Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Με τζίρο – ψίχουλα η άνοδος του ΓΔ

Σημαντικά κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης και οι περιορισμένες συναλλαγές προβληματίζουν για τη συνέχεια. Στο πράσινο το σύνολο των blue chips. Ισχυρή άνοδος για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Υπεραποδίδουν Μέτκα, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ.

Με κυριότερο χαρακτηριστικό τις μετριότατες συναλλαγές συνεχίζεται η συνεδρίαση.

Με αντίδραση της τάξης του 0,50%- 0,55% για τους βασικούς δείκτες μέχρι τις 13.10 και αναζωπύρωση των αγορών λίγο μετά τις 13.15 σε αρκετά χαρτιά-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το Χ.Α. δείχνει σημάδια... ζωής.

Με τον Τραπεζικό να γυρνά από το μείον στο 0,32% λίγο μετά τις 13.20 με αιχμή την Alpha Bank και τους λίγους ενεργούς παίκτες να... περιορίζονται στην υπεραπόδοση επιλεγμένων τίτλων.

Στάση αναμονής και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μεικτές τάσεις από Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη. Για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρκετά θα εξαρτηθούν από το αν και πότε η ΕΚΤ θα αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων. Προσώρας επικρατεί νηνεμία στις αγορές με ενδεικτικό το -0,35% του DAX, προς τις 9.295 μον., που υποχωρεί μεν, παραμένει όμως πάνω από το όριο ασφαλείας των 9.100 μονάδων.

Στο Χ.Α. ο τζίρος αποκαρδιωτικός, καθώς μόλις λίγο μετά τις 13.15-13.20 έφτασε τα 20 εκατ. ευρώ από τα οποία το 55% στις τράπεζες και ενώ από τις 20 μετοχές του FT Mid για 2 δεν είχε γίνει καν αρχική συναλλαγή - άνοιγμα.

Με το όποιο ενδιαφέρον στις μετοχές του FT25 για πολλοστή φορά (μόνο που αυτό δεν είναι χρηματιστήριο...), η προσπάθεια των παικτών επικεντρωνόταν σε μετοχές που για διάφορους λόγους μπορούν να δώσουν ή δίνουν αντίδραση. Όπως σημείωνε χρηματιστηριακό στέλεχος, αν δεν μπορεί να... ξεκολλήσει η αγορά, τουλάχιστον ας κινηθούν επιμέρους 6-8, το πολύ 10 μετοχές, μπας και σωθεί η κατάσταση.

Στις τράπεζες η Alpha Bank με 1,73% στο 0,529 ευρώ είναι αυτή που διατηρεί τον κλαδικό δείκτη στο εύρος των 120-125 μονάδων , καθώς η Εθνική και η Πειραιώς ταλαιπωρούνται. Από τα προηγούμενα σχόλιά μας είχαμε αναφερθεί στη... διαφορετικότητα του διδύμου ΕΤΕ - Πειραιώς σε σχέση με την Alpha Bank και δευτερευόντως με τη Eurobank, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Σημειωτέον πως εκτός από τη μετοχή, κινητικότητα σημειώνεται και στο ΑΛΦΑτπ που υποχωρεί στο 1,25 ευρώ. Για τις μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς ζητούμενο παραμένει η μη υποχώρησή τους χαμηλότερα του 1,80 και του 1,05 ευρώ αντίστοιχα, σε αυτήν τη φάση.

Με τις τράπεζες εγκλωβισμένες στις 120-125 μονάδες, οι όποιες ελπίδες για μικρή ανάκαμψη του Χ.Α., για διατήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης επαφίεται στην 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, βεβαίως στη δεικτοβαρή CC/HBC και σε μετοχές-σηματωρούς, που μπορεί να δημιουργήσουν κλίμα. Όπως λ.χ. με το 5,77% της ΜΕΤΚΑ στα 8,25 ευρώ, που ακολουθείται από τον Μυτιληναίο κατά 3,12% στα 5,29 ευρώ, ενώ δεν υστερούν ΕΥΔΑΠ, MIG, EXAE, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚ-Τέρνα, Motor Oil, Intralot κ.ά.

Είναι σημαντικό σε αυτήν τη φάση απαξίωσης (και) της χρηματιστηριακής αγοράς να ενεργοποιούνται δυνάμεις παραδοσιακές, δυνάμεις με επιρροή στην αγορά, δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν στη μερική μόχλευση του χρηματιστηρίου. Και σήμερα, όπως την Παρασκευή, ονόματα αυτής της κατηγορίας αν μη τι άλλο επιχειρούν με ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Άλλωστε θα πρέπει να συνεκτιμάται πως η αθροιστική στάθμιση 4-5 μετοχών αυτής της κατηγορίας μπορεί να είναι μικρότερη από ενός τραπεζικού χαρτιού, όμως τώρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Σημαντικό το ότι σε ΟΤΕ και ΔΕΗ έχουν ενεργοποιηθεί εντολές αγοράς που κρατούν έως τα 9,22 και τα 6,17 ευρώ, ενώ στον ΟΠΑΠ απορροφήθηκε η προσφορά που βγήκε νωρίτερα έως τα 9,50 ευρώ, για να ανακάμψει προς τα 9,78 ευρώ.

Υποστηρικτικό το 1,87% για τη CC/HBC προς τα 17,40 ευρώ και λόγω της βαρύτητας του ομίλου των 6,40 δισ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v