Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν έπεισαν τζίρος και τελικό κλείσιμο

Με το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων η σημερινή άνοδος στο Χρηματιστήριο. Εστιασμένοι στις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο οι επενδυτές. Το βλέμμα και στα παράγωγα. Εβδομαδιαία πτώση 3,43% για τον τραπεζικό κλάδο.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς όλα δείχνουν να βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, χωρίς σε καμία περίπτωση να έχει αναιρεθεί το βραχυπρόθεσμο πτωτικό momentum.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το σημερινό δεύτερο συνεχόμενο θετικό πρόσημο, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων) και αυτό παραπέμπει περισσότερο σε ανακωχή πωλήσεων και πολύ λιγότερο σε πιθανή επιστροφή, έστω και ελάχιστων αγοραστών μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι συμπληρώθηκαν 10 ολόκληρες συνεδριάσεις με τζίρους χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, κάτι που είναι σαφής ένδειξη απόλυτης αποστασίας των θεωρούμενων "σοβαρών" αγοραστών, που θα μπορούσαν να σπεύσουν να μαζέψουν την προσφορά, αν θεωρούσαν την εικόνα εξαιρετικά υπερπουλημένη.

Στενότερη παρακολούθηση θα χρειαστεί και η Αγορά Παραγώγων, καθώς η ερχόμενη Παρασκευή ταυτίζεται με την λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι ο πρώτος μήνας (Νοέμβριος) έχει μειώσει σημαντικά το discount, όμως ο δεύτερος μήνας (Δεκέμβριος) επιμένει να κινείται σε αξιοπρόσεκτη υποτίμηση, όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι η ψυχολογία των σημερινών, λίγων αγοραστών - traders, υποστηρίχθηκε από την ανακοίνωση του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου και από την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από 23 τρίμηνα διαρκούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ (με μια εξαίρεση το α' τρίμηνο του 2010), η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα επέκταση της Ελληνικής Οικονομίας κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Από την άλλη, με μία παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα (Ψυχάρης, αφού ψήφισε την τροπολογία. Την βουλευτική έδρα καταλαμβάνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών, κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης) και δύο διαρροές (από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Κακλαμάνη και Μιχάλη Κασσή που ψήφισαν "παρών") εγκρίθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που αφορά την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος από την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και η τροπολογία για τα "κόκκινα" δάνεια.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς θεωρούν ότι το βλέμμα της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς θα παραμείνει προσηλωμένο στον βαθμό επίτευξης των προαπαιτούμενων για την επιστροφή της τρόικας, εξέλιξη η οποία θα συνεχίσει να καθορίζει τις κινήσεις και την τάση.

Και ενώ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εταιρειών δεν έδειξαν ικανά να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον και να μετριάσουν τις πιέσεις, ο έντονος βαθμός υπερπώλησης σημαντικής μερίδας Δεικτοβαρών μετοχών δικαιολογεί κάποια βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

Μάλιστα και παρά το γεγονός ότι το πτωτικό σενάριο παραμένει σε απόλυτη ισχύ, όπως και η πιθανότητα ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει τιμές χαμηλότερες από τα πρόσφατα χαμηλά του Οκτωβρίου, καθαρά για τεχνικούς λόγους και επειδή τα διαγράμματα των βασικών δεικτών έχουν δώσει σημαντικές ανοδικές αποκλίσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί βραχύβια ανοδική αντίδραση, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα.

Βεβαίως υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης που εκτιμά ότι οι αμέσως επόμενες μέρες θα "βαρύνουν" το υπάρχον πολιτικό σκηνικό (επέτειος Πολυτεχνείου, προαπαιτούμενα νομοθετήματα στη Βουλή, Παιδεία, ΑΟΖ Κύπρου κ.λ.π.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, παρά το γεγονός ότι κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο, ούτε καν "τόλμησε" να πλησιάσει το αρχικά, τεχνικά, ζητούμενο, που ήταν ένα κλείσιμο υψηλότερα των 910 μονάδων, ενώ τελικά έχασε και το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε προς το κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης.

H ημερήσια εικόνα του Γενικού Δείκτη

Για τους περισσότερο συντηρητικά σκεπτόμενους, δεν συντρέχει λόγος επανατοποθετήσεων όσο ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 986 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 321 μονάδων.

Πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο παραμένει το κλείσιμο υψηλότερα των 910 μονάδων και σε δεύτερη φάση η είσοδος στην ζώνη 960 - 970 (στις 957 μονάδες εντοπίζεται ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική, καθώς αφαίρεσε 2,17% από τον Γενικό Δείκτη και 3,43% από τον δείκτη των Τραπεζών.

Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81,7 εκατ. ενισχυμένη κατά 11,5%

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 23,39% και ο Τραπεζικός απώλειες 37,9%!

H εβδομαδιαία εικόνα του Γενικού Δείκτη

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Βαγγέλης Σιούτης

Οι πρώτες τρεις πτωτικές συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας έφεραν τον Γενικό Δείκτη οριακά πάνω από το χαμηλό κλείσιμο έτους (869,16 στις 16/10), όμως κατέγραψε νέο χαμηλό κλείσιμο έτους ο FTSE Large Cap στις 282,18 μονάδες και ο Τραπεζικός δείκτης στις 108,19 μονάδες, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Οι λόγοι της πτωτικής τάσης της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς και της δημιουργίας νέων χαμηλών είναι γνωστοί. Πολιτική αβεβαιότητα, επιστροφή και τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ποια η σχέση με τους πιστωτές μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Σε αυτό το κλίμα είναι λογική η δημιουργία ρευστότητας αλλά και η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων αφού η πτώση ήταν καθολική σε όλες τις μετοχές χωρίς εξαιρέσεις και υπάρχουν πια μετοχές πού δεν δικαιολογεί η κεφαλαιοποίηση τους την αξία των εταιρειών. Ήδη παρατηρούνται αγορές σε ορισμένες εισηγμένες από βασικούς μετόχους ή funds. (π.χ. Fairfax σε ΜΥΤΙΛ).

Η καταγραφή νέων χαμηλών έτους σε δείκτες και επιμέρους μετοχές έχει δημιουργήσει σημαντικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές (RSI) σε σχέση με τα διαγράμματα τιμών και θα αναμέναμε μια τεχνική αντίδραση της Αγοράς χωρίς όμως να αλλάζει η πτωτική της τάση.

Μια πρώτη αντίδραση είχαμε την Πέμπτη και την Παρασκευή με την βοήθεια της ανακοίνωσης των στοιχείων για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου που ήταν θετικά με επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από 24 τρίμηνα ύφεσης, αλλά και την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ που φέρνουν πιο κοντά την επιστροφή της τρόικας για να μπούμε στη τελική ευθεία για την τελευταία αξιολόγηση.

Οι ανοδικές αντιδράσεις σε μια πτωτική Αγορά θέλουν προσοχή από τους επενδυτές και θα πρέπει να γίνει διάσπαση κάποιας αντίστασης για να φανεί ότι υπάρχει δυναμική. Μια πρώτη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 970 μονάδες. Σε περίπτωση αδύναμης αντίδρασης, ο Δείκτης θα δοκιμάσει τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του (852,87 μονάδες) που αποτυχία διατήρησής τους θα τον οδηγήσουν αρχικά προς την περιοχή των 805 μονάδων.

"Την επόμενη Παρασκευή έχουμε λήξη Παραγώγων, ενώ την Τετάρτη δημοσιεύονται τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed και στις 21/11 περιμένουμε την αξιολόγηση του οίκου Fitch για την Ελλάδα" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

-Trading Vectors

Πτωτική παραμένει η διάθεση για τις Ελληνικές μετοχές σύμφωνα με την πλατφόρμας εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης "Trading Vectors".

Στη σημερινή της ανάλυση αναφέρει ότι όσο ο Γενικός Δείκτης είναι κάτω από τις 933 μονάδες είναι πιο πιθανή η κίνησή του προς την στήριξη των 817 μονάδων. Διαφορετικά, οι 933 μονάδες μπορούν να αποτελέσουν την βάση περαιτέρω ανόδου.

Η ταλάντωση του Γενικού Δείκτη κρίνεται φυσιολογική εντός του εύρους των 817-1033 μονάδων, ενώ οποιαδήποτε διάσπαση των ανωτέρω ορίων θα σηματοδοτήσει αλλαγή τάσης, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της εταιρείας.

