Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές διαθέσεις στο Χρηματιστήριο

Με περιορισμένες απώλειες συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης ακολουθώντας την τάση στις διεθνείς αγορές. Μικτή η εικόνα στις τράπεζες με κέρδη για Εθνική και πιέσεις για Alpha - Πειραιώς. Υπεραποδίδει η ΔΕΗ. Απώλειες για Folli, Grivalia Properties.

Αφού κινήθηκε πέριξ των 1.000 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης οπισθοχωρεί κάτω από τις 990. Αυξημένες, συγκριτικά, οι συναλλαγές, με τους πωλητές - αγοραστές να οδηγούν τον δείκτη αρχικά στο εύρος των 1.003,41- 992,39 μονάδων σε μία μάλλον αναγνωριστική αρχή της συνεδρίασης. Εν συνεχεία το πλεονέκτημα πέρασε στους πωλητές. 

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών το... στοίχημα της σημερινής συνεδρίασης προφανώς και είναι η επανακατάκτηση (ή όχι) του... υψώματος των 1.000 μονάδων, με επιβεβαίωση (ή όχι) του εύρους των 137-140 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη. Από τις πρώτες, μέχρι τώρα, κινήσεις (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών φαίνεται πως και ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση σημαντικών σύντομων υπεραξιών γίνονται και μετρημένες αγορές-πονταρίσματα στο ενδεχόμενο διατήρησης της ανοδικής φοράς.

Εύλογα όλα αυτά, απολύτως φυσιολογικά συμβάλλουν στο να διατηρείται κοντά στο ψυχολογικό όριο ο Γ.Δ., να κατοχυρώνονται μερικές θέσεις και να χτίζονται άλλες. Να σημειωθεί πως (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι κινούνται υπό τον στενότερο χρονικό περιορισμό του Τ+2, που καλύπτει και τη μεθαυριανή συνεδρίαση.

Κλειδί για τη συνέχεια είναι το πώς θα αντιδρούσε η αγορά στην περίπτωση που δοκιμάζονταν (και δεν κρατούσαν) οι 992 μονάδες για τον Γ.Δ. Στις 990 μονάδες θεωρείται πως βραχυπρόθεσμα (Τ+2) έχει δημιουργηθεί μία... βασούλα-στήριξη, που καλό θα είναι να αντέξει και στην αμέσως επόμενη ενδοσυνεδριακή δοκιμασία.

Δεδομένου ότι η προσοχή παραμένει επικεντρωμένη κυρίως στις τράπεζες, ας συνυπολογιστεί η κοινή εκτίμηση παικτών κι αναλυτών ότι για τον κλαδικό δείκτη θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σύντομα, σήμερα, οι 128-130 μονάδες για να έχει τύχη το σενάριο των 140-145 μονάδων(*).

Στα 2,19-2,25 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, αν και προσυνεδριακά είχαν δοθεί εντολές και στα 2,19 (που δεν έγιναν), δείγμα, μάλλον, πως τα «ισχυρά χέρια» θέλουν ψηλότερα τον τίτλο της ΕΤΕ. Από το 1,29 στο 1,24 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Πειραιώς, ενώ της Alpha Bank οπισθοχωρεί προς το 0,604 ευρώ.

Προσεκτικές οι κινήσεις και στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς του δείκτη. Στα 9,92-10,03 ευρώ η διακύμανση για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 9,47-9,69 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και στα 7,08-7,27 ευρώ για τον τίτλο της ΔΕΗ.

Να σημειωθεί πως από το σύνολο του τζίρου το 67% πραγματοποιείται στις τράπεζες, ενώ πολύ ψηλά είναι και για τις μετοχές της τριάδας αλλά και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, Fourlis, Μυτιληναίου, warrants της Πειραιώς και της Alpha Bank αλλά και για Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, MIG, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕτπ.

Δυνατή η ΔΕΗ, μέχρι τώρα με τα 7,28 ευρώ αντίσταση, που εάν διασπασθεί δίνει τάση για ψηλότερα για την ταλαιπωρημένη μετοχή.

Από τα μεσαία, χαμηλότερα στα 6,25 ευρώ η σηματωρός Αεροπορία Αιγαίου, αλλά στα 3,73 ευρώ με 3,61% η επίσης σηματωρός Fourlis. Η σχέση ανοδικών - καθοδικών στις 30 προς 34, αναλογία ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.

(*) Και η σημερινή αναφορά μας στον Εκηβόλο παραμένει στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο - δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v