Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μακροβούτι» χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες του ΧΑ καθώς ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον κάτω των 970 μονάδων. Πτώση άνω του 3% για Εθνική, ΔΕΗ, Eurobank, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Τιτάνα. Με αρνητικό πρόσημο Alpha, Coca Cola. Διασώζεται η Folli. Μέτριες οι συναλλαγές.

Υπερβολική, ως προς την έκτασή της, κάμψη σχεδόν 2,5% κατέγραφε νωρίτερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στην περιοχή των 965-970 μονάδων επιστρέφει και πάλι ο Γ.Δ. σε μία χαμηλού κόστους πτώση, καθώς οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 25 εκατ. ευρώ μετά βίας λίγο μετά τις 12.45. Και από αυτά σχεδόν το 60% στις τράπεζες, ειδικότερα σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς που μετά την τελευταία ανοδική αντίδραση διορθώνουν και πάλι.

Όμως με τόσο μέτριες συναλλαγές δύσκολα μπορεί να σχηματισθεί σαφής εικόνα για τη συνέχεια, για το αν δηλαδή η αγορά μπορεί να δώσει άλλη μία αντίδραση προς τις 1.050 μονάδες ή θα συνεχίσει τη διολίσθησή της προς τις 950 μονάδες.

Η προσπάθεια συμμαζέματος, που επιχειρήθηκε στο διάστημα 11.15-11.30 μπορεί να απέδωσε καρπούς (με τις απώλειες του Γ.Δ. να περιορίζονται έως το 0,72%), ωστόσο είναι συνεχής η ροή συναλλαγών - εντολών πώλησης.

Άλλωστε σε μία τόσο ρηχή αγορά αρκούν συναλλαγές των 20-22 εκατ. ευρώ για να υποχωρήσει (ή να ενισχυθεί) με ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 1,5%-2%, πολύ δε περισσότερο που η πίεση ασκείται μέσω των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών.

Χρηματιστηριακά στελέχη εκτιμούσαν πως το μικρό ράλι προεξόφλησης έδωσε ό,τι είχε να δώσει (από τις 108 έως τις 140 μον. για τον τραπεζικό δείκτη), τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΚΤ πλέον διαρρέουν, συζητιούνται, φημολογούνται δεξιά και αριστερά, με συνέπεια η είδηση να συνιστά τελειωτικό σήμα για μεγαλύτερη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Άλλωστε, όπως σημείωναν τα ίδια στελέχη, το ότι η ΕΚΤ φέρεται να βρίσκει σε ικανοποιητική κατάσταση το ευρωπαϊκό σύστημα (ελέγχοντας 128 τράπεζες) ενισχύει την άποψη όσων υποστήριζαν πως η Κεντρική Τράπεζα συνεκτίμησε αρκετά και την πολιτική παράμετρο.

Σημαίνει, όμως αυτό, πως η κατάσταση στην πραγματικότητα είναι εξίσου καλή; Πιθανότατα όχι. Ενδεικτική θεωρείται η ανησυχητική επισήμανση πως η ευρωζώνη δεν έχει βγει από την κρίση και τον κίνδυνο.

Στο ταμπλό του Χ.Α., η εικόνα έχει αλλάξει και πάλι μετά την προσπάθεια αναλαμπής πριν από δύο ώρες. Στο... κόκκινο σχεδόν το σύνολο των μετοχών του FT 25, με τον δείκτη σε συνεχείς δοκιμασίες των 316 μονάδων κυρίως λόγω του -2,45% των τραπεζών.

Σε διόρθωση οι τράπεζες, παρασύρεται χαμηλότερα η 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και το σύνολο των μετοχών του 25άρη, καθώς η εκάστοτε κίνηση είναι ευρύτερης έκτασης. Αντέδρασε ο τραπεζικός κλάδος τις τελευταίες ημέρες και ενεργοποιήθηκαν αυτόματα εντολές στην πλειονότητα των τίτλων του FT 25. Ωστόσο σήμερα που διορθώνει ο τραπεζικός κλάδος οι ίδιοι κωδικοί ενεργοποιούν αυτόματα εντολές ρευστοποίησης επίσης στην πλειονότητα των μετοχών του 25άρη.

Ομογενοποίηση δηλαδή, σε μία ρηχή αγορά, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να μην ξεπερνούν τις 2+2 συνεδριάσεις.

Στη μετοχή του ΟΤΕ η αδυναμία υπέρβασης των 9,80 ευρώ έφερε σχεδόν αμέσως πωλήσεις, που όταν διευρύνθηκε η υποχώρηση των τραπεζών έγιναν περισσότερες. Η απουσία ουσιαστικών αγορών και ενδιαφέροντος τραβά τη μετοχή του Οργανισμού μέχρι τα 9,59 ευρώ. Κάτι ανάλογο με τον τίτλο του ΟΠΑΠ, που μετά τα 9,85 άρχισε να υποχωρεί προς τα 9,55 ευρώ.

Ουσιαστικά η αγορά εδώ και καιρό έχει ξεμείνει όχι μόνο από δυνάμεις αλλά κι από κίνητρα και λόγους για να κινηθεί ψηλότερα.

Σε γενικές γραμμές και το Χ.Α. σέρνεται όπως ο πολιτικός περίγυρος, η επιχειρηματικότητα, η... ανάπτυξη, η χρηματοδότηση των εταιρειών, η ζήτηση κι η κατανάλωση. Άλλωστε εάν αφαιρεθούν από τη στάθμιση του δείκτη 4-6 δεικτοβαρείς μετοχές, αποκαλύπτεται σε όλο το... μεγαλείο της η... γύμνια της χρηματιστηριακής αγοράς, των ίδιων των εισηγμένων.

Έως τα 5,87 ευρώ νωρίτερα η μετοχή-σηματωρός του Μυτιληναίου, που πλέον βλέπει τα 6-6,20 ευρώ ως δύσκολη αντίσταση. Ομοίως για τα ΕΧΑΕ τα 6,10 ευρώ αποτελούν υψηλή κορυφή, όπως τα 6,60 για τη ΜΟΗ, ή τα 4,80-4,90 για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Εγκλωβισμένη σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι η πλειονότητα των μετοχών του FT 25 και του FT Mid, εδώ και εβδομάδες με τελευταία κορυφή - αφετηρία διόρθωσης τις 389 μονάδες της 8ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το κανάλι εγκλωβισμένος ο δείκτης, όπως οι περισσότερες από τις 25 μετοχές. Και οι λιγοστές εξαιρέσεις σιγά-σιγά κλίνουν προς τα χαμηλά 14 και πλέον μηνών ισχυροποιώντας την πτωτική τάση.

Κάπως καλύτερη η εικόνα ορισμένων τίτλων της μεσαίας κατηγορίας, ίσως λόγω της μικρότερης έκθεσής τους σε ξένους και πιο περιορισμένης διασποράς. Πρόκειται όμως για εξαιρέσεις ενός απογοητευτικού κανόνα.
Και μίας αγοράς που λειτουργεί προσβλέποντας σε... αναλαμπές όπως η τελευταία, που αναθέρμανε κάπως το ενδιαφέρον για λίγες ημέρες.

Τεχνικά, η αδυναμία για τον Γ.Δ. να κρατήσει τις 980 μονάδες, η διόρθωση προς τις 971 με τις τράπεζες να βαραίνουν δεν επιτρέπει και πολλές ανοδικές τοποθετήσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v