Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Tο «παιχνίδι» παίζεται στον τραπεζικό κλάδο

Κάτω από τις 1.000 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών. Πρωταγωνιστεί σε άνοδο η Πειραιώς, ακολουθεί η Eurobank. Σε μάχη για το πρόσημο εξελίσσεται η συνεδρίαση.

Τις παλεύουν τις 1.000 μονάδες οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, αλλά σε αυτήν τη φάση δεν φαίνεται πως μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα. Με αυξανόμενες συναλλαγές και κόντρα στην τάση γενικότερης ήπιας διόρθωσης στα κύρια ευρωχρηματιστήρια, στο Χ.Α. το... ποντάρισμα συνεχίζεται.

Με ισχυρές συναλλαγές, επικεντρωμένες στις τράπεζες (σε ποσοστό 75%), με τον κλαδικό δείκτη σταθερά πάνω από τις 140 μονάδες και την Πειραιώς να υπεραποδίδει έναντι των άλλων τριών του κλάδου.

Κοντά στα 73 εκατ. ευρώ ο τζίρος (λίγο μετά τις 13:30), δείχνει πως θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, όσα τουλάχιστον χρειάζεται μία ανοδική συνεδρίαση, με τα «ισχυρά χέρια» ξεκάθαρα στον δεικτοβαρή κλάδο, προεξοφλώντας και τα επόμενα βήματα των διοικήσεων των ομίλων.

Στο σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου αναλύονται οι πτυχές της επόμενης φάσης, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να χρειάζεται και καλές τιμές στο ταμπλό. Σε ειδικότερο θέμα του Χρήστου Κίτσιου γίνεται εκτενής αναφορά για Εθνική - Finansbank.

Όπως σημείωνε νωρίτερα στέλεχος τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ, από τη στιγμή που η συγκυβέρνηση φάνηκε να κερδίζει πολιτικό χρόνο (άρα να εκλείπει το ενδεχόμενο διενέργειας ακόμη πιο πρόωρων εκλογών, μέσα στο 2014), ορισμένα ξένα χαρτοφυλάκια αλλά και εγχώριες δυνάμεις ενεργοποιήθηκαν αγοραστικά.

Αρχικά, και με τη λογική της προεξόφλησης των stress tests (μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης) και εχθές - σήμερα με ορίζοντα την επόμενη εβδομάδα προς το κλείσιμο του Οκτωβρίου, την επόμενη Παρασκευή. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που ποντάρουν σε θετικό κλείσιμο του μήνα, συγκρίνοντάς το με τις τιμές εκκίνησης και με το γεγονός πως κάτι τέτοιο έχει να σημειωθεί από το καλοκαίρι.

Πρακτικά ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στην περιοχή των 1.000, έχοντας ως υψηλό ημέρας τις 1.008,44 μονάδες, ενώ στις συνεδριάσεις της 30ής Σεπτεμβρίου είχε κλείσει στις 1.061,58 και της 1ης Οκτωβρίου στις 1.058,78 μονάδες. Μιλάμε δηλαδή για άνοδο μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 31 Οκτωβρίου της τάξης του 5% προς τη ζώνη των 1.050 μονάδων. Δύσκολο μεν χωρίς τη συνδρομή των ξένων αγορών και κάποιας επόμενης ισχυρής αφορμής για μόχλευση, αλλά ίδωμεν...

Προσώρας κρατάμε το γεγονός πως ο τραπεζικός δείκτης παραμένει πάνω από τις 142 μονάδες, με ορατό στόχο τις 148, όπου μπορεί να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση επαναφέροντάς τον μέχρι τις 155 μονάδες.

Στα όρια των κινήσεων του Χ.Α. αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος κάνει ξεχωριστή αναφορά στα warrants των τριών τραπεζών που σημειώνουν άνοδο 77%-81% από το χαμηλό τους και απέχουν ακόμα 30% από τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, οπότε η αγορά ήταν 20% υψηλότερα.

Με τέτοιο όγκο τεμαχίων που έχουν αλλάξει χέρια, σημειώνει ο Γιώργος, και με τέτοια ποσοστά μεταβολής στις τιμές, είναι βέβαιο ότι δεν γίνεται όλα τα πονταρίσματα να είναι σωστά, συνεπώς η κίνηση στις επόμενες συνεδριάσεις είναι πολύ πιθανό να έχει χαρακτηριστικά «fast market».

Προς το παρόν, η μετοχή της Πειραιώς είναι αυτή που με απόδοση έως 7,2% μέχρι το 1,35 ευρώ έκανε νωρίτερα τη διαφορά (ενδεικτικό σχετικό διάγραμμα με βραχυπρόθεσμη μέτρηση), για να διολισθήσει πριν από λίγο στο 1,30 ευρώ. Στόχος παραμένει το 1,44.

Στα 2,30-2,37 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, όπου στόχος παραμένουν τα 2,44 ευρώ, τουλάχιστον για όσο δεν χάνονται τα 2,16 ευρώ. Στο 0,61 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, επίσης με αυξημένες συναλλαγές.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ διασώζεται μόνον η μετοχή της Επιχείρησης στο εύρος των 6,80-6,99 ευρώ, ενώ για τον ΟΤΕ σε μείωση της τιμής-στόχου στα 12,4 ευρώ (από 13,5) προχώρησε η Wood & Company, διατηρώντας όμως αμετάβλητη τη σύσταση «Buy». Στο εύρος των 9,69-10,01 ευρώ, αδυνατώντας όμως να πιάσει τα 10 ευρώ σήμερα σε κλείσιμο.

Ανάλογα για τον ΟΠΑΠ όπου τιμή-στόχο τα 13,6 ευρώ και σύσταση «Buy» θέτει η Eurobank Equities σε σημερινή ανάλυσή της. Στην αναφορά της Eurobank παρουσιάζονται οι προτάσεις του ΟΠΑΠ για τις προμήθειες των πρακτόρων αλλά και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των νέων παιγνιομηχανών (VLTs). Στο εύρος των 9,85-10,10 ευρώ ο τίτλος, αδυνατώντας επίσης να πιάσει μία τιμή που θα διευκόλυνε την άνοδο την επόμενη εβδομάδα.

Ικανοποιητική μέχρι πριν από λίγο η εικόνα για τις μετοχές των MIG, Intralot, με μικρή κατοχύρωση θέσεων σε Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, με καθοδικό γύρισμα της ΤΕΝΕΡΓ έως τα 2,60 από τα 2,68 ευρώ, με πληθώρα πακέτων στο ΠΕΙΡΤΠ αλλά και στο ΑΛΦΑΤΠ, ενώ τα ΕΧΑΕ κρατούν τα 6,15 ευρώ.

Αιφνίδιο το καθοδικό γύρισμα για τη μετοχή της ΑΡΑΙΓ έως τα 6,22 από τα 6,48 ευρώ, σημαντικές οι απώλειες έως 2,40% για τις Lamda Development, MLS, σημαντική η επιμονή του Υγεία με 3,35% στο 0,216 ευρώ κι η σταθεροποίηση του Fourlis στην περιοχή των 2,65-2,70 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v