Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για το 1000άρικο

Με το άνοιγμα ο Γενικός Δείκτης υπερβαίνει τις 1000 μονάδες. Βοηθητικές (και) οι ξένες αγορές. Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο λόγω των επερχόμενων ανακοινώσεων για τα stress tests. Προβληματίζει η μετοχή της ΔΕΗ.

Με υπέρβαση των 1.000 μονάδων ξεκίνησε το χρηματιστήριο της Αθήνας, έχοντας ως οδηγό τις τραπεζικές μετοχές που καταγράφουν άνοδο έως και πάνω από 3%

Χθες είχαμε την τρίτη κερδοφόρα συνεδρίαση στις ευρωαγορές, άνοδος 200 μονάδων για τον Dow Jones και στον αστερισμό της μεταβλητότητας εχθές το απόγευμα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 990,04 μονάδες (-0,37%), τον FT 25 στις 323,96 (-0,14%) και τον Τραπεζικό οριακά υψηλότερα στο κλείσιμο στις 137,59 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών μέτρια, στα 87,1 εκατ. ευρώ, με 80,8 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων το 54% στις τραπεζικές και υψηλό τζίρο σε ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FFG, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΠΕΙΡΤΠ, Fourlis, Motor Οil, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Δεδομένης της συγκυρίας, η αγορά δεν πήγε και τόσο άσχημα εχθές, τουλάχιστον έτσι όπως έδειχνε όταν δύο φορές δοκιμάστηκαν τα χαμηλά όρια προς τις 970-965 μονάδες (Γ.Δ.) ή τις 132 για τον τραπεζικό δείκτη. Η διόρθωση μαζεύτηκε σταδιακά μετά τις 15.50-16.15, με επιβεβαίωση των κύριων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων που έχουν αναλυθεί από φίλους, ειδικότερα δε για τον τραπεζικό από τον Βασίλη Μαρκάκη.

Όπως σημείωναν στελέχη της αγοράς, από τη στιγμή που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, και δεδομένου ότι αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες έκαναν ταμείο της προεξόφλησης των stress tests της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί άλλη μία προσπάθεια υπέρβασης των 1.000 μονάδων. Βοηθούν και οι ξένες αγορές, το γύρισμα στη Wall, η σημαντική αντίδραση του DAX με επαναφορά προς τις 9.050 μονάδες αλλά και επιμέρους στο εσωτερικό μέτωπο.

Τρεις εκκρεμότητες κλείνουν, έκλεισαν (όπως και αν έγινε αυτό...) - η Αλεξάνδρα Γκίτση αναφέρεται λεπτομερώς στα της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια», σε άλλο θέμα οι τράπεζες περνούν τον... κάβο των stress tests, ενώ η Έλενα Λάσκαρη εξηγεί τα «ψιλά γράμματα» των ληξιπρόθεσμων.

Θα πείτε, ομαλοποιείται η κατάσταση; Σαφώς όχι. Όμως είμαστε κάποια βήματα πιο μπροστά και σε πολιτικό και σε άλλα ζητήματα. Αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί και... παικτικά στο ταμπλό; Εκτιμώ πως ναι, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να δοκιμαστεί το σενάριο «πάμε προς τις 1.020-1.050 μονάδες».

Η δε εικόνα των παραγώγων είναι ικανοποιητική.

Το μάζεμα στις τράπεζες αρκετά πειστικό, με τον δείκτη να πείθει (και) τεχνικά, αλλά και την αντίδραση της Πειραιώς και της Alpha Bank να μας αφήνει λίγο αέρα για καλύτερες τιμές. Από τη στιγμή που η Εθνική δεν έκλεισε χαμηλότερα των 2,20 ευρώ και από τα 2,19 ενδοσυνεδριακά απορροφήθηκε η προσφορά στα χαμηλά (περίπου 14.30), δεν νομίζω πως εμπνέει ανησυχία.

Αρκετές συναλλαγές σε μετοχές-σηματωρούς που είτε υποχώρησαν (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ) είτε έβγαλαν αντίδραση (ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος) που υπό προϋποθέσεις μπορεί να προοιωνίζονται ανοδική κίνηση σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Στα υπόψη πως από την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, το νέο χαμηλό στα 6,71 ευρώ για τη μετοχή της Επιχείρησης προβληματίζει αρκετούς. Σε αντίθεση ο ΟΠΑΠ επανέρχεται δυναμικός με ζητούμενη την κατοχύρωση των 10 ευρώ, την ανάγκη δημιουργίας βάσης λίγο ψηλότερα, ενώ για τον έτερο θα πρέπει οπωσδήποτε τα 9,80 ευρώ να αποτελέσουν και σύντομα μάλιστα τη νέα στήριξη.

Από τη μεσαία κατηγορία, η ταλαιπωρία της Attica Bank συνεχίζεται, στον Fourlis έγιναν ισχυρές συναλλαγές, ενώ η Αεροπορία Αιγαίου μετά και το χθεσινό 1,75% στα 6,40 ευρώ επιβεβαίωσε πως είναι «ένα από τα χαρτιά του 2014».

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «η αγορά μετά το χτεσινό "μπούκωμα" έβγαλε διόρθωση στο 23% και 315 επίπεδο δίνοντας ένα θεαματικό γύρισμα και κλείσιμο κοντά στο 0. Το 328 κοντινή αντίσταση με επόμενη το 331 και 335, επίπεδο που μόνο κατοχύρωση μπορεί να αναγκάσει αρκετούς short να τρέξουν να κλείσουν θέσεις.

Το stop μας στο Long από το 294 ανεβαίνει στο 315. Η ΠΕΙΡ μετά τη σημαντική διόρθωση στο 117, όπου είχε στήριξη, έδωσε αντίδραση και πάλι στο 129, που είναι σημαντικό επίπεδο παρέα με το 140 του τραπεζικού, που είναι και το κύριο επίπεδό μας σε ημερήσια, μιας και κατοχύρωση μπορεί να δώσει και συνέχιση προς το 147.

Τα ημερήσια γραφήματα της Κυριακής καλό θα είναι να τα βλέπουμε καθημερινά μιας και τα σημεία εκεί έχουν ιδιαίτερη σημασία με τόσο μεγάλο volatility. Ανάποδα κλεισίματα στα τρία κρατικά ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ η αλήθεια είναι πως προξένησαν εντύπωση στο auction. Παρασκευή σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις των stress tests, κάτι που θα ξέρουμε φυσικά μετά το πέρας της συνεδρίασης».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v