Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς κράτησε ζωντανό το ανοδικό σερί

Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα στη συνεδρίαση, εν αναμονή εξελίξεων από το μέτωπο της τρόικας, την αξιολόγηση του Fitch και την λήξη των παραγώγων αύριο. Στις δημοπρασίες «κλείδωσε» το θετικό πρόσημο. Ποια blue chips έκλεισαν στα υψηλά ημέρας. Κέρδη σχεδόν 10% για Ελλάκτωρ.

Οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. έρχονταν από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικά κέρδη 8,27% και τον Τραπεζικό δείκτη αθροιστικά κέρδη 11,27%.

Ακόμα εντυπωσιακότερα ήταν τα κέρδη των δύο ημερών σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους. Έτσι η ΔΕΗ ερχόταν με κέρδη 13,38%, η Grivalia με κέρδη 10,14%, ο Ελλάκτωρας με κέρδη 12,96%, η Eurobank με κέρδη 14,71%, η Jumbo με κέρδη 11,11%, η Πειραιώς με κέρδη 14,42% και η Folli Follie Group με κέρδη 10%.

Κέρδη μεγαλύτερα του 9% "κουβαλούσαν" από τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις οι MIG, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Εθνική.

Με αυτά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη με δεδομένη την "βραχυπροθεσμοπάθεια" που χαρακτηρίζει τις κινήσεις των περισσότερων ενεργών παικτών στο Χ.Α., επόμενο ήταν η σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηριστεί από επιφυλακτικότητα (ενισχύθηκε και από την αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών), εναλλαγές προσήμων για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και αξιοπρόσεκτη καθίζηση του τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τριών τελευταίων ανοδικών συνεδριάσεων, ενώ συμπληρώθηκαν 14 συνεδριάσεις με την μικτή αξία συναλλαγών να κινείται χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα με την επιφυλακτική εικόνα και την μείωση του τζίρου, συνεχίστηκαν τα "μαγικά" από τις τελικές δημοπρασίες, σαφής ένδειξη ότι οι ενεργοί παίκτες θέλουν να διαμορφωθεί υψηλότερα το "ανοδικό μαξιλάρι" με κάθε τρόπο και πριν επιστρέψουν οι πιέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών υποχωρώντας μέχρι τις 944,16 μονάδες (-1,10%), για να υπάρξει σχεδόν άμεση ανοδική αντίδραση και διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 964 μονάδων.

Από εκεί και πέρα ο Δείκτης αναλώθηκε σε πολλαπλές εναλλαγές προσήμων και στις 17.00 βρέθηκε στις 953,91 μονάδες (-0,08%).

Όμως όσοι συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α. δεν είχαν "πει την τελευταία τους λέξη".

Έτσι μέσω των τελικών δημοπρασιών ο Δείκτης έκλεισε στις 959,85 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,54%.

Το ημερήσιο γράφημα του Γενικού Δείκτη

Στο υψηλό ημέρας βρέθηκαν, με το "κουδούνι του κλεισίματος" πέντε από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, αναφορά για τους οποίους θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στρατηγικής, όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 986 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 321 μονάδων.

Μειώθηκαν, κάπως, οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων, με τον δεύτερο μήνα (Δεκέμβριος, ο Νοέμβριος λήγει αύριο) να επιμένει σε ευδιάκριτο discount. Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται και η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι εγχώριοι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι η ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών απλά δίνει το δικαίωμα χρόνου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όσο τα "φλέγοντα" ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και από την άλλη δεν διαφαίνονται διαθέσεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων στα Ελληνικά ομόλογα.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη εγχώριου χρηματιστή που μεταξύ άλλων αναφέρει: "Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μετατραπεί σε 'rollercoaster' από το συνδυασμό της απόλυτης πολιτικής αβεβαιότητας, σε αντιπαράθεση με τις χαμηλές τιμές και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. Είμαστε η πρώτη Χώρα που η αξιοπιστία της αμφισβητείται ανοικτά, μετά από τέσσερα χρόνια αιματηρές θυσίες και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος υπό συνθήκες αυστηρότατης επιτήρησης. Αν η ανοδική αντίδραση δεν συνδυαστεί με ειδήσεις που να μειώνουν την πολιτική αβεβαιότητα, ακόμη και μια πιθανολογούμενη αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης δεν θα μπορέσει να αναστρέψει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων, δεν δικαιολογείται από το εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον, ούτε από την μη βελτιωμένη εικόνα των πολιτικών συνθηκών, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η επιλεγμένη άνοδος των μετοχικών αξιών δεν συνδυάστηκε με αποκλιμάκωση των πιέσεων στα Ελληνικά ομόλογα και μείωση του spread.

