Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έπιασαν το ...13άρι οι τραπεζικές μετοχές

Προβληματισμό προκαλεί η συνεδρίαση παρά την οριακή άνοδο για τον Γενικό Δείκτη. Kέρδη εβδομάδας 13,42% για τις τράπεζες που σήμερα, όμως, υποχώρησαν από τα πρωινά υψηλά. Πιέσεις στις περισσότερες μετοχές του FT 25. Υψηλός ο τζίρος.

Μάλλον άβολα θα πρέπει να αισθάνθηκαν οι πρωινοί αγοραστές, καθώς, όπως έδειξε η συνέχεια όσοι τοποθετήθηκαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν περίμεναν να ολοκληρωθεί το "buy the rumor, sell the fact" και εν μέσω γενικότερων εκτιμήσεων σύμφωνα με τις οποίες οι εγχώριες συστημικές Τράπεζες θα περάσουν μάλλον "άβρεχτες" τα "τεστ κοπώσεως" της ΕΚΤ, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, μην περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Κυριακής - Δευτέρας.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων έξι εβδομάδων, δίνοντας κέρδη 6,39% για τον Γενικό Δείκτη και 13,42% για τον δείκτη των Τραπεζών. Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειωμένη κατά 39%, διαμορφώθηκε στα 120 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 14,74% και ο Τραπεζικός απώλειες 21,26%.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και περιγράφοντας καρέ - καρέ την σημερινή συνεδρίαση, αυτή ξεκίνησε με ανοδικές "φούριες", έχοντας σαν κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Έτσι ιδιαίτερα νωρίς ο Γενικός Δείκτης είχε αναρριχηθεί στις 1008,44 μονάδες (+1,86%) και ο Τραπεζικός δείκτης στις 143,94 μονάδες (+4,62%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Με ΑΜΕΜ ξεκίνησε την συνεδρίαση ο τίτλος της Alpha Bank, ανοίγοντας στα 0,6320 ευρώ (+4,8%), στον απόηχο της είδησης από το Reuters ότι η Τράπεζα πέρασε τα "stress tests" και πολύ γρήγορα βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 0,6380 ευρώ (+5,8%).

Την ίδια περίπου ώρα η Εθνική "έβλεπε" τα 2,37 ευρώ (+4,41%) και η Πειραιώς τα 1,35 ευρώ (+8%). Όμως ο τζίρος των πρώτων 10 λεπτών που ξεπερνούσε τα 12 εκατ. άρχισε να δημιουργεί τις πρώτες υποψίες για "διακριτικό ξεφόρτωμα".

Αντίθετα με τις Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς κινήθηκε η Eurobank ο τίτλος της οποίας έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 0,2950 ευρώ (+5,36%) και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν ακόμα μία αποθέωση της "τζογαδόρικης κουλτούρας" που διακατέχει τα ενεργά χαρτοφυλάκια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία κατέδειξε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο τον χρονικό ορίζοντα με τον οποίο κινείται η συντριπτική πλειονότητα των ενεργών παικτών(!)

Από εκεί και πέρα, μία προσεκτικότερη ματιά στο ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη θα μπορούσε να παρατηρήσει, μάλλον εύκολα, την πλαγιοκαθοδική διάθεση, καθώς κάθε ενδοσυνεδριακή "κορυφή" ήταν χαμηλότερη της αμέσως προηγούμενης και αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 15.59, όταν και καταγράφηκε το χαμηλό ημέρας των 983,91 μονάδων (-0,62%), επίπεδο το οποίο "αφύπνισε" εκ νέου τους αγοραστές προκειμένου να τηρηθούν τα προσχήματα και ο Δείκτης να κλείσει, τουλάχιστον, με θετικό πρόσημο. Κίνηση που έφερε τον Δείκτη να σημειώσει διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 995 μονάδων.

Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 992,3 (+0,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 991,33 μονάδες με οριακά κέρδη 0,13%.

