Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Βαρίδι» οι τράπεζες στην ανοδική προσπάθεια

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης εν μέσω έντονης μεταβλητότητας. Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αντισταθμίζονται από ισχυρά κέρδη σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ αλλά και σε Motor Oil, Viohalco, Coca Cola. Ανοδικά η μετοχή της Eurobank. Ισχυρός ο τζίρος.

Αυξημένης μεταβλητότητας η συνεδρίαση στα πρώτα 30-45΄ εν μέσω αντίρροπων προσπαθειών για αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Από τις 972,77 μονάδες (στις 10.35-10.40) στις 956,46 μονάδες (στις 10.45-10.50), και πάλι ανοδικά προς τις 973. Όλα αυτά στην αρχή με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές, καθώς γρήγορα ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ. Στις 11.20 είχαν ξεπεράσει τα 33 εκατ. ευρώ.

Όμως σήμερα, αρχικά μέχρι τώρα..., μόλις το 50% αφορά τις τραπεζικές μετοχές και υπάρχει καλύτερη διασπορά συναλλαγών από τις πρώτες κιόλας εντολές σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και δευτερευόντως των Folli Follie, ΔΕΗ, CC/HBC, Μυτιληναίου, Jumbo, TITAN, TENEΡΓ, MOH, EXAE κ.ά.

Τουλάχιστον αυτή η διαφοροποίηση ως προς τη σύνθεση του τζίρου θεωρείται ενθαρρυντική, καθώς σταθμίζεται πιο ισομερώς η βαρύτητα τίτλων πέραν του τραπεζικού κλάδου.

Ανοδική φορά στο σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και εν όψει των σημερινών κρίσιμων αποφάσεων της Fed, με ενδεικτική την επαναπροσέγγιση των 9.150 μονάδων για τον DAX. Κίνηση επαναφοράς του γερμανικού χρηματιστηρίου, που αν μη τι άλλο μεταθέτει σε εύθετο χρόνο έναν κύκλο σημαντικής διόρθωσης.

Θυμίζω, στις 16 Οκτωβρίου ο DAX είχε διορθώσει έως τις 8.354,97 μονάδες προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για την περαιτέρω πορεία του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ε.Ε.

Με το βλέμμα στραμμένο λοιπόν και στη Fed, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φαίνεται πως διευκολύνουν μέχρι τώρα το έργο των αγοραστών - long παικτών.

Από το... πράσινο, στο... κόκκινο και ξανά στο... πράσινο το ταμπλό, με τις μετοχές σε κίνηση γιογιό, τον Τραπεζικό Δείκτη στο εύρος των 133 - 138 μονάδων και τους πωλητές - αγοραστές να αντιμάχονται πέριξ των 970 μονάδων.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, το γύρισμα της Δευτέρας κι η ανοδική παγίδα ξάφνιασαν πολλούς, ακόμη και έμπειρους παίκτες, κυρίως λόγω της έντασης και της μεταβλητότητάς της, εγκλωβίζοντας ουκ ολίγους.

Το... πρόβλημα με την αγορά και τις άκρως βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις είναι πως έχουν περιοριστεί κατά μία συνεδρίαση, στο στενότερο χρονικό όριο του Τ+2.

Μετά τα πρώτα 40΄ άρχισε να ξεδιαλύνεται η εικόνα, καθώς οι 3 από τις 4 τραπεζικές μετοχές διόρθωναν, πλην της Eurobank, ενώ στο υπόλοιπο ταμπλό καταβάλλονταν προσπάθειες να σταθούν αντίρροπα, εκτός από την 3άδα, και άλλες μετοχές-σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το γιατί η μεταβλητότητα χτύπησε»... κόκκινα αναλύεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr όμως είναι γενική εκτίμηση πως πλέον η αγορά κινείται σε ρυθμό ΑΜΚ μέχρι τον Φεβρουάριο.

Ο Χρήστος Κίτσιος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι στρατηγικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί το αργότερο ως το τέλος του έτους. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα κλείσει θετικά για τη χώρα η αξιολόγηση της τρόικας και θα έχει βρεθεί ένα modus vivendi με την Ευρώπη για τη γραμμή πιστωτικής διευκόλυνσης και τη νέα μορφή εποπτείας». Καταλυτική η πολιτική παράμετρος, που αναπόφευκτα θα πρέπει να συνεχίζεται να συνεκτιμάται από τους παίκτες, μέχρι νεωτέρας.

Από τα 2,18 στα 2,06 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής, από το 1,32 στο 1,24 υποχωρεί έως 4,25% η μετοχή της Πειραιώς, από το 0,595 στο 0,573 χάνει έδαφος ο τίτλος της Alpha Bank. Με ορίζοντα νέες -τρίτες- ΑΜΚ για τις συστημικές τράπεζες, ο κλάδος επανεισέρχεται σε κλοιό ταχύτερων κινήσεων, εντονότερων διακυμάνσεων και πιθανότατα νέων πιέσεων προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Σημειωτέον πως για σήμερα οι 131 μονάδες έχουν θεωρηθεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μη υποχώρηση της αγοράς προς τις 950 μονάδες.

Μέχρι τώρα η προσφορά σε Πειραιώς και ΕΤΕ απορροφάται σε χαμηλότερες τιμές, όμως ενεργοποιούνται αγορές.

Στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ από τα 9,22 στα 9,43 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με απόδοση έως 3,42%, προσφέρει πολύτιμη στήριξη στον FT25. Από τα 9,55 στα 9,70 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, από τα 6,22 στα 6,49 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Μετά τα πρώτα 45-50΄ συνέχιζαν να υπεραποδίδουν η MIG στο 0,228, η Motor Oil στα 5,97 ευρώ, η ΤΕΝΕΡΓ στα 2,33 ευρώ, ενώ με 2,04% η δεικτοβαρής CC/HBC περνούσε και πάλι τα 17 ευρώ προσφέροντας σημαντική στήριξη στον δείκτη.

Σε γενικές γραμμές σχετικά καλή η εικόνα της αγοράς με 40 μετοχές να ενισχύονται και 15 να υποχωρούν, με διασπορά τζίρου και πράξεων, με κινητικότητα σε ορισμένες «μικρές» και εξισορρόπηση των τραπεζικών πιέσεων (-1,43% ο κλαδικός δείκτης) από την υπεραντίδραση δεικτοβαρών χαρτιών όπως η CC/HBC κι ο OTEσ

σ.σ.: στον Εκηβόλο έχουμε ανεβάσει ήδη μέτρηση του 25άρη και αναφορά για τις 307 μονάδες που είναι στήριξή του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v