-Στρατής Πολυχρονέας

Ως άκρως απογοητευτική μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και των εγχώριων Κρατικών χρεογράφων την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ (+1,7% σε ετήσια βάση το γ΄3μηνο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων) για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, δε μπόρεσε να τονώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, με το spread των 10ετών ομολόγων να υποχωρεί κατά μόλις 7 μονάδες βάσης στις 707 μονάδες βάσης, ήτοι απόδοση 7,87%, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Αναμφισβήτητα το υψηλό πολιτικό ρίσκο σε συνδυασμό με την απογοήτευση σχετικά με την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προβληματίζει ιδιαίτερα τους ξένους πιστωτές και επενδυτές, τη στιγμή που η έξοδος από το Μνημόνιο, ακόμα και με μια προληπτική γραμμή πίστωσης φαντάζει πολύ πιθανή.

Η Ελληνική Κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για να ικανοποιήσει, στο "μέτρο του δυνατού", τις επιταγές της τρόικας, προκειμένου, αφενός να επιστρέψει το κλιμάκιό της στην Χώρα και αφετέρου να λάβει θετική αξιολόγηση για τα πεπραγμένα της, με απώτερο στόχο την ελάφρυνση του χρέους.
Είναι λογικό να υποθέσει κάνεις λοιπόν, ότι η μεταβλητότητα θα συνεχισθεί στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

"Την προσεχή εβδομάδα το ενδιαφέρον των επενδυτών θα εστιασθεί στην ανακοίνωση εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων του γ΄ 3μήνου και στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch στις 21/11 (μας αναβάθμισε σε 'Β' στις 23/5/14, όταν η S&P έπραξε το ανάλογο στις 12/9/14). Από τεχνικής απόψεως, η σημαντική στήριξη για τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 800-820 μονάδων, σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Solidus Sec.

-Μάνος Χατζηδάκης

Τα καλά νέα από το μέτωπο του ΑΕΠ ήταν μία από τις αφορμές προσωρινής αναχαίτισης των πωλήσεων στην εγχώρια Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, θεωρεί ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η αύξηση του ΑΕΠ συνοδεύεται από πλεόνασμα σε πρωτογενές επίπεδο και με βάση τον ρυθμό αύξησης του τρίτου τριμήνου φαίνεται εφικτός ο στόχος του προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% στο σύνολο του 2014.

Από την άλλη πλευρά οι εκκρεμότητες που αφορούν το θέμα της άφιξης της Τρόικας παρέμειναν παρά την αλλαγή του νόμου των δόσεων για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ διατηρώντας το κλίμα επιφυλακτικότητας στην Αγορά.

Η αποχή των πιο συντηρητικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων από τις συναλλαγές έχει αυξήσει το βαθμό συμμετοχής πιο "γρήγορων" επενδυτών, οι οποίοι κινούνται περισσότερο στην λογική των ειδήσεων, του momentum και των βραχυπρόθεσμων τεχνικών ενδείξεων.

Σε αυτό το κλίμα και υπό την όποια πίεση δημιουργεί "το κλείσιμο των βιβλίων του Νοεμβρίου", η Αγορά δεν μπορεί να βρει ανοδικό βηματισμό και κάθε ανοδική κίνηση χαρακτηρίζεται ως "ευκαιρία πωλήσεων" μέχρι νεοτέρας.

Η πίεση του χρόνου μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου αρχίζει πλέον να γίνεται έντονη και επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις σύγκλισης με την τρόικα, ως προς τα ανοικτά θέματα των προαπαιτούμενων που θα δώσουν το πράσινο φως για την έγκριση της δόσης.

Ένα μόλις εβδομαδιαίο θετικό κλείσιμο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη στο σύνολο των δέκα τελευταίων εβδομάδων στο Χρηματιστήριο, απηχεί την αλλαγή που έχει συντελεσθεί στην ψυχολογία των επενδυτών, καθώς και την έλλειψη αντανακλαστικών σε επιμέρους μετοχές παρά την σημαντική διόρθωση των τιμών είτε από τα φετινά υψηλά είτε από τα επίπεδα της αρχής του έτους.

Τεχνικά, η άνοδος της Πέμπτης και της Παρασκευής επιβράδυνε την δυναμική της πτώσης χωρίς όμως να αντιστρέψει την τάση. Μάλιστα η υποχώρηση έως τις 870 μονάδες στο μέσον της εβδομάδας στάθηκε ικανή για να ακυρώσει το μοναδικό σε ισχύ σήμα αγορών από τον MACD.

