Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέες βαριές απώλειες για τις τράπεζες

Διευρύνονται οι πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους, παρασύροντας και την αγορά χαμηλότερα. Απώλειες άνω του 5% για Εθνική και Πειραιώς. Σταθερή η Eurobank. Σε υψηλότερα επίπεδα ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, Τιτάν. Τα κρίσιμα «όρια» για τις μετοχές.

Σταθερά με απώλειες ο τραπεζικός δείκτης, σταθερά επιμένει το υπόλοιπο της αγοράς.

Η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών δε βγάζει... κατεύθυνση, οι πωλητές - αγοραστές αρκούνται στην εξισορρόπηση του Γ.Δ. στην περιοχή των 960-965 μονάδων και οι όποιες κινήσεις επικεντρώνονται κυρίως σε ΟΤΕ κι ΟΠΑΠ.

Με οριακές απώλειες ξαναγυρίζει στο μείον ο Γ.Δ. λόγω των εντονότερων πιέσεων στην Εθνική έως 6,10% στα 2 ευρώ. Εντείνονται οι πιέσεις στον τίτλο της ΕΤΕ σταδιακά μετά τις 13.45 με αυξανόμενες συναλλαγές.

Είναι ενδεικτικό πως από τα περίπου 80 εκατ. ευρώ το 58% έχει αλλάξει χέρια στις 4 τραπεζικές μετοχές αλλά και 18-19 εκατ. ευρώ έχουν περάσει στους τίτλους των δύο Οργανισμών. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ έχει μείνει -από πολλές απόψεις- πίσω από τους άλλους δύο ομίλους, το όποιο βραχυπρόθεσμο (ενδεχομένως και επενδυτικό) ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες καθώς η Εθνική με -5,6% και η Πειραιώς με -6,1% υποχωρούν, ενώ και η Alpha Bank γυρίζει σε αρνητικό πρόσημο και η Eurobank ενισχύεται οριακά, έναντι ισχυρών κερδών το πρωί, με τον κλαδικό δείκτη πέριξ των 135 μονάδων. Εύρος διακύμανσης για τον δείκτη μεταξύ των 133,53 και των 138,85 μονάδων με κρίσιμη τη ζώνη των 137-140 και κύριο, βασικό στόχο τις 150 μονάδες.

Δεδομένου ότι ο κλάδος κι η αγορά έχουν εισέλθει πλέον -κατά πάσα πιθανότητα- σε προ ΑΜΚ περίοδο, η περιοχή των 150 μονάδων θα πρέπει να θεωρείται άνω όριο, ίσως αντίσταση, μέχρι νεωτέρας. Με τα τελευταία χαμηλά των 108 μονάδων ως κάτω όριο και πιθανότατα ισχυρή στήριξη.

Εάν η αγορά υποχρεωθεί να παίξει σε αυτό το εύρος για τον τραπεζικό κλάδο, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν και να βρεθούν αμέσως άλλες δυνάμεις κι επιλογές για τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Εάν θεωρηθεί πως λ.χ. για τη μετοχή της Εθνικής τα 2,44 ευρώ είναι πλέον αντίσταση -μέχρι νεωτέρας- και τα 2-1,95 ευρώ στήριξη, τότε θα πρέπει να υπάρξει αμέσως «μόχλευση» σε τίτλους όπως για παράδειγμα του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και της CC/HBC.

Στη μετοχή του ΟΤΕ οι εντολές αγοράς - πώλησης γίνονται στο εύρος των 9,22-9,43 ευρώ με χαμηλό 52 εβδομάδων τα 8,26 από τη συνεδρίαση της 6ης/11 του 2013. Τα 9,58 και τα 9,94 ευρώ είναι οι άμεσες σημαντικές τιμές.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ οι συναλλαγές γίνονται στα 9,55-9,84 ευρώ, θυμίζοντας πως χαμηλό 52 εβδομάδων σημειώθηκε στα 7,97 ευρώ στις 16/10 2014, προ λίγων συνεδριάσεων δηλαδή. Σημαντικές τιμές θεωρούνται τα 9,95 και τα 10 ευρώ. Στα 6,39 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ που ως χαμηλή 52 εβδομάδων έχει τα 5,92 ευρώ από τις 16/10 2014, όπου υποχώρησε δηλαδή στην ίδια συνεδρίαση με τον ΟΠΑΠ.

Να συνεκτιμηθεί πως η αγορά κι οι εισηγμένες ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και ότι ήδη οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν μεγέθη και δίνουν τιμές-στόχους. Στις 6 Νοεμβρίου, μετά τη συνεδρίαση θα ανακοινώσει το τρίμηνό του ο ΟΤΕ και η Alpha Finance από τις 24/10 προβλέπει καθαρά κέρδη 70 εκατ. ευρώ. Η Alpha Finance στην έκθεσή της διατηρεί σύσταση «οutperform» και τιμή-στόχο 14,8 ευρώ. Την ίδια μέρα έχει προγραμματισθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορεί να συμβάλει η επικείμενη ανακοίνωση των μεγεθών τριμήνου από τις εισηγμένες και εάν αρκούν μεμονωμένα καλά νέα για μία συνολικότερη κίνηση και βελτίωση της αγοράς.

Η... Ιστορία έχει δείξει πως σε αυτήν την αγορά τέτοια «καλά νέα» περιορίζονται σε 1-2 συνεδριάσεις και εν μέρει συμβάλλουν στη βελτίωση της πιο μεσοπρόθεσμης τάσης των επιμέρους μετοχών κι εισηγμένων.

Καλώς ή κακώς, η βαρύτητα του τραπεζικού κλάδου είναι καταλυτική στη διαμόρφωση της τάσης του FT25 και λιγότερο του Γενικού Δείκτη. Μάλιστα συχνά έχει λειτουργήσει επιβαρυντικά ακόμη και για εταιρείες που ανακοινώνουν «καλά νέα» .

Στάθμιση που λίγο μετά τις 13.35-13.40 βάρυνε με τη διεύρυνση των απωλειών της ΕΤΕ στο 5,16% με νέα δοκιμασία των 2,02 ευρώ. Περίπου την ίδια ώρα η μετοχή της Πειραιώς διορθώνει 3,85%, στο 1,25 ευρώ.

Με τους βασικούς δείκτες και πάλι στο... κόκκινο, ενεργοποιήθηκαν σχεδόν αντανακλαστικά εντολές στη μετοχή της Jumbo, διευρύνθηκαν σε άλλες (ΕΧΑΕ κατά -4,07% στα 5,90 ευρώ), ενώ συνεχιζόταν η ταλαιπωρία σε τίτλους όπως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v