Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βάζει στόχο το 1.000άρικο

Ανοσία στις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα δείχνουν οι επενδυτές. Ακουμπά τις 1.000 μονάδες ο ΓΔ με οδηγό τις τράπεζες και κυρίως ΕΤΕ και Alpha Bank. Ακολουθούν και άλλα βαριά χαρτιά.

Προς τις 1.000 μονάδες και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, «επιστρέφοντας» στην περιοχή των 1.000 μονάδων, που είχε να «δει» από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 27 ης Οκτωβρίου.

«Λυμένοι» οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, μετά την λήξη της σειράς Νοεμβρίου και τη μετακύληση θέσεων στον Δεκέμβριο έγιναν επιθετικότεροι στην πλειονότητα των μετοχών της «μεγάλης» κατηγορίας.

Η άνετη υπέρβαση των 950 μονάδων και σήμερα των 970 ισχυροποίησαν την βραχυπρόθεσμη δυναμική επαναφοράς με συναλλαγές που αυξάνονται σταδιακά μετά τις 14.00-14.15.

Οντως η λήξη του Νοεμβρίου, με τον FT25 στο επίπεδο των 318 μονάδων, διευκόλυνε περισσότερο και τους ξένους διαχειριστές οι οποίοι έχουν εύλογο συμφέρον να ωραιοποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους εν όψει λήξης του Νοεμβρίου.

Συν τω χρόνω στην αγορά «παίζουν» τις τελευταίες ημέρες οι προσδοκίες εν όψει Fitch (την επόμενη Παρασκευή η Moodys), οι πολιτικές εξελίξεις, η διεθνής συγκυρία κ.λπ.

Σχεδόν 2% ενισχύεται ο DAX στην Φρανκφούρτη περνώντας και τις 9.680 μονάδες, προ ολίγου.

Αιχμή τις ανοδικής αντίδρασης ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη πλέον μία... ανάσα από τις 130 μονάδες επιταχύνοντας την συνολικότερη κίνηση των μετοχών του FT25 αλλά και του FT Mid.

Κλειδί η ΕΤΕ, σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο, με τον Ηλία Ζαχαράκη να «μετρά» προς τα 2 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές η μετοχή της ΕΤΕ επιστρέφει στα επίπεδα της 6ης Νοεμβρίου καλύπτοντας εξ ολοκλήρου την τελευταία «βύθιση» της μέχρι τα ιστορικά χαμηλά των 1,59 και 1,60 ευρώ στο διήμερο 12-13/11.

Με μπροστάρη την Εθνική, ακολουθούν η Πειραιώς έως τα 1,25 ευρώ, η Alpha Bank έως τα 0,566, η Eurobank έως τα 0,282 ευρώ.

Με αγοραστές και η 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ με τη μετοχή του Οργανισμού έως τα 9,79 ευρώ και εβδομαδιαία κέρδη 10,68%. Με τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 9,75 η απόδοση φτάνει το 6,50%, με τη ΔΕΗ στα 6,905 φτάνει στο 17% σε διάστημα εβδομάδας.

Ανάλογο κλίμα στις 24 από τις μετοχές του δείκτη, καθώς υποχωρεί ελαφρώς μόνον ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,66 ευρώ.

Στο... πράσινο οι 16 από τις μετοχές του FT Mid, με σταθερή τη μετοχή του ΟΛΘ και με μικρές απώλειες Αεροπορία Αιγαίου, Ιατρικό, Ελληνικά Καλώδια.

Πριν λίγο στις 16.00 η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 85 εκατ. ευρώ πηγαίνοντας ολοταχώς για πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 46% στις τράπεζες καθώς συντηρείται η διάχυση και σε άλλα χαρτιά, όπως είχαμε επισημάνει από το πρώτο συνεδριακό σχόλιο (11.51΄ Αρνείται να... κοιτάξει πίσω).

Σε ποιά τεχνικά «ορόσημα» κρίνεται η συνέχεια, αναφέρει σχετικά ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Για τον Γενικό Δείκτη στο ωριαίο διάγραμμα αποτυπώνονται ξεκάθαρα τόσο η εν εξελίξει επαναφορά όσο οι επόμενοι στόχοι αλλά και οι στηρίξεις για τον ΓΔ.

 

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v