Τα συναλλακτικά δεδομένα της διήμερης αντίδρασης δεν δίνουν πολύ πειστικές απαντήσεις ως προς την αλλαγή κατεύθυνσης της Αγοράς και δικαιολογούνται εν μέρει ως τοπικής φύσεως αντιδράσεις σε μια Αγορά που έχασε σε σύντομο χρονικό διάστημα (τέσσερις συνεδριάσεις) 9,35%.

Η εικόνα των ταλαντωτών έχει βελτιωθεί αισθητά αντιδρώντας από την υπερπουλημένη ζώνη έως την πλησιέστερη ζώνη αντίστασης που βρίσκεται στα επίπεδα της προηγούμενης στήριξης των 905 μονάδων.

H συνέχιση ωστόσο της αντίδρασης θα χρειαστεί περισσότερα "καύσιμα" καθώς οι όγκοι που έχουν συντελεστεί κατά την πρόσφατη πτώση από τις 1.000 μονάδες έως τα φετινά χαμηλά των 852 μονάδες υπερβαίνουν σε μέση ημερήσια δραστηριότητα τα 200 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά οι πιθανότητες προσέγγισης των φετινών χαμηλών παραμένουν ακέραιες στο άμεσο μέλλον, καθώς η Αγορά δεν δείχνει ικανή να συγκεντρώσει ζωηρότερο ενδιαφέρον με το υπάρχον υλικό ειδησεογραφίας.

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα με τις κυριότερες να αφορούν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (17/11), Motor oil (19/11) και Lamda Development (20/11).

Στην ΕΧΑΕ η Αγορά αναμένει κάποια κίνηση επιστροφής κεφαλαίου ή διανομής προμερίσματος που θα συνοδεύσει την ανακοίνωση των μεγεθών του εννεαμήνου.

Η Motoroil θα ανακοινώσει τρίμηνο με αυξημένη κερδοφορία (προ αποτίμησεως αποθεμάτων) με δυνατή εσωτερική αγορά και ενισχυμένα περιθώρια διύλισης.

Στην Lamda τα έως τώρα ισχυρά δείγματα γραφής της εγχώριας λιανικής του γ' τριμήνου αναμένεται να ενισχύσουν τις πωλήσεις των Mall ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο "από εδώ και πέρα" σε ότι αφορά την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού και στο χρονοδιάγραμμα ενεργειών μέχρι την υπογραφή της σύμβασης.

Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για τους προτιμητέους πλειοδότες των δύο ομάδων που αφορούν τα Περιφερειακά Αεροδρόμια καθώς από τους τρεις διεκδικητές οι δύο έχουν και εισηγμένο ενδιαφέρον, με την συμμετοχή των ΜΕΤΚΑ και Ελλάκτωρ στις δύο κοινοπραξίες.

"Την Παρασκευή η Fitch θα αξιολογήσει το Ελληνικό χρέος και την Ελληνική Οικονομία, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αλλαγές στην διαβάθμιση ή τις προοπτικές, ενώ την ίδια ημέρα λήγουν οι σειρές Παραγώγων Νοεμβρίου για τα συμβόλαια του FTSE-25" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές με "κόκκινη" εξαίρεση την Shanghai (-0,27%).

Ο Nikkei συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και πολλά θα εξαρτηθούν από την ανακοίνωση του Ιαπωνικού ΑΕΠ γ΄ τριμήνου τη Δευτέρα, καθώς αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν να παίξει καθοριστικό ρόλο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Η Societe Generale εκτιμά πως το Ιαπωνικό νόμισμα θα βουτήξει στα 145 γιεν έναντι του δολαρίου ως το τέλος Μαρτίου, οδηγώντας σε υποτιμήσεις στην περιοχή της Ασίας και προκαλώντας ένα "κύμα" αποπληθωρισμού προς τη Δύση. Το φθηνότερο νόμισμα σημαίνει πως τα αγαθά θα είναι πιο φθηνά στην Ασία από ότι στη Δύση, αυξάνοντας τις δυσκολίες για την Ευρωπαϊκή και Αμερικάνικη Βιομηχανία.