Το κλίμα επιδεινώθηκε και από την εικόνα σημαντικής πίεσης που έδωσαν αρκετοί, μη Τραπεζικοί, Δεικτοβαρείς τίτλοι. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι έξι Βιομηχανικά blue chips (αναφορά στην συνέχεια το σχολίου) έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, ενώ έντεκα, μη Τραπεζικές, μετοχές του 25αρη ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες και πιο συγκεκριμένα οι Τιτάν (-1,43%), ΟΤΕ (-2,43%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,41%), ΔΕΗ, (-4,41%), ΟΠΑΠ (-3,2%), Ελλάκτωρ (-3,69%), Μέτκα (-3,01%), Μυτιληναίος (-3,38%) και Motor Oil (-2,66%).

Με τα παραπάνω δεδομένα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αν δεν υπήρχε το "συν" των Τραπεζικών μετοχών, έστω και αν οι περισσότερες από αυτές υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25), θα έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα και με σημαντικές ημερήσιες απώλειες (!)

Συμπερασματικά και η δεύτερη απόπειρα υπέρβασης του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων, κατά το τελευταίο τριήμερο, αποδεικνύεται "bull trap" για τους ημερήσιους traders που σπεύδουν να τοποθετηθούν κοντά στα υψηλά ημέρας.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας να συνδυαστεί με μία "fake" κίνηση προς τις 1050 μονάδες, προκειμένου να κινητοποιήσει τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, όμως από εκεί και ψηλότερα δεν διαφαίνεται η ύπαρξη ενός καταλύτη που θα έδινε τέλος στις αβεβαιότητες για την βιωσιμότητα του χρέους και τις πολιτικές εξελίξεις.

Με την Ελληνική οικονομία να έχει περάσει το κρίσιμο σημείο και να αρχίζει πλέον να βελτιώνεται και καθώς η Χώρα συνεχίζει να υπεραποδίδει στο δημοσιονομικό μέτωπο, η αβεβαιότητα αναφορικά με το εγχώριο πολιτικό σκηνικό είναι το βασικό ρίσκο για την Ελλάδα προς το παρόν, γράφει σε έκθεσή της η BNP Paribas.

"Μη βιάζεστε" είναι ο τίτλος άρθρου του περιοδικού "The Economist" αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης. 

Σε μείωση της τιμής-στόχου για τον ΟΤΕ στα 12,4 ευρώ ανά μετοχή από 13,5 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Wood & Company, διατηρώντας όμως αμετάβλητη τη σύσταση "Buy".

Καθαρά κέρδη 70 εκατ. ευρώ θα ανακοινώσει ο ΟΤΕ το τρίτο τρίμηνο, προβλέπει η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "οutperform" και τιμή-στόχο 14,8 ευρώ. Tιμή-στόχο τα 13,6 ευρώ και σύσταση "Buy" θέτει για την μετοχή του ΟΠΑΠ η Eurobank Equities.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, Τιτάν και Folli Follie Group.

Αντίθετα δεν "κοκκίνισαν" οι Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, MIG, Viohalco, Intralot.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Eurobank, Intralot και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων διαμορφώθηκε στα 141,8 εκατ. από τα οποία τα 19,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ).

Μόλις τρεις τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ) "απασχόλησαν" το 63,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Παρά το θετικό πρόσημο του Δείκτη, η "σφαγή των νηπίων" συνεχίζεται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Έτσι σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι Κέκροψ, Επίλεκτος και Alco, επαναπροσεγγίζουν τα ιστορικά χαμηλά οι Δρομέας, ΕΒΖ, Μπήτρος, ενώ αργά αλλά σταθερά επιστρέφει τα κέρδη της Τετάρτης η ΕΛΒΕ.

Αντίθετα, επιμένει στην πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,5140 ευρώ (κλείσιμο 15/10) η Ιντρακάτ.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,01% του Nikkei. Πτωτικές διαθέσεις στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο NYSE.

