Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον αστερισμό της μεταβλητότητας το ΧΑ

Μικρή πτώση για δεύτερη συνεδρίαση στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να μην «δοκιμάζει» κίνηση πάνω από τις 1.000 μονάδες. Κέρδη για Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Alpha. Πιέσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Σημαντική υποχώρηση τζίρου. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Ακόμα μία συνεδρίαση που κατέδειξε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο το πόσο εύκολα η ρηχή, εγχώρια, Χρηματιστηριακή Αγορά, μπορεί να "δει" τους βασικούς της δείκτες να αλλάζουν πρόσημο, κινούμενο σε μεγάλο ημερήσιο εύρος, αρκεί να διοχετευθούν στο σύστημα συναλλαγών, λίγες εντολές σχετικού "ειδικού βάρους", σε ελάχιστους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Και βέβαια αυτό το "κοινό μυστικό" το γνωρίζουν πολύ καλά οι ενεργοί παίκτες και συνεχίζουν να διαμορφώνουν, κλίμα, διαθέσεις και πρόσημα, κατά το δοκούν.

Αυτό βέβαια αφορά μόνο τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές και όχι το σύνολο, ή έστω το μεγαλύτερο κομμάτι, του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλό.

Ακόμα και σήμερα που επιχειρήθηκε η εντυπωσιακή ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας, η "μεγάλη εικόνα" της Αγοράς ήταν καθαρά πτωτική, καθώς η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών βρέθηκε να ξεπερνά το 1 προς τρία και παρά την σχετική βελτίωση η τελική εικόνα (50 ανοδικές έναντι 78 πτωτικών) μάλλον σε δυσοίωνες σκέψεις παραπέμπει.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι παρά την "ανέλκυση" των βασικών δεικτών από τα χαμηλά ημέρας, δέκα μετοχές του FTSE25 (αναλυτική παρουσίαση των οποίων θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου) δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Άλλωστε η σημαντική καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων), δεν επέστρεψε στους λίγους αγοραστές να έχουν "πλουραλισμό" στις κινήσεις τους, καθώς τα "λεφτά δεν έφταναν για όλους".

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μικρών απωλειών, ενώ σε αντίθεση με χθες (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1003,66 μονάδες), σήμερα δεν επιχείρησε να δοκιμάσει τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Για να υπάρξει σαφέστερη εικόνα της σημερινής σημαντικής μεταβλητότητας αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 966,88 (-2,7%) και 998,71 μονάδων (+0,50), ο Τραπεζικός δείκτης μεταξύ 132,18 (-3,86%) και 139,8 μονάδων (+1,68%), η μετοχή της Alpha Bank μεταξύ 0,5880 ευρώ (-2,33%) και 0,6170 ευρώ (+2,49%), της Εθνικής μεταξύ 2,19 ευρώ (-4,37%) και 2,29 ευρώ (αμετάβλητη), της Eurobank μεταξύ 0,2640 (-6,71%) και 0,2860 (+1,06%), της Πειραιώς μεταξύ 1,17 (-4,10%) και 1,29 (+5,74%) και του ΟΠΑΠ μεταξύ 9,55 ευρώ (-2,55%) και 10,00 ευρώ (+2,04%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από τα παραπάνω διαφαίνεται εξαιρετικά εύκολα ότι τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο "ταγοί" ήταν οι Τραπεζικές μετοχές, ενώ στην επιχείρηση ανάδυσης βοήθησε σημαντικά και ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών που αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Από και πέρα είναι περίπου βέβαιο ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κινηθούν στον "ρυθμό των 'stress tests", ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί "fake" κίνηση που θα φέρει τον Δείκτη υψηλότερα των 1030 - 1040 μονάδων, τον FTSE25 υψηλότερα των 333 μονάδων και τον Τραπεζικό δείκτη υψηλότερα των 140 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση πειστικής ανοδικής αντίδρασης και να επιχειρηθεί "διανομή χαρτιών" και νέο "τσουβάλιασμα".

