Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πήρε την... κάτω βόλτα ο Γενικός Δείκτης

Χωρίς μεγάλο τζίρο οι πιέσεις για το Γενικό Δείκτη αυξάνονται με αποτέλεσμα να κινείται προς τις 940 μονάδες. Στο κόκκινο σχεδόν το σύνολο των blue chip. Σε Εθνική και Πειραιώς η μεγαλύτερη πτώση στις τράπεζες.

Από το μείον ξεκίνησε, με απώλειες συνεχίζεται η συνεδρίαση, με τον μέχρι τώρα τζίρο ακόμη χαμηλότερο και από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 συνεδριάσεων. Το ανησυχητικό στοιχείο ωστόσο είναι ότι συν τω χρόνω οι πιέσεις αυξάνονται και ο Γενικός Δείκτης κινείται κάτω από τις 950 μονάδες, με την πτώση να φτάνει το 1,9%.

Στα 6 εκατ. ευρώ μόλις η αξία των συναλλαγών (στις 11.05) ενδεικτική της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς 30'-40' μετά την έναρξη της συνεδρίασης δεν είχε γίνει καν πράξη στη μετοχή της CC HBC, στον ΟΛΠ είχαν αλλάξει χέρια όλα και όλα 19 κομμάτια, και το 1 εκατ. ευρώ τον είχαν υπερβεί μόλις τρεις τίτλοι, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική. 

Με λίγες συναλλαγές και η συνέχεια, καθώς στις 12:30 ο τζίρος ήταν μόλις 18,2 εκατ. ευρώ

Ο Γ.Δ. άνοιξε με καθοδικό κενό συνεχίζοντας χαμηλότερα. Νομίζω πως έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε τις ενδοσυνεδριακές χαμηλές τιμές από την προηγούμενη Παρασκευή. Στις 31/10 ο Γ.Δ. υποχώρησε μέχρι τις 907,35 μονάδες, τη Δευτέρα στις 909,21, την επομένη στις 942,29, ενώ ακολούθησαν οι 936,47 (5/11) και οι 951,01 μονάδες (6/11). Σημειώνεται μία μικρή, πλην όμως τεχνικά καλοδεχούμενη, άνοδος των χαμηλών ημέρας, σε σημείο που να αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση από καθοδική σε ανοδική.

Με απώλειες, αλλά στην περιοχή των 123 μονάδων, ο Τραπεζικός Δείκτης, καθώς στη μετοχή της Εθνικής οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε εύρος μόλις 0,10 ευρώ (1,93-2 ευρώ), στην Πειραιώς ομοίως (1,15-1,19 ευρώ), ενώ στο 0,528-0,539 ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank. Για τον κλάδο η Goldman Sachs σε χθεσινή έκθεσή της κόβει την τιμή-στόχο των μετοχών.

Από την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, μετά τη μετοχή της Επιχείρησης, σειρά φαίνεται πως είχαν ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ που στα πρώτα 45'-50' της συνεδρίασης αντέδρασαν συμπληρώνοντας, με τη μετοχή της MIG, τις μόνες τρεις που πήγαιναν κόντρα στη διόρθωση. Πάντως μετά τις 12 όλες γύρισαν στο κόκκινο.

Μέχρι τα 6,91 ευρώ έφθασε ενδοσυνεδριακά εχθές η μετοχή της ΔΕΗ, αντιδρώντας από τα χαμηλά των 5,50 ευρώ (στις 30/10), με τις πρώτες ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται στην περιοχή των 6,56 ευρώ λίγο νωρίτερα. Εάν επιβεβαιωθούν στηρίξεις λ.χ. στα 6,70 και στα 6,60 ευρώ ο επόμενος δεύτερος στόχος για τη μετοχή είναι τα 7,20 ευρώ.

Ενδεικτική του κλίματος η κατάσταση που επικρατούσε στις 11.30 στον δείκτη FT Mid, όπου σχεδόν οι ΜΙΣΕΣ μετοχές ΔΕΝ είχαν ανοίξει καν ούτε μία πράξη.

Εξαίρεση η Frigoglass στα 2,33 ευρώ με λίγες συναλλαγές, η Lamda Development στα 3,80 ευρώ και φυσικά η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου που για καιρό ήταν ο... FT Mid μόνη της. Η επιβράβευση για τη μετοχή και την εισηγμένη η ένταξή της (μαζί με την Lamda Development) στον δείκτη MSCI Global Small Cap που ανακοίνωσε ο MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών του.

Πρόκειται για τις Aegean Airlines και την Lamda Development. Καμία ελληνική εταιρεία δεν αφαιρείται από τον δείκτη.Όπως ανακοινώθηκε δεν υπάρχει ελληνικού ενδιαφέροντος αλλαγή στον MSCI Global Standard Index.

Σημειωτέον πως οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 25ης Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v