Έτσι η τελευταία ανοδική κίνηση δεν αποκλείεται να αποσκοπεί καθαρά και μόνο στην βελτίωση ορισμένων αποτιμήσεων, εν όψει κλεισίματος βιβλίων των ξένων διαχειριστών.

Τα θέματα που θα συνεχίσουν να προβληματίζουν την Αγορά είναι η απαιτούμενη συμφωνία Κυβέρνησης - τρόικας και η "επόμενη μέρα" μετά την έξοδο της Χώρας από τα προγράμματα στήριξης, όπως και οι πολιτικές εξελίξεις.

Με δεδομένο ότι η τελευταία κίνηση έχει σαν "κινητήριους μοχλούς" κερδοσκοπικά κεφάλαια, συνίσταται απόλυτη επιφύλαξη τουλάχιστον για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, πτωτικές διαθέσεις στην Ευρώπη, κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, στις πρώτες ώρες συνεδρίασης, για τους δείκτες της Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, υποχώρησε το Νοέμβριο η δραστηριότητα του Κινεζικού μεταποιητικού κλάδου. Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI της HSBC υποχώρησε στις 50,0 μονάδες το Νοέμβριο, σε σύγκριση με την τελική μέτρηση του Οκτωβρίου στις 50,4 μονάδες.

Η πτώση κατά 25% της τιμής του πετρελαίου από τον Ιούλιο είναι πιθανό να ενισχύσει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, να βελτιώσει τους όρους Εμπορίου και να έχει θετική πιστωτική επίπτωση σε αρκετά Κράτη της Περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι καθ' όλη τη διάρκεια του 2015, σύμφωνα με την Fitch

H Κινεζική "Railway Construction" υπέγραψε συμφωνία 12 δισ. δολαρίων με την Νιγηρία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος της ακτογραμμής της Αφρικανικής Χώρας. H ανακοίνωση ήλθε λίγο μετά την απόφαση των Αρχών του Μεξικό να ακυρώσουν συμβόλαιο 3,75 δισ. δολαρίων με την Κινεζική εταιρεία.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε χαμηλό 16 μηνών επιβράδυνε το Νοέμβριο ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit. Ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος μετρά την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της Μεταποίησης και στις Υπηρεσίες, υποχώρησε στις 51,4 μονάδες από 52,1 μονάδες τον Οκτώβριο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τον δείκτη στις 52,2 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Η καθαρή αξία της Βρετανικής Οικονομίας αυξήθηκε 4% και ανήλθε στα 7,6 τρισ. στερλίνες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. 

H EΚΤ δημοσίευσε το θεσμικό κείμενο που καλύπτει τις αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων χρεογράφων (asset-backed securities), ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των εξαγορών άμεσα, πιθανότατα αύριο. Στην συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος, οι αγορές των ενεργητικών θα γίνονται "όχι συγκεντρωμένα, αλλά μέσω των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος", αναφέρεται.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι μεγάλες Τράπεζες της Wall Street εκμεταλλεύτηκαν το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς σε αποθήκες μετάλλων, πετρελαϊκά τάνκερ και σε άλλες δραστηριότητες στον ευρύτερο κλάδο των Εμπορευμάτων για να αποκτήσουν αθέμιτο πλεονέκτημα και να επικρατήσουν στις Αγορές. Αυτό είναι το πόρισμα καταπέλτης που προκύπτει από έρευνα της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας στις ΗΠΑ.

Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν μεταβλήθηκε σε μηνιαία βάση, ενώ εξαιρουμένων των τιμών Τροφίμων και Ενέργειας, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,2%. Σημειώνεται πως οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal", είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση του συνολικού δείκτη κατά 0,1% και αύξηση του δομικού κατά 0,1%.

Υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.

Αύξηση σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της "National Association of Realtors", οι μεταπωλήσεις εμφάνισαν άνοδο 1,5% τον Οκτώβριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,26 εκατ. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal|, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση κατά 0,1%.