Αντίθετα, σε περίπτωση του ο Γενικός Δείκτης πετύχει κλεισίματα υψηλότερα των 1102 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 360 μονάδων, θα υπάρξουν "σοβαρότερες" ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι κίνηση του Δείκτη χαμηλότερα των 960 μονάδων, θα τον επαναφέρει στην "διακεκαυμένη ζώνη" 950 - 930, καθοδική διάσπαση της οποία θα ξαναβάλει σε δοκιμασία τα πρόσφατα χαμηλά.

Με τα τρέχοντα δεδομένα, κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, ενώ μένει να φανεί αν η "κωλυσιεργία" της Αγοράς στις παρυφές των 1000 μονάδων, είναι αδυναμία κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα, η απλά μία πλάγια κίνηση μικρού χρόνου προκειμένου να ρευστοποιήσουν οι "βιαστικοί" και να "χωνευτούν" τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Tι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά κινήθηκε σήμερα με σχετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών, σε αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για τα "stress tests" την Κυριακή, αλλά και στον απόηχο της μη οριστικής ανακοίνωσης άφιξης της τρόικας, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Βραχυπρόθεσμα, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των "stress tests" θα επηρεάσει όχι μόνο τις Τραπεζικές μετοχές, αλλά και όλο το ταμπλώ, καθώς από εκεί θα φανεί πόσα χρήματα θα μείνουν διαθέσιμα από το ΤΧΣ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το χρηματοδοτικό κενό, αλλά και τι περιθώρια υπάρχουν για τη ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων.

Είναι πολύ πιθανό ένα Τραπεζικό ράλι αν τα αποτελέσματα είναι διαχειρίσιμα και μπορεί π.χ μια αναγκαία αύξηση μικρής έκτασης να καλυφθεί από τον Ιδιωτικό τομέα και να βρεθούν εύκολα ξένοι ανάδοχοι που να την εγγυηθούν με το αζημίωτο.

Παράλληλα όμως, το πολιτικό ρίσκο αν δεν υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - συμμαχίες θα συνεχίσει να πλανάται μέχρι τις Προεδρικές εκλογές, ενώ φάνηκε από τη διόρθωση στις ξένες Αγορές ότι στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να αυτονομηθούμε.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, στηρίξεις η Αγορά εμφανίζει στις 930 μονάδες και στις 910 μονάδες ενώ η υπέρβαση των 980 μονάδων θα φέρει αντιμέτωπη την αγορά με το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, καθώς επόμενη σημαντική αντίσταση είναι στις 1050 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Στον απόηχο της χθεσινής διόρθωσης στην Wall Street, κινήθηκαν σήμερα το πρωί οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου μόνο ο δείκτης Sensex 30 διασώθηκε με θετικό πρόσημο (+0,24%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ η Wall προσπαθεί να πάρει πίσω τις χθεσινές απώλειες, "ακουμπώντας" στα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη των Caterpilar, 3M και General Motors.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο κινεζικός βιομηχανικός κλάδος ανέβασε οριακά ταχύτητα τον Οκτώβριο με τον σχετικό δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ να ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο 3 μηνών αγγίζοντας το 50,4 από 50,2 τον προηγούμενο μήνα και οριακά υψηλότερα από το 50,3 που περίμεναν οι αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.

Για πρώτη φορά η Ιαπωνία δημοπρατεί βραχυπρόθεσμο χρέος με αρνητική απόδοση, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. Η μέση απόδοση στα τρίμηνα έντοκα είναι -0,0037% σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, αναφέρουν οι FT. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η απόδοση διολισθαίνει σε αρνητικό έδαφος. Στην πιο πρόσφατη δημοπρασία την προηγούμενη εβδομάδα η μέση απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 0,0014%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 52,2 τον Οκτώβριο, από 51,7 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- έβλεπαν μικρότερη άνοδο στο 52.

Μετά από τέσσερις μήνες υποχώρησης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε οριακά στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,6 μονάδες στις -7,4. Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος. Εμφάνισε άνοδο 0,3 μονάδων για να διαμορφωθεί στις -11,1 μονάδες.

