Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αλλεπάλληλα χτυπήματα στο ταμπλό

Γενικεύονται οι ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν από τις τράπεζες. Πτώση πάνω από 6% καταγράφεται σε εννέα blue chip. Πρωταγωνιστούν σε απώλειες ΕΤΕ, Πειραιώς, ΓΕΚΤέρνα και Βιοχάλκο. Ανεβάζει στροφές και ο όγκος συναλλαγών.

Εικόνα... διάλυσης για τις 25 μετοχές του FT 25 και τις 16 του FT Mid και ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα και των 920 μονάδων με τζίρο 72 εκατ. ευρώ.

Στον τζίρο θα σταθούμε αρχικά καθώς το ξεκίνημα της βύθισης έγινε με ρευστοποιήσεις μόλις 2-3 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά σε τιμές χαμηλότερες, ώστε η διόρθωση του Γ.Δ. και του 25άρη να ξεπεράσει σε λίγα λεπτά το 2%. Πρακτικά η αρχή της βύθισης, της κίνησης που τρομοκράτησε αρκετούς οι οποίοι έσπευσαν να... ξεπουλήσουν τις μετοχές τους, έγινε με ελάχιστο τζίρο. Και εν μέσω φημών και μη επιβεβαιούμενων πληροφοριών για το τάδε ή το δείνα.

Η ουσία είναι πως μια αγορά, όπως η ελληνική, μπορεί πολύ εύκολα να υπερτιμηθεί ή να υποτιμηθεί ανάλογα με τα συμφέροντα και τον σχεδιασμό αυτών που έχουν την ισχύ.

Στα 9,03 ευρώ με -4,55% η μετοχή του ΟΤΕ, στα 2,44 η ΤΕΝΕΡΓ, στα 2,45 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 6,20 ευρώ η ΜΟΗ με μεγάλες απώλειες σχεδόν στο σύνολο τους οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά για τον Γ.Δ. οι 925 θεωρούνται σημαντικότατη περιοχή, όπως οι 117-117,5 για τον Τραπεζικό και οι 306 μονάδες για τον FT 25.

Μετά από 2-3 ώρες παρακολούθησης της βύθισης, του τρόπου με τον οποίο συνεχίζονται να υποτιμώνται ορισμένα χαρτιά, και των φημών που κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία, μόνον έναν λόγο θεωρώ ουσιαστικό: σκληρές κόντρες και πολύ παρασκήνιο στο Eurogroup στο οποίο αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου. Και όντως τι θα προκύψει για τη χώρα και τις εξελίξεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε ορίζοντα 2-3 μηνών έχει τη σημασία του.

Το ότι η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup για τη χώρα μας ήταν χαώδης, όπως αποκαλύπτει η Αγγελική, είναι όντως ένα θέμα, ενώ σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες τους Euro2day.gr η πλειονότητα δεν αποδέχθηκε τις ελληνικές θέσεις γι' αυτό δεν ορίστηκε ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικας. Όμως από το σημείο αυτό μέχρι το... πυροβόλημα στις 12.00-12.30 με στοχευμένες πωλήσεις υπάρχει κενό λογικής. Όπως επίσης από την εικοτολογία, που αναπτυσσόταν περιπου στα μέσα της συνεδρίασης για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Θωρακισμένη και χωρίς χρήση του αναβαλλόμενου λέει η διοίκηση της Εθνικής, ενδεχομένως να μη γίνει χρήση του κινήτρου μέσω του αναβαλλόμενου, συμπληρώνει της Alpha Bank, θωρακίζεται με 1,1 δισ. ευρώ η Eurobank.

To... ταμπλό έδειχνε πριν από λίγο τον Τραπεζικό Δείκτη με -7,46% στις 116,88 μονάδες και κρίσιμο σημείο τις 117-117,5. Έως το 1,79 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που είναι νέο χαμηλό, σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν ορισμένες εντολές αγοράς. Έως το 1,08 ευρώ η Πειραιώς, τιμή όπου επίσης έγιναν κάποιες αγορές, όπως από το 0,513 ευρώ της Alpha Bank.

Παράγοντες της αγοράς συνέδεαν το κύμα πωλήσεων στις τράπεζες που ξεκίνησε μετά τις 12.15 με τις πιέσεις σε αρκετές αγορές της περιφέρειας και στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

Νωρίτερα, ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης υποχωρούσε 2%. Η μετοχή της Credit Agricole καταγράφει πτώση 3,9%, της Banco Popolare 2,6% και της ιταλικής Unicredit επίσης 2,6%. «Traders και αναλυτές αναφέρουν ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι οι τράπεζες μειώνουν τον δανεισμό λόγω της αδύναμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία της ευρωζώνης και πως τα πρόσφατα stress tests δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη το ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

«Δεδομένου ότι είχαμε κάποια αδύναμα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη δανείων στις γαλλικές τράπεζες, ακόμη και με αρνητική ανάπτυξη δανεισμού στην Credit Αgricole, υπάρχουν φόβοι για πραγματική επιβράδυνση στα πιστωτικά ιδρύματα» εξηγεί ο αναλυτής Shailesh Raikundia της BESI.

Πάντως στο Χ.Α. μέσα σε 10'-15' στη μετοχή της ΔΕΗ... εξαφανίστηκαν οι όποιες εντολές αγοράς είχαν ωθήσει την τιμή προς τα 6,80 ευρώ, για να ακολουθήσουν συνεχόμενες πωλήσεις μέχρι 5,50% χαμηλότερα προς τα 6,43 ευρώ.

Συγκριτικά ηπιότερες οι πωλήσεις στις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ όπως και σε Coca Cola HBC, Folli Follie, ΜΕΤΚΑ και σε ακόμη 2-4 τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v