Άλμα 0,9% σημείωσε τον Οκτώβριο ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (leading economic index) όπως ανακοίνωσε το Conference Board. Η μέτρηση ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,6% του δείκτη σε δημοσκόπηση του "Dow Jones Newswires".

Ενισχύθηκε σημαντικά το Νοέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στις Ανατολικές Περιοχές των ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Philadelphia Fed. Ο μεταποιητικός δείκτης σημείωσε άλμα στις 40,8 μονάδες το Νοέμβριο από 20,7 μονάδες τον Οκτώβριο. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1993. Ο δείκτης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 18 μονάδες σε δημοσκόπηση του "Dow Jones Newswires".

Μικρά κέρδη για τον χρυσό και το πετρέλαιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει το βασικό ρίσκο για την Ελλάδα το 2015, αναφέρει η BNP Paribas σε ανάλυσή της.

Στα 118,3 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ στο εννεάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 5,9%, εκτιμά η IBG. Τα έσοδα του Οργανισμού προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν κατά 12%, στα 2,957 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά τα EBITDA η IBG εκτιμά άνοδο 33,4%, στα 232,2 εκατ. ευρώ.

Σε μείωση της τιμής-στόχου για την ΕΧΑΕ στα 6,8 ευρώ ανά μετοχή από 10,5 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της η Alpha Finance, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "Outperform". 

Εγκρίθηκε, από το υπουργείο Ανάπτυξης, η συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς και της Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος, με εξαγορά της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη, σύμφωνα με τις από 30-10-2014 αποφάσεις των έκτακτων γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους. Θεωρητικά, θα πρέπει να ακολουθήσει ανακοίνωση για προσφορά 6,86 ευρώ ανά μετοχή, για το υπόλοιπο free float της Γενικής.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα και όσους κινούνται με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το 307 και το 311 είναι τα δύο κοντινά μας επίπεδα. Διάσπαση μπορεί να μας δώσει 300 ή 316. Το 316 είναι πολύ σημαντικό "οχυρό" των "shorts" βραχυπρόθεσμα.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, πλην της Intralot, όλες "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 75,3 εκατ. από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚ).

Και νέες αλλαγές στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την σειρά να διαμορφώνεται ως εξής: Πειραιώς (7,32 δισ), Alpha Bank (6,77 δισ), ΕΕΕ (6,58 δισ) και Εθνική (6,54 δισ).

Χαμηλότερα του 25αρη, τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Ιντρακόμ, Άνεμος, Fourlis και Πλ. Θράκης (λόγω και σχετικά ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και για την Αεροπορία Αιγαίου, καθώς συνεχίζονται τα "πονταρίσματα" για ικανοποιητικά αποτελέσματα και επικείμενη είσοδο στον FTSE25 και στην θέση της Intralot. Ο τίτλος επέστρεψε σε υψηλά 5 μηνών.

Αντίθετα, μόνιμο πωλητή δείχνει να έχει ο Άβακας, ο τίτλος του οποίους έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 26 μηνών.

--ΧΠΑ

Ηπιότερη άνοδος και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντικότατη μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.406 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 31.338, 18.047 για τον Νοέμβριο, 13.253 για τον Δεκέμβριο, 13 για τον Ιανουάριο και 25 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 308,25) κινήθηκε μεταξύ 304,5 και 311,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες διατήρησε την υποτίμηση στο 0,6%. Μετά τις 17.00, οι τελευταίες πράξεις έγιναν στην θεωρητική τιμή του συμβολαίου.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (55.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (666), ΔΕΗ (946), Alpha Bank (3.715), Εθνική (5.545), Πειραιώς (9.468), Eurobank (3.566), Μυτιληναίο (283), ΟΠΑΠ (533), Ελ. Πετρέλαια (140), ΕΧΑΕ (163), ΓΕΚ (495), MIG (255), Ελλάκτωρα (672), Jumbo (208), Viohalco (146), Σωλ. Κορίνθου (159).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε στο 37%, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μένει σε μέτρια επίπεδα, καθώς 1240 δικαιώματα άλλαξαν χέρια (1121 calls και 119 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (85.419.513 τεμ.), Πειραιώς (20.195.224 τεμ.), Eurobank (29.733.036 τεμ.), ΔΕΗ (2.326.995 τεμ.), MIG (1.016.274 τεμ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι 9.306 συμβόλαια λήξεως Νοεμβρίου, παραμένουν ανοιχτά χωρίς να έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v