Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προβληματισμός μετά την καταιγίδα

Το εάν το χθεσινό χαμηλό των 852,87 μονάδων μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μία τεχνική αντίδραση πριν μια πιθανή νέα διόρθωση θα φανεί σήμερα-αύριο. Στο επίκεντρο οι πολιτικές εξελίξεις αλλά και η πορεία των ξένων χρηματιστηρίων.

Μετά την καταιγίδα τι; Η κυβέρνηση αναζητά ήδη τους όρους της... συνετής εξόδου από το μνημόνιο (στις αγορές) κάνοντας στροφή 180 μοιρών από τον σχεδιασμό του clean exit.

Το Reuters καρφώνει την Αθήνα υποστηρίζοντας πως η ελληνική πλευρά αλλάζει γνώμη και πλέον ενδέχεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για την αντικατάσταση των κεφαλαίων από το ΔΝΤ.

Πρακτικά, εάν είναι ακριβής η αναφορά του πρακτορείου -που επικαλείται κορυφαίο αξιωματούχο της Ε.Ε. (sic)-, η ομάδα του Μαξίμου αναθεωρεί τον αρχικό σχεδιασμό, αναδιπλούται και σύρεται ένα βήμα κοντύτερα στο νέο πρόγραμμα.

Πολύ κατανοητά όλα αυτά, νομίζω. Ούτε βήμα μπροστά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και του Βερολίνου, με ακόμη ένα ενδεικτικό παράδειγμα στο πώς μαζεύεται η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στα μέτρα της τρόικας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη. Όχι, παίζουμε...

Με αυτά και με εκείνα, όμως, το διήμερο ήταν η χαρά των σορτάκηδων, με την αγορά να καταρρέει λες και... έγινε θερμό επεισόδιο με κάποιον από τους γείτονες, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής.

Περί τα 7-8 δισ. ευρώ εξαϋλώθηκαν σε δύο - τρία 24ωρα, στο Χ.Α. συνέβησαν πράματα και θάματα με γενικευμένο ξεπούλημα στις μετοχές εταιρειών της μεγάλης - μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σημειώνεται ενδεικτικά πως στη συνεδρίαση της Τρίτης και για τις 45 μετοχές των FT 25 και FT Mid καταγράφηκαν τραυματικές απώλειες, στη χθεσινή το ίδιο πλην δύο της μεσαίας (Ιατρικό, Frigo), με τις απώλειες να φθάνουν μέχρι το 16,04% για μετοχή του 25άρη (ΓΕΚ Τέρνα).

Και τώρα τι; Σήμερα-αύριο πώς; Με τη λήξη της σειράς Οκτωβρίου υπερφορτωμένη με συμβόλαια του δείκτη και επιμέρους μετοχών, με τον δείκτη στο εύρος των 277,08-312,40 μονάδων. Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ, τα ΣΜΕ του FTSE 25 Οκτωβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 270 και των 310,75 μονάδων, και ήταν διαπραγματεύσιμα με αυξημένα discount της τάξεως του 0,5% - 2,5%.

Oι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 70.187 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα 50.593 συμβόλαια. Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 98.188 συμβόλαια. Στο σχετικό θέμα για το ΧΠΑ αναλυτικά στοιχεία για δανεισμό, ανοιχτές πωλήσεις από τον Θανάση Σταυρόπουλο.

Ο Φίλιππος Πανταζής αναφέρεται στους όρους της συνετής εξόδου ό,τι αυτό συνεπάγεται (και) για το χρηματιστήριο, μετά τη βόμβα-αποκάλυψη της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου (για το... clean exit). Εύλογη η αγωνία (όχι μόνο) του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ η Wall εχθές το βράδυ απέφυγε τα χειρότερα και ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βούτηξε 3,3% χαμηλότερα.

Είθισται -υπό Κ.Σ.- ένα γενικευμένο ξεπούλημα, ένα ντόμινο sell off σε σειρά αγορών, να προκαλεί ένα long squeeze, αυτό είναι κανόνας. Υπό κανονικές συνθήκες όμως και με την προϋπόθεση πως στα ενδότερα δεν διαδραματίζεται κάτι πολύ πιο σύνθετο και αρνητικό. Ιδωμεν, σήμερα - αύριο.

Απώλειες 13,28% για τον Γενικό Δείκτη, σχεδόν 19% για τη μετοχή της ΔΕΗ που έχει πάθει μπλακ άουτ, περίπου 25%(!) για τη ΓΕΚ Τέρνα, άλλο ένα 13,67% για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Είτε μας αρέσει είτε όχι τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η αγορά εκβιάστηκε και αφορμής δοθείσης εξελίχθηκε ένα πρωτοφανές ξεπούλημα που για ορισμένες εταιρείες είναι πέρα για πέρα άδικο.

Το χθεσινό χαμηλό των 852,87 μονάδων μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μία τεχνική αντίδραση πριν από την επόμενη διόρθωση, και θα φανεί σήμερα - αύριο.

Σημειωτέον πως και ο DAX υποχώρησε - βούλιαξε μέχρι τις 8.555,73 για να κλείσει λίγο ψηλότερα στις 8.571,95 μονάδες, ακριβώς στο χείλος και αυτός. Οπως ο FT 25 αλλά και ο Γενικός Δείκτης.

σ.σ.: Μετρώντας την αγορά βραχυπρόθεσμα (στον χθεσινό Εκηβόλο) και DAX vs fFT 25 τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου.
Στα υπόψη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v