Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάθηκαν τα κέρδη, εκτοξεύτηκε ο τζίρος

Το εκρηκτικό ξεκίνημα στις τράπεζες έδωσε την ευκαιρία για ένα πρώτο ταμείο των βραχυπρόθεσμων. Απώλειες, πλέον, για τον τραπεζικό και το Γενικό Δείκτη με τη «συνδρομή» και των ευρωπαϊκών αγορών. Εκρηκτικό το ξεκίνημα και σε όρους συναλλαγών.

Περιορίζονται τα αρχικά... εκρηκτικά κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τις 1.004 από τα υψηλά των 1.023,64 μονάδων στην αρχή και στη συνέχεια προς τις 990 μονάδες και εν συνεχεία στις 980 (πτώση 1% για το Γ.Δ.), καθώς αρκετοί παίκτες κάνουν ήδη ένα πρώτο ταμείο.

Τουλάχιστον σε αυτό συντείνουν οι θεαματικές συναλλαγές, που ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ στις 11.05, οι εμφανείς κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων κυρίως στα χαρτιά του τραπεζικού τομέα και η λίγο ως πολύ αναμενόμενη επιβεβαίωση του κύριου κι αρχικού στόχου των 150 μονάδων.

Όπως σημειωνόταν από τα προσυνεδριακά σχόλια του Euro2day.gr:

- κλειδί είναι οι 140-145 μονάδες, με πρώτο στόχο τις 150, συνεκτιμώντας την υπερσυγκέντρωση συναλλαγών, στοιχημάτων που παίχτηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

- κατά γενική εκτίμηση, ένας μικρός... αέρας προς τις 150 μονάδες δικαιολογείται και λόγω των θέσεων που έχουν ανοιχτεί από τα χαμηλότερα επίπεδα της Πέμπτης - Παρασκευής και ίσως επιδιωχθεί να κατοχυρωθούν σήμερα στα όποια υψηλά ημέρας.

Συνεκτιμώντας την αυριανή αργία και το ότι λόγω Τ+2 θέσεις που κτίστηκαν Πέμπτη - Παρασκευή θα πρέπει είτε να καλυφθούν σήμερα (να ανανεωθούν προς το τέλος της εβδομάδας) είτε να κάνουν ταμείο.

Αυτά κατ' αρχάς, καθώς η σημερινή συνεδρίαση εκ προοιμίου θα ήταν ειδικών χαρακτηριστικών, κυρίως λόγω της προσπάθειας προεξόφλησης που βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση της. Θυμίζω πως το πρώτο... ποντάρισμα στα stress tests επιχειρήθηκε από τα ελάχιστα της 15ης-17ης/10, για να κορυφωθεί στη συνεδρίαση όπου τα αποτελέσματα της ΕΚΤ γνωστοποιούταν στις διοικήσεις των τραπεζών, δηλαδή την περασμένη Πέμπτη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονταν ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές με την εικόνα των τραπεζών, θεωρώντας πως ειδικά για τα ελληνικά ιδρύματα τα κριτήρια ελέγχου κι αξιολόγησης ήταν σαφώς αυστηρότερα (των ομίλων του κέντρου - πρώτης ταχύτητας), εκτιμώντας πως αυτό δικαιολογημένα αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Νωρίτερα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών αντέδρασε έως τις 150,43 μονάδες για να υποχωρήσει προς τις 145-144 (στις 11.15) και στις 141 στη συνέχεια, δίνοντας πίσω όλα τα κέρδη.

Επιμέρους αυτό αποτυπώθηκε με την Εθνική αρχικά έως τα 2,43 ευρώ για να διολισθήσει στα πρώτα 45΄-50΄ και πάλι προς τα 2,31 μηδενίζοντας τα αρχικά κέρδη. Στη συνέχεια πέρασε σε απώλειες 3% (2,22 ευρώ). Ωστόσο, θυμίζουμε την από την Παρασκευή μέτρηση για τη μετοχή της ΕΤΕ ότι «μπορεί να πιάσει τα 2,44 ευρώ» για να εξηγηθεί η υποχώρηση της τιμής μετά την επίτευξη του αρχικού-κύριου στόχου μας.

Ανάλογη η εικόνα για τις άλλες 3 μετοχές του κλάδου, με την Alpha Bank αρχικά έως τo 0,642 ευρώ, για να ακολουθήσει η διολίσθηση προς το 0,60. Για την Πειραιώς από το 1,39 στο 1,30 ευρώ και για την... επιθετικότερη Eurobank από το 0,327 προς το 0,297 ευρώ.

Τεχνικά μετά και την ολοκλήρωση της (σχεδόν) πρώτης ώρας συνεδρίασης ενισχύεται η τεχνική εικόνα της βραχυπρόθεσμης τάσης, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σύντομα (μέχρι τις 13.00-13.30) οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις κυρίως για τον Τραπεζικό Δείκτη (αφού εκεί γίνεται το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού) και σταδιακά να αντιδράσει και πάλι προς υψηλότερα.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση -δεν αλλάζουμε τη στόχευση που έχουμε από την Παρασκευή- το κλείσιμο στις 1.008 μονάδες, τουλάχιστον.

Όπως σημείωναν στελέχη χρηματιστηριακών το σταδιακόγύρισμα» των ευρωχρηματιστηρίων ανέκοψε την αρχική ορμή πολλών βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι συνεκτιμώντας την αυριανή αργία επιλέγουν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους.

Αναφέρουμε ως ενδεικτική την απόδοση των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στο 12,68% η εβδομαδιαία απόδοση για τη μετοχή της Εθνικής, σύμφωνα με την τιμή των 2,31 ευρώ της Παρασκευής, στο 3,39% της Alpha Bank που δυνητικά έχει μεγαλύτερο περιθώριο αντίδρασης, στο 14,04% της Πειραιώς και στο 8,46% της Eurobank (όπως αναφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας).

Στο υπόλοιπο -πλην των τραπεζών- μέρος του ταμπλό η εικόνα άλλαξε άρδην με την υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ, που από τα 9,83 έπεσε έως 1,35% στα 9,52 με αυξανόμενες συναλλαγές. Στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν τα αρχικά κέρδη για τη μετοχή της ΔΕΗ από τα 6,75 στα 6,52 ευρώ και για τον ΟΠΑΠ από τα 10 έως τα 9,70 ευρώ.

Αυξημένη μεταβλητότητα και σημαντική απόκλιση μεταξύ υψηλής - χαμηλής τιμής ημέρας, που κρύβει τον κίνδυνο εγκλωβισμού όσων έσπευσαν χωρίς... δεύτερη σκέψη να τοποθετηθούν σήμερα στα πρώτα 15΄-20΄ της συνεδρίασης.

Από τη δεύτερη ταχύτητα μετοχών του FT 25 αποθαρρυντική η εκ νέου διόρθωση για τη μετοχή του Μυτιληναίου από τα 5,88 προς τα 5,61 και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων από τα 6,43 προς τα 6,13 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v