Η ιταλική οικονομία πιθανότατα συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2014, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρέασαν αρνητικά τις εξαγωγές και η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη πραγματοποίησαν βουτιά, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιταλίας. 

Οι προοπτικές για τις ιταλικές τράπεζες παραμένουν δύσκολες, εκτιμά σε έκθεση της η Fitch, στην οποία βλέπει βελτίωση του outlook των ισπανικών Τραπεζών. 

Τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, αλλά η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει, αναφέρει η Standard & Poor’s σε έκθεσή της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, που θεωρούν ότι ο δείκτης Euro Stoxx 50 παραμένει σε πτωτική τάση με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 2895, 2885, 2848 και 2841 μονάδες. Κάτω από αυτό το σημείο χρειάζεται μια επανεξέταση στο χαμηλό των 2.771, που αν ξεπεραστεί μπορεί να οδηγήσει σε 50% υποχώρηση στις 2.675/68.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το Σεπτέμβριο έδειξε ο δείκτης leading economic indicators, όπως ανακοίνωσε το Conference Board. Ενισχύθηκε 0,8% το Σεπτέμβριο, έχοντας μείνει αμετάβλητος τον Αύγουστο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,7% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 17.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, στα Ταμεία ανεργίας κατατέθηκαν 283.000 αιτήσεις για επίδομα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο αριθμός των νέων ανέργων θα αυξηθεί στους 281.000.

Οι αγορές θα έρθουν σύντομα αντιμέτωπες με μια νέα βουτιά, πιθανότατα μέσα σε λίγες εβδομάδες, προβλέπει η Saxo Bank. Εκτιμά ότι το χρέος σε συνδυασμό με το χαμηλό πληθωρισμό θα συνεχίζουν να δημιουργούν νευρικότητα και οι Αγορές θα υποχωρήσουν σε νέα χαμηλά στα μέσα Νοεμβρίου. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Alpha Bank πέρασε το "stress test" της ΕΚΤ χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια, δήλωσαν στο Reuters δυο ξεχωριστές πηγές κοντά στη διαδικασία. Η Τράπεζα δεν σχολίασε τις πληροφορίες.

Σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των Τραπεζών βρίσκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες φήμες που ενδεχομένως να επηρέασαν τη διαμόρφωση τιμών των Τραπεζικών τίτλων, ενόψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων των "stress tests". "Η κάθε Εποπτική Αρχή λειτουργεί με εθνικούς όρους, αλλά σε ένα Ευρωπαϊκό περιβάλλον υπό την ομπρέλα της ESMA, για την παρακολούθηση φαινόμενων που τυχόν επέδρασαν στη συναλλακτική δραστηριότητα των Τραπεζικών τίτλων» δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλος.

Το κλίμα για την Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την αρχή του Σεπτεμβρίου, αν και υπήρξε μια μικρή βελτίωση τις τελευταίες ημέρες, αναφέρει η Exotix. "Το 'sell-off' χτύπησε τα GDP warrants πολύ περισσότερο από τα ομόλογα και πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη δεν δικαιολογούν αυτήν την σχετική υποαπόδοση. Με άλλα λόγια, η διόρθωση είναι υπερβολική και παρουσιάζει αγοραστική ευκαιρία", εξηγεί η Exotix. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν σίγουρα αυξηθεί, ενώ η εν εξελίξει αναθεώρηση του προγράμματος με την τρόικα αποτελεί σημαντική πρόκληση για την Ελληνική Κυβέρνηση. Τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά, σύνθετα και ο χρόνος είναι περιορισμένος λόγω των επερχόμενων εκλογών, αφού η τρόικα θα πρέπει να έχει εξέλθει από την Αθήνα μέχρι τα Χριστούγεννα, όπου η προεκλογική εκστρατεία θα ενταθεί.

