Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο προσκήνιο ξανά οι 900 μονάδες

Με ρευστοποιήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση μετά την ισχυρή πτώση της Παρασκευής. Σε ποια επίπεδα χτίζονται «άμυνες», τι δείχνει η τεχνική ανάλυση. Τι κάνουν τα «ισχυρά χέρια» της αγοράς.

Τοπίο στην... ομίχλη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το άδειασμα της Παρασκευής. Με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει κατά 5,38% χαμηλότερα στις 910,50 μονάδες. Με τις τράπεζες στις 115,68 μονάδες (-8,41%) και με τη μετοχή της Εθνικής έως τα νέα χαμηλά του 1,79 ευρώ (έκλεισε τελικά στο 1,82).

Δυσοίωνη η πρώτη εικόνα της αγοράς. Οι πωλητές έχουν εμφανώς το πάνω χέρι και το γεγονός πως στις 24 από τις 25 μετοχές του FT 25 κυριάρχησαν οι ρευστοποιήσεις δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Έτσι δείχνει η αγορά, μετά τη συντριβή της 7ης Οκτωβρίου, με το Χ.Α. να εξακολουθεί να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και να επιχειρεί να τις προεξοφλήσει και να τις αφομοιώσει. Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως στο τελευταίο χαμηλό των 885 μονάδων ενεργοποιούνται (εν δυνάμει) ισχυρές εντολές αγοράς ικανές να ανασχέσουν την όποια διόρθωση προκειμένου να μην υποχωρήσει ο Γ.Δ. και δοκιμαστεί στα επίπεδα των 850 μονάδων.

Εκ πρώτης όψεως η αγορά έχει κι άλλο κάτω, εκτιμούσε διορατικός παίκτης, όμως στην περιοχή των 900 μονάδων θα δοθούν μάχες και το ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης θα είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι.

Εκ των πραγμάτων οι 970 έχουν μετατραπεί -βραχυπρόθεσμα- σε άνω σημείο αναφοράς, θα μπορούσαμε να τις θεωρήσουμε αντίσταση (παρότι δεν είναι) και τις 910-900 μονάδες κάτω όριο, κάτι σαν στήριξη (παρότι δεν είναι).

Θυμίζουμε πως και στην αμέσως προηγούμενη διορθωτική φάση της αγοράς έως τις 885 μονάδες (30/10) ακολούθησε ένα μικρό ανοδικό σερί -ξεκάθαρη ανοδική διόρθωση αγοράς που βρίσκεται ήδη σε πτωτικό κανάλι- με 5 συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις. Κίνηση που έδωσε αρκετές... ανάσες στη χειμαζόμενη επενδυτική κοινότητα και δη στους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Έμπειροι παίκτες υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που οι τελευταίες διορθώσεις γίνονται με υψηλές συναλλαγές και οι ισάριθμες ανοδικές αντιδράσεις με μέτριους τζίρους, αυτό σημαίνει πως «ισχυρά χέρια» ακολουθούν μεθοδικά τακτική μείωσης θέσεων σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Εάν όντως βρίσκεται σε εξέλιξη μία τέτοια προσπάθεια, τότε και βυθίσεις όπως της Παρασκευής θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες και μικρά σερί ανακούφισης θα ακολουθούν.

Πέριξ του Χ.Α. δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Η τρόικα που έρχεται και δεν έρχεται, η κυβέρνηση που προχωρά τη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών έως 100 δόσεις (ενώ η τρόικα... υποτίθεται είναι αντίθετη), οι Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ που ερίζουν αποτελούν πλέον σύνηθες και γνώριμο σκηνικό. Που προφανώς δεν προοιωνίζεται ουσιαστική αλλαγή τάσης.

Όπως εκτιμάται για τον FT 25, μόνο πειστική υπέρβαση των 340 μονάδων θα έθετε -τεχνικά- τις προϋποθέσεις για αλλαγή της βραχυμεσοπρόθεσμης μέτρησής του. Προσώρας αρκούμεθα στις σύντομες διορθώσεις προς τις προηγούμενες τοπικές κορυφές.

Με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η αγορά ίσως δοκιμαστεί χαμηλότερα προς τις 900 μονάδες, εάν ουρά ρευστοποιήσεων (από την Παρασκευή) ενεργοποιηθεί στην αρχή της συνεδρίασης.

Κατά την εκτίμησή μας, προτιμότερη είναι η περαιτέρω υποχώρηση του Γ.Δ. και η άμεση δοκιμασία των 900 μονάδων, παρά οποιαδήποτε προσπάθεια τραβήγματος. Στο πρώτο ενδεχόμενο, εάν επιβεβαιωθούν οι 900 μονάδες, το Χ.Α. μπορεί να βγάλει αντίδραση σύντομα, σήμερα-αύριο. Στο δεύτερο, πιθανότατα θα χαθούν οι 900 μονάδες και θα δοκιμαστούν αμέσως, σήμερα-αύριο, και οι 885.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v