Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα αναμέτρηση με τις 930 μονάδες

Τις δυνάμεις του απέναντι στο κρίσιμο τεχνικό όριο μετρά ο Γενικός Δείκτης. Τροχοπέδη ο χαμηλός όγκος συναλλαγών. Η Εθνική και η Πειραιώς ηγούνται της προσπάθειας. Βοήθειες από Τιτάν, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα.

Χαμηλού κόστους η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, καθώς λίγο πριν από τις 14.00 η αξία των συναλλαγών δεν είχε φτάσει τα 27 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 60% στις τράπεζες, με Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank να έχουν τη μερίδα του λέοντος. Αυτό όμως δεν εμπόδιζε τους παίκτες να δοκιμάζουν με αιχμή τις τράπεζες προς τις 300-303 μονάδες του FT 25 και στις 930 μονάδες για τον Γενικό.

Χωρίς σημαντικές αλλαγές, από το προηγούμενο σχόλιό μας, στα εκτός Χ.Α. ζητήματα φαίνεται πως ορισμένα "ισχυρά χέρια" επιχειρούν να διατηρήσουν το όποιο κλίμα δημιουργήθηκε εχθές, να υπάρξει μόχλευση σε επιλεγμένες και συγκεκριμένες μετοχές και βλέπουμε...

Το ενδιαφέρον είναι πως η αγορά λειτουργεί μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό τεχνικά, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει αρχικά τις 930 μονάδες (στις 10.58), να υποχωρεί στη συνέχεια, να δοκιμάζει τη στήριξη των 915 (916,92) στις 12.30 και έπειτα σταδιακά να ενισχύεται και πάλι.

Λίγο μετά τις 14.00 ο Γενικός Δείκτης έφθασε έως 2,12% υψηλότερα μέχρι τις 935 μονάδες. Το γεγονός πως η αγορά είναι ρηχή σήμερα και συναλλακτικά καθιστά πιο εύκολη την προσπάθεια αυτών των ισχυρών χεριών να δοκιμάσουν και τις 930 μονάδες.

Ωστόσο, θα πρέπει να εστιάσουμε σε 2-3 παραμέτρους, που κάνουν τη διαφορά, το τελευταίο 15λεπτο. Με αιχμή την Εθνική και την Πειραιώς ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έφθασε οριακά στις 120 μονάδες, που από αρκετούς αναλυτές - παίκτες θεωρείται σημαντική περιοχή (όπως και οι 125 μονάδες). Στη μετοχή της ΕΤΕ μετά από επίμονες προσπάθειες βγήκαν αγορές και λίγο πάνω από το 1,80 στο 1,81 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τον στόχο που είχε τεθεί για τη μετοχή (Εκηβόλος 14/11, Κρίσιμα τα 1,80 ευρώ για την Εθνική).

Έως το 1,17 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, έως το 0,522 της Alpha Bank και στο 0,259 ευρώ η μετοχή της Eurobank. Η διοίκηση της τελευταίας ενημερώνει αυτήν την ώρα τον Τύπο για ένα ευρύ πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων. 

Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ δεν έχει αλλάξει κάτι από την τελευταία αναφορά μας ή μάλλον έχει βελτιωθεί η εικόνα του ΟΤΕ προς το καλύτερο, με τον ΟΠΑΠ στα 9,33 και τη ΔΕΗ στα 6,31 ευρώ.

Επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές με διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμη φορά όπως λ.χ. στον Μυτιληναίο που όμως σκοντάφτει λίγο χαμηλότερα των 6 ευρώ. Συνεχίζεται η προσπάθεια αντίδρασης στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα με την τιμή έως τα 2,40 ευρώ. Κινητικότητα και σήμερα σε ΓΕΚ-Τέρνα (2,24 ευρώ), ΤΕΝΕΡΓ (2,68 ευρώ), ενώ στη ΜΟΗ οι αγοραστές έχουν υποχωρήσει από τα αρχικά 6,45 προς τα 6,32 ευρώ.

Στα 19,50 ευρώ η μετοχή-σηματωρός της ΤΙΤΑΝ, με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές, δείγμα του ότι σε μετοχές όπως της τσιμεντοβιομηχανίας γίνονται επιλεκτικά τοποθετήσεις - αγορές από παίκτες.

Στα 9,07 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, στο 0,228 της MIG επιβεβαιώνοντας τη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά προς το 0,24 ευρώ, στα 5,70 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Νωρίτερα η Euroxx είχε αναφέρει πως κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ θα επιστρέψει στους μετόχους της εντός της επόμενης τριετίας η Ελληνικά Χρηματιστήρια, όπως ανέφερε η διοίκησή της κατά το χθεσινό conference call με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Η διανομή κεφαλαίων, ύψους 0,9 ευρώ ανά μετοχή, θα ανακοινωθεί πιθανότατα με τα αποτελέσματα της χρήσης 2014, τόνισε στο πρωινό της report η Euroxx.

Για τη συνέχεια εάν επιβεβαιωθούν οι 925 μονάδες για τον Γ.Δ. θα πρέπει να περιμένουμε κόντρες πωλητών- αγοραστών σταδιακά προς ανώτερες τιμές μέχρι τις 935 μον. του Δείκτη.

Εάν δε αυτή η προσπάθεια επιχειρηθεί μέσω των τραπεζών τότε θα πρέπει να περιμένουμε τον κλαδικό δείκτη πάνω από τις 120 μονάδες, την Εθνική υψηλότερα του 1,80 και την Πειραιώς προς το 1,20 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v