Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζει στροφές μετά από Σαμαρά και παράγωγα

Επιτάχυνε την ανοδική κίνηση το Χρηματιστήριο μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας στα παράγωγα αλλά και τις δηλώσεις Σαμαρά. Διψήφια κέρδη για έξι blue chip, ισχυρή άνοδος και για τις τράπεζες. Στο 8% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

Ισχυροποιείται η ανοδική αντίδραση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας «δημοπρασίας» στα παράγωγα αλλά και μετά τις δηλώσεις Σαμαρά ότι συζητείται η προληπτική γραμμή στήριξης.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, το συμβόλαιο του FT 25 στη spot αγορά βρέθηκε στις δημορπασίες στις 299,23 μονάδες και ο δείκτης συνέχισε άμεσα ανοδικά. Με αυξημένες συναλλαγές στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, αλλά και των μικρότερων στις άλλες κατηγορίες.

Ο Γενικός Δείκτης προ της δημοπρασία σημείωνε άνοδο της τάξης του 5,7% και αμέσως μετά βρέθηκε ακόμα και στο +7,10%. Τα κέρδη έφτασαν το 8% μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Πρώτος στόχος για τον FT 25 είναι οι 306 μονάδες και αμέσως επόμενος - υψηλότερος προς τις 310. Μετρώντας με βάση τον Γ.Δ., δύο περιοχές που χρήζουν προσοχής βραχυπρόθεσμα είναι οι 935 και οι 953 μονάδες.

Τούτων των τεχνικών δοθέντων επανερχόμεθα στα του... ταμπλό, καθώς από τις 14.15-14.20 και μετά ανέβηκαν στροφές όσον αφορά τόσο τις συναλλαγές όσο και την ταχύτητα κυκλοφορίας ειδικά μετοχών του 25άρη.

Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε 5-10΄ η εικόνα της αγοράς είναι ακριβώς αντίθετη από αυτήν των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων. Για δύο blue chips η απόδοση φτάνει σε διψήφια ποσοστά (ΟΠΑΠ και Jumbo), ενώ για σχεδόν δέκα ξεπερνούσε το 5%. Με τις συναλλαγές πάνω από τα 135 εκατ. ευρώ στις 14:30.

Ανοδική απόκλιση για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, premium για την πλειονότητα των τίτλων του δείκτη, ενώ ικανοποιητική είναι η εικόνα και για τον FT Mid αλλά και για επιλεγμένες μετοχές της χαμηλότερης κατηγορίας.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως με τη μέχρι τώρα κίνηση της αγοράς -και μετά μάλιστα την ολοκλήρωση της δημοπρασίας- επιβεβαιώνεται το περιθώριο ανοδικής διόρθωσης της τάξης του 1/3 με τους παίκτες να τραβούν τους δείκτες ψηλότερα. Αμεσοι στόχοι, σήμερα - Δευτέρα οι τιμές που αναφέρθηκαν προηγουμένως για τον Γ.Δ. στις 935 μονάδες και στις 306 μονάδες για τον FT 25.

Παράλληλα με το Χ.Α. ισχυροποιείται η φορά αντίδρασης και στα κυριότερα ευρωχρηματιστήρια, με ενδεικτικό το 1,35% στις 8.700 μονάδες για τον DAX.

Πρακτικά μετά το... άγριο ξύλο σε διεθνείς αγορές, Χ.Α., ήρθαν οι κεντρικοί φορείς να παρέμβουν κατευναστικά αλλάζοντας άρδην το κλίμα απο τη Φρανκφούρτη μέχρι την Αθήνα. Οσα «ισχυρά χέρια» απορροφούσαν την προσφορά των προηγούμενων ημερών, κυρίως όμως της χθεσινής συνεδρίασης, μετρούν ήδη σημαντικές υπεραξίες.

Προς τις 125 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης με πρώτο σημείο αναφοράς τις 128 και επόμενο προς τις 132 με την Εθνική σε επαναφορά πάνω από τα 2 ευρώ με 8,20%, την Πειραιώς στο 1,10, την Alpha Bank στο 0,567 και τη Eurobank στο 0,259 ευρώ.

Σε αυτή την συγκυρία, που όπως σημείωνε από νωρίς ο Χρ. Κίτσιος οι τράπεζες ποντάρουν σε μπαράζ καλών ειδήσεων, οι δανειστές (με την Αθήνα) προχωρούν στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους.

Για γραμμή Dirty Exit με ευνοϊκούς όρους κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου με την φίλτατη συνάδελφο να... σκοράρει και πάλι. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να «ακουμπήσει» όχι μόνο το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγορές αλλά γενικότερα και να επιχειρηθεί ακόμη μία... προεξόφληση.

Αυτή τη φορά και μετά το ξεπούλημα/μάζεμα των τελευταίων ημερών με νέους παίκτες στην αγορά και σημαντικά μερίδια εισηγμένων να έχουν περάσει σε άλλα χέρια.

Αγοραστές στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με τη μετοχή του Οργανισμού στα 9,92 και του ΟΠΑΠ στα 9,04 ευρώ. Στα 6,69 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ στις τρεις μετοχές είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε σημαντική αντίδραση έως 12-15% που πρακτικά σημαίνει ότι και οι 3 έχουν «αέρα» για υψηλότερες τιμές.

Ανάλογη εικόνα για μετοχές- σηματωρούς που τις προηγούμενες ημέρες... ξεπουλήθηκαν λες και δεν υπήρχε αύριο.

Στα 5,40 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 0,231 της MIG, στα 6,18 της Motor Oil, στα 2,55 του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, στα 5,51 ευρώ των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, στα 2,44 της ΤΕΝΕΡΓ.

Long squeeze, που... μνημόνευαν και πόνταραν φίλοι της στήλης και τους βγαίνει, έξοχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v