Μικρές οι μεταβολές στις Ευρωπαϊκές Αγορές καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έδειξαν ότι η Γερμανία απέφυγε την ύφεση το 3ο τρίμηνο, ενώ η Γαλλία αναπτύχθηκε περισσότερο των εκτιμήσεων. Το ΑΕΠ 3ου τριμήνου της Ιταλίας ήρθε στο -0.1% ενώ το ετήσιο στο -0.4%. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Ιταλικό ΑΕΠ υποχωρεί στα τελευταία 13 τρίμηνα 11 φορές και αυτό έφερε ελεγχόμενες πιέσεις στο ευρώ.

Για το ενιαίο νόμισμα το επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στα $1,2419 και στη συνέχεια στα $1,2358. Εάν υποχωρήσει κάτω από αυτό το επίπεδο, το επόμενο σημείο θα είναι στα $1,2256/42 και μεσοπρόθεσμα πιθανόν θα βρει στήριξη στα $1,2232/21. Η βραχυπρόθεσμη αντίσταση είναι στα $1,2500/10. Πάνω από το επίπεδο των $1,2541 μπορεί να υπάρξει νέα άνοδος στα $1,2560/78.

Ρυθμό ανάπτυξης 0,2% κατέγραψε η Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από 0,1% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,8%. Οι αναλυτές -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 0,1% για το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η Παγκόσμια οικονομία είναι στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δύο ετών, με τις συνθήκες στην Ευρωζώνη και τις αναδυόμενες Αγορές να επιδεινώνονται και τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού να αυξάνεται.

Σημαντικά κέρδη σημειώνει ο χρυσός.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ κινήθηκαν 0,3% υψηλότερα τον Οκτώβριο, ανακάμπτοντας από την πρώτη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών.

Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν κατά 0,2%.

Η προκαταρκτική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Michigan για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε στις 89,4 μονάδες το Νοέμβριο, από 86,9 τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2007. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα διαμορφωθεί στις 88 μονάδες.

Σημεία κόπωσης βλέπουν οι αναλυτές στο πρόσφατο ράλι του S&P500 και η στήριξη στις 2.027 μονάδες θα πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να ξεπεραστεί η αντίσταση του Ιουλίου στις 2.050/52 μονάδες, με επόμενη αντίσταση στις 2.062 μονάδες. Κάτω από το επίπεδο των 2.027 μονάδων είναι πιθανή μια υποχώρηση στις 2.021/20 , αλλά εάν σπάσει και αυτό το σημείο ίσως υπάρξει νέα διόρθωση προς τις 2.011 και πιθανόν στις 1.995 μονάδες.

Η Alibaba έχει στραφεί στην Morgan Stanley για την πρώτη έκδοση ομολόγου στην Αγορά των ΗΠΑ, από την οποία επιδιώκει να αντλήσει ως και 8 δισ. δολάρια. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στους "F.T." ότι την πώληση θα αναλάβει την επόμενη εβδομάδα η Morgan Stanley, μαζί με την βοήθεια των Citigroup, Deutsche Bank και JP Morgan.
Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της Κινεζικής εταιρείας να εισέλθει στην Αμερικανική Αγορά χρέους, η S&P αξιολόγησε την εταιρεία με "A+".

Πιστοληπτική αξιολόγηση επιπέδου "junk" έθεσε η Standard & Poor's για τα ομόλογα του Τwitter. Συγκεκριμένα, αξιολογεί τα μετατρέψιμα ομόλογα που εξέδωσε το Twitter το Σεπτέμβριο με "ΒΒ-" με σταθερό outlook.

Την εξαγορά της εταιρείας μπαταριών Duracell από την Procter & Gamble ανακοίνωσε ο Γουόρεν Μπάφετ, σε μια συμφωνία ύψους 4,7 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Βerkshire θα επιστρέψει μετοχές της P&G, αξίας 4,7 δισ. δολαρίων, που ανήκουν στον κ. Μπάφετ. Η Berkshire αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο μέτοχο της P&G, διακρατώντας 52,8 εκατ. μετοχές. Από την πλευρά της, η P&G θα συνεισφέρει με ρευστότητα 1,8 δισ. δολαρίων για την ανακεφαλαιοποίηση της Duracell.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την εκτίμηση ότι η Ελληνική Οικονομία θα αναπτυχθεί το 2015 με ρυθμό 1,3%, δηλαδή πολύ κάτω από τον στόχο του 2,9% του ΑΕΠ διατυπώνει η Morgan Stanley. Υποστηρίζει ότι με την Οικονομία ακόμα "αδύναμη", ιδιαίτερα στο κομμάτι της Βιομηχανίας, υπάρχει ρίσκο η Προεδρική εκλογή στα μέσα Φεβρουαρίου να οδηγήσει σε αδιέξοδο το οποίο θα προκαλέσει γενικές εκλογές. Έτσι υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν "επιπλοκές" σε επείγουσες δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Οικονομία.