Ο αριθμός των Ευρωπαϊκών Τραπεζών που θα κοπούν στις "ασκήσεις αντοχής" της ΕΚΤ ανέρχεται σε 25, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε στο Αμερικάνικο οικονομικό πρακτορείο πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με περίπου 10 Τράπεζες που έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα. 

H υποχώρηση των Αμερικανών επενδυτών από την Ευρώπη επιταχύνθηκε αυτό το μήνα και τα ποσά που εξήλθαν από τα μετοχικά ETFs με Ευρωπαϊκό επίκεντρο έχουν ήδη ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ το οποίο είχε σημειωθεί τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους FT. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε τους Ηγέτες της Ευρωζώνης ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα αν θέλουν να αποφύγουν την διολίσθηση σε νέα ύφεση. 

Σύμφωνα με αναλυτές, ο DAX, διαγραμματικά έχει δώσει σχηματισμό ώμου -κεφάλι -ώμου. Οι στηρίξεις τοποθετούνται στις 8500 και 8200 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 9.000, 9.200 και 9.400 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η μετοχή της Apple, στα 104,83 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 1,79%. Αυτό σε όρους, πριν το split (7:1) της μετοχής τον Ιούνιο, μεταφράζεται σε 733,81 δολάρια.

Ράλι σημειώνουν, σήμερα, οι μετοχές των εταιρειών που κατασκευάζουν στολές βιοπροστασίας και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος Έμπολα στη Νέα Υόρκη.

Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Έντονη ανοδική αντίδραση της Χρηματιστηριακής Αγοράς την τρέχουσα εβδομάδα, μετά τις έξι πτωτικές, επανέφερε τον Γενικό Δείκτη κοντά στα επίπεδα των 1000 μονάδων, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Πρωταγωνίστριες στην ανοδική αντίδραση οι Τράπεζες επαναφέροντας τον κλαδικό δείκτη στις 140 μονάδες που επιβεβαίωση της διάσπασης αυτής της περιοχής, θα μπορούσε να οδηγήσει τον εν λόγω δείκτη στις 155 μονάδες.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις την Κυριακή το μεσημέρι της ΕΚΤ για τα αποτελέσματα των "stress tests" αλλά και στις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν από τις Τράπεζες πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες έντονης φημολογίας που ξεκίνησαν από κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 10 δισ για να καταλήξουμε στις τελευταίες μέρες σε φήμες για ποσό κάτω του 1 δισ. Οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα αλλά και τις αποφάσεις των Τραπεζών, για τις επόμενες κινήσεις τους, προκειμένου να καταλήξουν στις επενδυτικές τους αποφάσεις. Η αυξημένη μεταβλητότητα στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις Τράπεζες είναι αναμενόμενη.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν έχει καταφέρει να διασπάσει καμία σημαντική αντίσταση ως τώρα. Ούτε τον ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 1010 μονάδες, ούτε να βρεθεί πάνω από τις 1050 μονάδες, σημαντικό βήμα για τερματισμό της βραχυχρόνιας πτωτικής τάσης. Η κατοχύρωση των παραπάνω επιπέδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον Γενικό Δείκτη για να μπορεί να "δει" υψηλότερες τιμές (προς τις 1150 μονάδες).

Σε περίπτωση διολίσθησης της Αγοράς χαμηλότερα, η περιοχή των 930 μονάδων, σε εβδομαδιαίο διάγραμμα, θα πρέπει να λειτουργήσει σαν στήριξη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα συναντήσουμε τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας.

Πέρα από τα αποτελέσματα των "stress tests" και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, η προσοχή των επενδυτών, στις διεθνείς Αγορές, θα είναι στραμμένη και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed (Τρίτη και Τετάρτη) .

