Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά κόντρα στην τρόικα

Κέρδη καταγράφει το ΧΑ παρά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Υπεραποδίδουν οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜIG, Ιntralot. Άνοδος για ΟΤΕ, Εθνική, ΟΛΠ, ΔΕΗ. Στο επίκεντρο τα παράγωγα και η... ετυμηγορία της Fitch.

Δεν τα βρήκαν Αθήνα - τρόικα, σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη  αλλά το χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο της τάξεως του 1% και κινείται στις 970 μονάδες. 

Τελευταία συνεδρίαση Νοεμβρίου για τα παράγωγα, τελευταία της εβδομάδας και στο τέλος της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης, που ξεκίνησε από τα τελευταία χαμηλά της Παρασκευής 14 και της Δευτέρας 17 του μήνα.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα «...σε τείχος έπεσε η προσδοκία της ελληνικής πλευράς για άμεση επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα. Μετά από τετράωρη τηλεδιάσκεψη η οποία ολοκληρώθηκε στις 2.55 τα ξημερώματα της Παρασκευής, η τρόικα δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει σήμερα στη Βουλή, χωρίς την έγκρισή της, τον προϋπολογισμό του 2015. Το μεγαλύτερο αγκάθι δεν είναι άλλο από το δημοσιονομικό κενό του 2015».

«Εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα με το υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό» έλεγε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας «θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι σωστοί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό».

Πρώτης τάξεως αφορμή για κατοχύρωση των όποιων υπεραξιών, θα πείτε ,και έτσι δείχνει. Να δούμε όμως τις 2-3 λεπτομέρειες που πιθανόν να αποδειχθούν ρυθμιστές στη συνέχεια. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί σήμερα και η αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία.

Από τις 883,26 και τις 879,13 μονάδες ξεκίνησε η προσπάθεια συμμαζέματος, η αντίδραση από τα χαμηλά του Γενικού Δείκτη, φθάνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 963,26 μονάδες. Τον δεύτερο στόχο των 970 τον πλησίασε μεν η αγορά, αλλά δεν τον υπερέβη, και πρακτικά αυτό τον μετατρέπει σε ακόμη ισχυρότερη αντίσταση.

Στα συμβόλαια του δείκτη έχουν βγει αρκετοί πόντοι από τις συνεδριάσεις της 14ης και της 17ης/11 σχεδόν 30 μονάδες (από τις 284,96 και τις 283,65 έως τις 311,59 μον. ), που σημαίνει ότι κατ΄αρχάς θα γίνει ταμείο στα επίπεδα των 310 μονάδων και στη συνέχεια θα φανεί εάν τα επόμενα πονταρίσματα θα γίνουν προς τις 315-318 ή χαμηλότερα προς τις 305-303 μονάδες.

Νωρίτερα χρηματιστηριακοί κύκλοι εφιστούσαν την προσοχή στα πρώτα 30-45΄ της συνεδρίασης (λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας Αθήνας - τρόικας) στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν εντολές πώλησης. Σε αυτήν την περίπτωση για τον 25άρη θα πρέπει να προσεχθούν οι προαναφερθείσες χαμηλότερες τιμές-σημεία στήριξης βραχυπρόθεσμα.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος έχει αναλύσει όλες τις λεπτομέρειες της χθεσινής συνεδρίασης, πώς κράτησε το ανοδικό σερί σε μία ημέρα όπου τα μάκρο έφεραν απώλειες στις ευρωαγορές, αλλά αργότερα το βράδυ της Πέμπτης η Wall Street επέστρεφε στα κέρδη.

Καλό θα είναι σε αυτήν την πολύ ρευστή κι αβέβαιη συγκυρία να συνεκτιμούμε τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών (νίκη στα σημεία για τις δυνατές εισηγμένες, βλέπει ο Στέφανος Κοτζαμάνης), την ώρα που η Franklin Templeton αποτιμά το Χ.Α. ως το φθηνότερο χρηματιστήριο στον κόσμο.

Προφανώς ο ξένος οίκος θα αποδείξει έμπρακτα τη θέση του τοποθετούμενος σε μετοχές εταιρειών του φθηνότερου χρηματιστηρίου στον κόσμο.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση, τουλάχιστον στην αρχή της, προσφέρεται για κατοχύρωση μέρους θέσεων από την πλευρά όσων έχουν ανοιχτεί σε διάστημα εβδομάδας.

Στα 9,26 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με εβδομαδιαία απόδοση 5,23%, στα 2,67 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 18,67%, στα 4,59 με 4% η μετοχή των ΕΛ.ΠΕ., στα 2,80 με 9% η ΤΕΝΕΡΓ, στα 2,36 με 12,38% η μετοχή της ΓΕΚ-Τέρνα.

Αλλά και στα 7,25 ευρώ με απόδοση 4,32% η Αεροπορία Αιγαίου, στα 3,92 ευρώ με 7,69% ο Fourlis, στο 0,954 ευρώ με 6,12% η μετοχή των Πλαστικών Θράκης κ.ο.κ.

Το βέβαιο είναι πως σήμερα τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου στα παράγωγα και τελευταία μίας νευρικής εβδομάδας αρκετοί θα κάνουν ταμείο. Αφορμή υπάρχει λόγω μη συμφωνίας. Μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν οι πρώτες ή οι δεύτερες στηρίξεις και πώς θα αντιδράσουν στη συνέχεια τα ισχυρά χέρια.

Είναι προφανές πως (και) το Χ.Α. περνά σε επόμενη φάση. Για να δούμε πού θα μας βγάλει θυμίζοντας πως πολλοί ξένοι «κλείνουν βιβλία» προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Με τους ξένους οίκους (και τη Moody's την ερχόμενη Παρασκευή) να ετοιμάζουν την... ετυμηγορία τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v