Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πήραν ξανά το πάνω χέρι οι πωλητές

Κάτω των 940 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης καθώς οι «αντιστάσεις» που προέβαλαν ισχυρά blue chip εκτός τραπεζικού κλάδου κάμφθηκαν. Σε υψηλά επίπεδα κινείται ο τζίρος. Χάνουν πάνω από 6% ΕΤΕ και Πειραιώς. Ανοδικά ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στον απόλυτο έλεγχο των πωλητών έχει περάσει το Χ.Α., με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται το τελευταίο ημίωρο.

Η νέα βουτιά, μέχρι 2,85% νωρίτερα για τον Γενικό Δείκτη, χαμηλότερα και των 935 μονάδων, ξεκίνησε όταν περίπου στις 15.00 ενεργοποιήθηκαν ισχυρές εντολές πώλησης στις τράπεζες.

Σε αρνητική τροχιά μέχρι τότε ο κλαδικός δείκτης, αλλά με απώλειες της τάξης του 1,50-1,65%, έγειρε επικίνδυνα χαμηλότερα των 131 μονάδων, που εκ προοιμίου εθωρείτο σημείο-φετίχ για όσους κινούνται και με γνώμονα την τεχνική ανάλυση και τα ανάλογα μοντέλα συναλλαγών.

Δεν είναι τυχαίο πως η καθοδική διάσπαση των 131 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη συγχρονίσθηκε με τη δοκιμασία των 307 μονάδων για τον FT25. Η απώλεια της συγκεκριμένης περιοχής στήριξης ενεργοποίησε σχεδόν αυτόματα και νέες πωλήσεις σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, παρασύροντας αμέσως την πλειονότητα των μη τραπεζικών τίτλων.

Οι αγοραστές υπερίσχυαν μέχρι πριν από λίγο μόνον στις μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ και στη δεικτοβαρή CC/HBC. Αυτό είχε συνεκτιμηθεί και στο προηγούμενο σχόλιο του Euro2day.gr.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη νέα βουτιά:

- στον επερχόμενο νέο γύρο ΑΜΚ που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις τράπεζες (που αναπόφευκτα οδηγεί σε αποχώρηση ή σε μείωση θέσεων ορισμένων παικτών),

- στη συντηρούμενη πολιτική αστάθεια και ρευστότητα,

- στις συχνά αντικρουόμενες αναφορές, θέσεις και ενέργειες των πολιτικών της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης,

- αλλά και στην αγωνία πολλών ανθρώπων της αγοράς για τα ασφυκτικά όρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, της πραγματικής οικονομίας, που παρά τα επιτυχή stress tests γίνονται ασφυκτικότερα.

Ωστόσο, αφορμή θεωρείται η βεβαιότητα που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες, πως σε εύλογο χρόνο έρχονται και νέες -τρίτες- ΑΜΚ συνεκτιμώντας μάλιστα την τελευταία θεαματική αντίδραση του κλάδου, που είχε προηγηθεί.

Θυμίζω, στο διήμερο 15-16/10, ο κλαδικός δείκτης στις 108 μονάδες κι η μετοχή λ.χ. της ΕΤΕ στο 1,80 ευρώ.

Στα τελευταία υψηλά στις 24-27/10 ο κλαδικός δείκτης έως τις 150 μονάδες με την τιμή της μετοχής της ΕΤΕ έως τα 2,43 ευρώ.

Στα του... ταμπλό, παρά την προσπάθεια συμμαζέματος που επιχειρείται τα τελευταία 15΄, ο τραπεζικός δείκτης από τις 128,82 μονάδες τσίμπησε λίγο μέχρι τις 130,30.

Η μετοχή της ΕΤΕ από το 1,97 αντέδρασε έως τα 2,03 ευρώ, της Πειραιώς από το 1,20 έως το 1,23 ευρώ.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα για τη μετοχή της Alpha Bank με -2,25% στο 0,572 ευρώ, της Eurobank με -3,45% στο 0,282 ευρώ.

Στα 9,24 ευρώ με 1,99% η μετοχή του ΟΤΕ, στα 9,66 με 1,15% του ΟΠΑΠ, στα 17 ευρώ με 1,98% της Coca Cola/HBC.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ επιβεβαιώθηκε η εμφανής εδώ και μέρες αδυναμία της με νέες πωλήσεις και νέα υποχώρηση κατά 2,39% στα 6,14 ευρώ.

Λίγο πριν από τις 16.00 η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ από τα οποία το 55% στις τράπεζες.

Περίπου 17,8 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στον ΟΠΑΠ και άλλα 12,5 στον ΟΤΕ. Συναλλαγές 1,4 εκατ. ευρώ στη μετοχή της CC/HBC

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v