Με επικρατέστερο σενάριο το θετικό, δηλαδή αυτό των χαμηλών κεφαλαιακών αναγκών των Τραπεζών, μετά τη διενέργεια των τελευταίων "stress tests", φάνηκε να πορεύεται η Αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, "αγνοώντας" προς στιγμή την πολιτική αβεβαιότητα, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης να εξέλθει από το Μνημόνιο, έστω και με την πρόκριση μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης που υπαγορεύθηκε μετά τη σημαντική πίεση των Αγορών, προϋποθέτει τη χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΤΧΣ, κάτι το οποίο βεβαίως δεν θα μπορέσει να συμβεί στην περίπτωση εκείνη που οι κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών είναι σημαντικές.

Ουσιαστικά λοιπόν την εβδομάδα που διανύσαμε ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην περιοχή των 1000 μονάδων, καθώς πλην του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Τράπεζες, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η στήριξη από ΕΚΤ και ΕΕ προς την Ελλάδα και τις Ελληνικές Τράπεζες.

Στην Αγορά ομολόγων το spread υποχώρησε στις 624 μονάδες (απόδοση 10ετούς 7,12%) από τις 807,6 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 17/10 (απόδοση 10ετούς 9,02%). Επειδή όμως την εβδομάδα που διανύσαμε πραγματοποιήθηκε και η πολύ σημαντική Σύνοδος Κορυφής στην ΕΕ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν φάνηκε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον διάθεση εκ μέρους τη Γερμανίας χαλάρωσης της λιτότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει ζητήσει διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς των Γαλλίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Σλοβενίας και Μάλτας, με τις δύο πρώτες Χώρες να έχουν υποβάλλει στοιχεία εκτός του Συμφώνου Σταθερότητας. Κατά συνέπεια με τις εξελίξεις να είναι ακόμα ρευστές στην ΕΕ, σχετικά με τους προϋπολογισμούς των Κρατών Μελών, δεν μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι το κλίμα βελτιώνεται υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο θα ευνοούσε και την Ελλάδα, η οποία επιδιώκει να έχει κλείσει το θέμα βιωσιμότητας του χρέους μέχρι τα τέλη του έτους.

Επιπρόσθετα δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής και η αύξηση της γεωπολιτικής έντασης στην Κύπρο, καίτοι οι όποιες γεωπολιτικές εξελίξεις τους τελευταίους μήνες δεν έχουν επηρεάσει τις Αγορές, επί της ουσίας, σε εξωτερικό και εσωτερικό.

"Σε κάθε περίπτωση την προσεχή εβδομάδα σημεία αναφοράς θα αποτελέσουν η γνωστοποίηση των 'stress tests' και η εκ νέου υποβολή των προϋπολογισμών του 2015 από τα Κράτη-Μέλη" αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Την Δευτέρα το πρωί κλείνει ένας μεσοπρόθεσμος κύκλος για την Ελληνική Αγορά που είχε ως επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο και τις εκτιμήσεις γύρω από τα "τεστ αντοχής" που θα ανακοινωθούν την Κυριακή το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας), επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 8,3 δισ ευρώ, ο αναβαλλόμενος πιστωτικός φόρος και οι κινήσεις αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Τραπεζών, μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας τους και της πώλησης περιουσιακών τους στοιχείων, φαίνεται ότι ακύρωσαν τις αρχικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις, τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ περιορίζοντας αισθητά τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, ότι οι τράπεζες έχουν πλέον αποδεσμευθεί από κινδύνους οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Επόμενος σταθμός των Τραπεζικών ισολογισμών είναι η διαχείριση του "βουνού" των επισφαλειών και η αναχαίτιση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο ρυθμός έχει μεν κορεστεί μαθηματικά, χωρίς όμως να εμφανίζει ακόμα την απαραίτητη αποκλιμάκωση που θα έδινε το στίγμα του γυρίσματος.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι Τράπεζες διαπραγματεύονται στο 70% με 90% της ενσώματης καθαρής θέσης που δημοσίευσαν στο εξάμηνο.

