, πως ο πρώτος κλάδος που ανταποκρίθηκε ήταν ο τραπεζικός με τον δείκτη να ανασύρεται από τα χαμηλά των 114 έως τις 120 μονάδες, με Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική να περνούν ανοδικά με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Στο 1,87 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, στο 0,54 της Alpha Bank, στο 1,10 της Πειραιώς. Με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 116 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 47% στις τράπεζες.

Παραμένει βαρύ το τοπίο

Ωστόσο στην Ευρώπη οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται. Σε μία από τις χειρότερες διορθώσεις βρίσκεται ο DAX στη Φρανκφούρτη, σημαντικές απώλειες σε Παρίσι, Λονδίνο, νέα βουτιά για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, ενώ την ανιούσα έχει πάρει η απόδοση των ομολόγων του ευρωνότου.

Ενδεικτικά, στις 8.354 μονάδες βρέθηκε νωρίτερα ο DAX από τις αρχικά 8.662,86 μονάδες τη στιγμή που οι αρνητικές ειδήσεις κι εξελίξεις «χτυπούν» με ταχύτητα... μυδραλίου. Βουτιά στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, στα 9,2 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα, νέες προειδοποιήσεις από τη Μέρκελ, αποτυγχάνει δημοπρασία ισπανικών τίτλων με συνεπεια ο ΙΒΕΧ να χάνει έως 4,5% (με την Καταλονία να... βράζει).

Σε αυτήν τη συγκυρία αρνητικών νέων, Αμερικανοί αναλυτές αναφέρονται στις πιθανές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού Έμπολα στις ανεπτυγμένες χώρες - οικονομίες, ενδεχόμενο που ίσως επισπεύσει την ύφεση. Όντως τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται ρευστοποιήσεις σε μετοχές εταιρειών μεταφορών (αερομεταφορών), του τομέα υγείας κ.ά. Σαν να λέμε... τα είχαμε χύμα, μας έρχονται και... τσουβαλάτα...

Στο Χ.Α. το τελευταίο άδειασμα προήλθε με αφορμή το... σπάσιμο της μετοχής του ΟΤΕ, μετά την απώλεια των σημαντικών 8,88 ευρώ, οπότε εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις και από ελληνικά χαρτοφυλάκια, ενώ ακολούθησαν ρευστοποιήσεις στη ΔΕΗ και δευτερευόντως σε ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά.

Όμως ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΤΕ η υποχώρηση χαμηλότερα και των 8,88 ευρώ μετά το αρχικό υψηλό στα 9,58 προκάλεσε... τριγμούς σε χρηματιστηριακές και σε εγχώρια "πορτοφόλια". Σχεδόν αντανακλαστική η αύξηση των ΣΜΕ στη μετοχή (έφθαναν τα 1.800 στις 13.10-13.15) ενώ οι "ανοιχτές θέσεις" στις 7.329 (x100 μετοχές) καθώς το χαμηλό ημέρας των 8,53 ευρώ γυρίζει το χαρτί στα επίπεδα της συνεδρίασης της 11ης Οκτωβρίου.

Ούτως ή άλλως χειρότερη από πριν η εικόνα της ΔΕΗ, με την αποτίμηση της Επιχείρησης να έχει συρρικνωθεί σε λιγότερα από 1,4 δισ. ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν η πρώτη της 3άδας που εγκαταλείφθηκε από ξένους και "ισχυρά χέρια" που είχαν αρχίσει να μειώνουν τις θέσεις τους σε δύο φάσεις από τις 10-12 και 22-23 Σεπτεμβρίου.

Πλέον οι μηνιαίες απώλειες για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ αρχίζουν να πλησιάζουν αυτές των τραπεζικών ή να τις ξεπερνούν, δείγμα πως ξένοι και εγχώριοι μετά τις τράπεζες συνέχισαν με χαρτιά που τους έδιναν κάποια κέρδη (στην αρχή των πωλήσεων).

Ομως, όπως εκτιμά χρηματιστηριακός παράγων, στα τρέχοντα επίπεδα των 850 μονάδων γράφουν υποαξίες όσοι είναι τοποθετημένοι (θεωρητικά πάντα η μέτρηση) από τα επίπεδα Ιουνίου - Ιουλίου του 2013 (πάντα με αναφορά στον Γ.Δ.).

Είναι προφανές πως τις τελευταίες συνεδριάσεις αποχωρούν ή μειώνουν τη συμμετοχή τους όχι μόνο βραχυμεσοπρόθεσμοι παίκτες (με τιμή κτήσης κατά μ.ο. στις 1.050-1.100 μονάδες) αλλά και πιο μεσοπρόθεσμοι.

Ερώτημα είναι ποιος απορροφά την υπερπροσφορά του 3ήμερου sell off, ποια χέρια αγοράζουν Εθνική στο 1,80, ΟΤΕ στα 8,53, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,35 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 5,01 ευρώ και άλλες μετοχές των δύο δεικτών. Και το σημαντικότερο, σε τι προσβλέπουν και με τι ορίζοντα διακράτησης.

Η προ ολίγου παρέμβαση της Κομισιόν και νωρίτερα του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ ίσως να απαντούν στο ερώτημα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v