Μια διακοπή στις συνομιλίες πριν από τις εκλογές θα μπορούσε να βοηθήσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στις εκλογές του Φεβρουαρίου. Πιστεύουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα προσπαθήσουν να βρουν μια λύση, για να αποφευχθεί η ενίσχυση των ριζοσπαστικών πολιτικών δυνάμεων, επισημαίνει η Exotix. Ωστόσο θα υπάρχει άφθονος θόρυβος, ο οποίος θα επιβαρύνει τιμές των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Με τιμή-στόχο τα 28 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση "neutral" ξεκινά κάλυψη της Folli Follie η Citigroup.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με καθαρά πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 966,88 μονάδες. Από εκεί και πέρα και με την βοήθεια των Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ επιχειρήθηκε προσπάθεια ανάδυσης η οποία στις 16.11 γύρισε τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο και οποίος αναρριχήθηκε μέχρι τις 998,71 μονάδες. Ακολούθησε νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 989,4 (-0,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 990,04 μονάδες με απώλειες 0,37%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, MIG, Grivalia, Motor Oil.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 87,1 εκατ. από τα οποία τα 11 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΑΛΦΑΤΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ).

Νέα σημαντική επίδειξη του συγκεντρωτισμού, καθώς εννέα τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΔΕΗ) "απασχόλησαν" το 88% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Χαμηλότερα του 25αρη, δεν υπήρξε τίτλος που να συνδύασε αξιοπρόσεκτα κέρδη με αξιοσημείωτες συναλλαγές, όμως το "θέαμα" δεν έλλειψε από τον Κέκροπα που έκλεισε στα 0,4730 ευρώ (-1,46%) και πολύ κοντά στα ιστορικά του χαμηλά.

Η μετοχή άνοιξε στα 0,4370 ευρώ (-8,96%) στον απόηχο των τελευταίων δικαστικών εξελίξεων. Πιο συγκεκριμένα, η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι το Εφετείο Αθηνών με την με αριθμό 3401/2014 Απόφασή του, έκανε δεκτή την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία διεκδικούσε την κυριότητα έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή των Τουρκοβουνίων, τμήμα της οποίας ανήκει στην εταιρεία. Η απόφαση αυτή είναι σε αντίθεση με την πρωτόδικη απόφαση που αποδεχόταν τις θέσεις της εταιρείας και αντίθετη με την διαταχθείσα από το Δικαστήριο πραγματογνωμοσύνη που επίσης δικαίωνε τις θέσεις της εταιρείας. Η Διοίκηση της Εταιρείας θεωρεί την εν λόγω Απόφαση νομικώς εσφαλμένη. Ως εκ τούτου θα ασκήσει κάθε προβλεπόμενο ένδικο μέσο, για την προάσπιση των συμφερόντων της Εταιρείας και των Μετόχων αυτής.

Μετά το έντονα πτωτικό ξεκίνημα η μετοχή αντέδρασε μέχρι τα 0,5090 ευρώ, για να υποχωρήσει εκ νέου υπό την πίεση των ρευστοποιήσεων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ιδιαίτερα υψηλής μεταβλητότητας και στην Αγορά Παραγώγων, παρά ταύτα οι συναλλαγές παρουσίασαν και νέα μείωση, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.906 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.381, 7.117 για τον Νοέμβριο, 263 για τον Δεκέμβριο, 1 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 321,5) κινήθηκε μεταξύ 314,25 και 326 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,80%. Μετά τις 17.00 οι τελευταίες πράξεις έγιναν πολύ κοντά στην θεωρητική τιμή του συμβολαίου.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (125.400 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (683), ΔΕΗ (1.773), Alpha Bank (6.707), Εθνική (5.702), Πειραιώς (14.367), Eurobank (5.107), Μυτιληναίο (221), ΕΧΑΕ (175), ΟΠΑΠ (498), MIG (1.083), Μέτκα (243), Ελ. Πετρέλαια (197), ΓΕΚ (368), Jumbo (210).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 37%%, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, στα 687 συνολικά δικαιώματα (395 calls και 292 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (111.295.359 τεμ.), Πειραιώς (33.068.960 τεμ.), Eurobank (68.171.300 τεμ.), Εθνική (9.082.279 τεμ.), ΔΕΗ (2.207.904 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v