Η ανάγνωση της –όπως όλα δείχνουν- υπέρβασης των "τεστ αντοχής" είναι θετική για τους εξής λόγους: α) αφαιρεί ένα στοιχείο χρηματιστηριακού ρίσκου που δεν περιορίζεται μόνο στον Τραπεζικό κλάδο αφού κατά την διάρκεια των δύο πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου η Αγορά έδειξε αδυναμία β) δίνει πολύ χρόνο στις Τράπεζες να επιλέξουν εκείνες τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα αντλήσουν νέα κεφάλαια, εφόσον προσφύγουν στις Αγορές γ) τέλος ανοίγει την συζήτηση για την χρήση των κεφαλαίων (11,3 δισ ευρώ) που έχει το ΤΧΣ και αφορούν τα χρήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του 2013.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά τα σημαντικά κέρδη από τα χαμηλά έτους, έδειξε διάθεση συσσώρευσης στην ζώνη των 1000 μονάδων απορροφώντας κάποιους "κραδασμούς" που προήλθαν από βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις. Μετά από μια γρήγορη κίνηση απόδοσης 16%, είναι μάλλον μετριοπαθής η διόρθωση που
ακολούθησε ενώ και οι τζίροι έδειξαν σταδιακή υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η στάση πάντως στο εν λόγω επίπεδο δεν είναι τυχαία, καθώς στις 990 μονάδες ολοκληρώνεται το 38,2% της διόρθωσης από την έναρξη της πτώσης και λόγω και της ταχύτητας της πτώσης η εξομάλυνση κάποιων κλίσεων να επέβαλε την αναμονή ακόμα και των βραχυπρόθεσμων παικτών της Αγοράς.

Μετά από ένα μήνα παραμονής στην "ζώνη απαισιοδοξίας" ο MACD γύρισε θετικός, ενώ οι άλλοι ταλαντωτές έφθασαν στο μέσον των αποκλίσεων τους ή αλλιώς στην ζώνη της ουδετερότητας.

Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 1.040 μονάδες επίπεδο όπου η βραχυπρόθεσμη τάση γυρίζει σε θετική, καθώς εκεί κινείται ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

Μετά την ανακοίνωση των "τεστ αντοχής" το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετατίθεται στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας και στην έκθεση της τρόικας.

Ωστόσο οι αβεβαιότητες που συνεπάγεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενόψει της Προεδρικής εκλογής, αναμένεται να διατηρήσουν σε κάποιο βαθμό το κλίμα επιφυλακτικότητας στην Αγορά, μετριάζοντας τον αντίκτυπο των θετικών νέων από τα "τεστ κοπώσεως".

"Θα αναμέναμε την Αγορά να κινηθεί με περισσότερη μετριοπάθεια τις προσεχείς ημέρες, εξομαλύνοντας κάποιες στρεβλώσεις που εξακολουθούν να υφίστανται σε επίπεδο αποτιμήσεων, κινούμενη περισσότερο επιλεκτικά ενόψει και των αποτελεσμάτων εννιαμήνου που ξεκινούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μειώθηκε το discount στα ΣΜΕ του FT 25

Με μικρή άνοδο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη να παρουσιάζουν περαιτέρω υποχώρηση, ενώ αυξητικά κινήθηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.054 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.138, 4.048 για τον Νοέμβριο, 90 για τον Δεκέμβριο, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 323,5) κινήθηκε μεταξύ 320,75 και 328,75 μονάδων, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,35%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (20.200 Πειραιώς, 6.000 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (783), ΔΕΗ (1.681), Alpha Bank (9.065), Εθνική (6.829), Πειραιώς (18.209), Eurobank (8.983), Μυτιληναίο (430), ΕΧΑΕ (451), ΟΠΑΠ (576), MIG (656), Ελ. Πετρέλαια (160), ΓΕΚ (477).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 35% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν απογοητευτική στα μόλις 325 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (272 δικαιώματα αγοράς και 53 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (111.319.037 τεμ.), Πειραιώς (35.488.633 τεμ.), Eurobank (67.946.235 τεμ.), Εθνική (9.203.079 τεμ.), ΔΕΗ (2.207.904 τεμ.).

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v