Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικός γρίφος για Σαμαρά – Βενιζέλο

Αμηχανία στο Μαξίμου από τις απαιτήσεις και την καθυστέρηση επιστροφής των δανειστών. Το "τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες" και η πολιτική διαπραγμάτευση. "Ακόμα προλαβαίνουμε", λένε στη συγκυβέρνηση, που επιμένουν στο "εθνικό σχέδιο" για την επόμενη μέρα.

Πολιτικός γρίφος για Σαμαρά – Βενιζέλο

Ανάσες από την ασφυκτική πίεση της τρόικας θα αναζητήσουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την απογευματινή (3 μ.μ.) συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος νωρίτερα θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα θέσουν επί τάπητος όλες τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης, εξετάζοντας παράλληλα κάθε δυνατό σενάριο στην εξέλιξη των συνομιλιών.

Για μία ακόμη μέρα χθες, οι δανειστές εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι από τις απαιτήσεις τους, χωρίς και πάλι να ανακοινώνουν την επιστροφή τους στην Αθήνα. Μάλιστα, πηγές από τις Βρυξέλλες διεμήνυσαν χθες ότι η κυβέρνηση θα πρέπει σε 48 ώρες να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να γυρίσει η τρόικα, με το Γκίκα Χαρδούβελη πάντως να διαψεύδει το τελεσίγραφο.

Όπως και να' χει, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αμηχανία από τις εξελίξεις, με τον Αντώνη Σαμαρά να φέρεται αποφασισμένος να πάρει νέες πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο, ερχόμενος σε νέες επαφές με την ηγεσία της Ε.Ε. και ομολόγους του των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης. Η ημερομηνία – σταθμός της 8ης Δεκεμβρίου, που έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup δείχνει ακόμα πιο μακριά, με κυβερνητικούς παράγοντες πάντως να υποστηρίζουν ότι "οι ημερομηνίες δεν έχουν χαθεί" και ότι "ακόμα προλαβαίνουμε" τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί.

"Μέσα σε είκοσι μέρες φυσικά και μπορούμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις συζητήσεις" λένε πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνοντας ότι "η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και η τρόικα θα έρθει άμεσα, αφού έχει ολοκληρωθεί το τελικό πλαίσιο της συμφωνίας".

Από το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν μετ' επιτάσεως τις φήμες που κυκλοφόρησαν το βράδυ ότι η τρόικα υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να αλλάξει και πάλι το νόμο για τα ληξιπρόθεσμα και υπενθυμίζουν δύο πράγματα: Αφενός ότι πριν από κάθε διαπραγμάτευση παρατηρούνται αντίστοιχες πιέσεις, οπότε τίποτα δεν αποτελεί έκπληξη και αφετέρου ότι η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση σε αυτήν της τη μορφή είναι η τελευταία, κάτι που αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τη σκληρή μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η επόμενη μέρα

"Μέχρι τώρα όλες οι συμφωνίες μας ήταν για την είσοδο και την παραμονή στο μνημόνιο. Τώρα προσπαθούμε να βγούμε από την κατάσταση αυτή που προκάλεσε πολλά δεινά και θυσίες στον ελληνικό λαό", τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Βγαίνοντας από το μνημόνιο, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, "θα έχουμε καταρτίσει ένα δικό μας εθνικό σχέδιο το οποίο θα ακολουθήσουμε στο εξής, όσον αφορά την επόμενη μέρα".

Το συγκεκριμένο σχέδιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στη συνέχεια θα τεθεί υπόψη των Ελλήνων βουλευτών με στόχο την προεδρική εκλογή και την παράταση ζωής της κυβέρνησης.

Βασικό αγκάθι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα δείχνει να είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015, με τα κόμματα της συγκυβέρνησης πάντως να υπογραμμίζουν ότι και πέρυσι γινόταν λόγος για "τρύπα" στον προϋπολογισμό, πρόβλεψη όμως που δεν επαληθεύθηκε.

Την ίδια ώρα, ο νέος "πονοκέφαλος" σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήρθε από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε πως "η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη". Φράση που αν υλοποιηθεί στην πράξη, θα "κάψει" ένα από τα ισχυρά χαρτιά της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια ανάκαμψης, αυτό της έναρξης της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v