Σε μείωση της τιμής-στόχου των Ελληνικών Πετρελαίων στα 6 ευρώ ανά μετοχή από 7,5 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Nomura, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "neutral".

Στα 5,8 ευρώ από 9,0 πριν μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της ΕΧΑΕ η Citigroup σε έκθεση στην οποία διατηρεί την σύσταση "Neutral". Σε ό,τι αφορά τα κέρδη του γ΄ τριμήνου ο διεθνής οίκος προβλέπει έσοδα 10,3 εκατ. και κέρδη ανά μετοχή ύψους 0,07 ευρώ.

Ο όμιλος Τιτάνα ανακοίνωσε αποτελέσματα εννεαμήνου που ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων λόγω ισχυρών πωλήσεων στις ΗΠΑ και τις συναλλαγματικές διαφορές, αναφέρει σε έκθεσή της η Beta Sec. Στην έκθεσή της η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το outlook είναι θετικό για τις Αγορές των ΗΠΑ και Αιγύπτου, ενώ οι συνθήκες στην Ελλάδα παραμένουν δύσκολες.

Στις ΗΠΑ, η ζήτηση συνέχισε να ανακάμπτει. Σύμφωνα με την ΑΧΕ ο υψηλότερος όγκος πωλήσεων και οι βελτιωμένες τιμές συνεισέφεραν στην ανάπτυξη των εσόδων της Αμερικής. Στην Αίγυπτο, η Αγορά διατηρεί το θετικό momentum και η συνολική κατανάλωση τσιμέντου ξεπέρασε αυτήν της περασμένης χρονιάς.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 22 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 883,26 (-0,03%) και υψηλό τις 905,06 (+2,44%).

Μετά τις 10.39 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και στις 17.00 βρέθηκε στις 895,28 μονάδες (+1,33%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 890,74 μονάδες με κέρδη 0,81%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 60,3 εκατ. από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Eurobank, MIG, Motor Oil, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΧΑΕ, Jumbo, Folli Follie Group.

Απόλυτα διιστάμενες έδειξαν οι "απόψεις" των επενδυτών, όσον αφορά τα Τραπεζικά warrants.

Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 1,02 ευρώ (+4,08%), της Εθνικής στα 0,2870 ευρώ (-2,71%) και της Πειραιώς στα 0,3250 ευρώ (-5,52%). Οι δύο τελευταίοι τίτλοι έκλεισαν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

---ΧΠΑ

Θετικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ νέα αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και νέα μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.792 συμβόλαια).

Συνεχίζονται, αυξανόμενες, οι μετακυλίσεις θέσεων.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.776, 11.393 για τον Νοέμβριο, 4.350 για τον Δεκέμβριο, 33 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 288,5) κινήθηκε μεταξύ 282,25 και 292 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,20%. Όμως οι τελευταίες πράξεις έγιναν κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Μειώθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (340.000 Alpha Bank, 10.000 Τιτάν, 12.200 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.560), ΔΕΗ (916), Alpha Bank (5.492), Εθνική (5.736), Πειραιώς (4.801), Eurobank (3.256), Μυτιληναίο (521), ΟΠΑΠ (380), MIG (265), ΓΕΚ (214), Ελ. Πετρέλαια (241), Jumbo (247), ΕΥΔΑΠ (196), Μέτκα (146), Τέρνα Ενεργειακή (198).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 39%, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να διατηρείται χαμηλά, καθώς μόλις 637 δικαιώματα άλλαξαν χέρια (375 calls και 262 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (85.548.612 τεμ.), Πειραιώς (20.841.097 τεμ.), Eurobank (32.451.730 τεμ.), ΔΕΗ (2.313.664 τεμ.), MIG (1.014.574 τεμ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι 40.629 συμβόλαια λήξεως Νοεμβρίου, παραμένουν ανοιχτά χωρίς να έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v