Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κομβικό σημείο το Χρηματιστήριο

Πού θα κριθεί η συνέχεια στην αγορά, μετά το τετραήμερο μίνι ράλι της προηγούμενης εβδομάδας. Η αναμέτρηση με τις 1.000 μονάδες, τα επόμενα κρίσιμα όρια και οι καταλύτες που μπορούν να αποτελέσουν καύσιμο ανόδου.

Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο αναφορικά με την ημερομηνία επανόδου της τρόικας στην Αθήνα σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, αν και οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς είναι πως σήμερα το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει.

Ωστόσο, η απόφαση-έκπληξη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια ενισχύει την αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία. Υψηλό τριετίας για τον Shanghai Composite (2,08%), στο ανώτερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013 ο CSI (2,77%), ενώ στη Wall Street ο Dow Jones και ο S&P καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Για να δούμε πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτά και στο Χ.Α., μετά το μίνι ράλι, και τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια.

Με ορίζοντα, για ακόμη μία φορά, βραχυπρόθεσμο που φτάνει μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, η οποία είναι και η τελευταία για τον Νοέμβριο. Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr για την... επόμενη ημέρα, τρεις ειδικοί της αγοράς (Μάνος Χατζηδάκης, Στρατής Πολυχρονέας και Βαγγέλης Σιούτης) αναλύουν λεπτομέρειες και θέτουν τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Ένα χρηματιστήριο που συνεχίζει να προεξοφλεί τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα και τη στιγμή που στο επιχειρείν υλοποιούνται συμφωνίες όπως αυτή που αναφέρει η Αλεξάνδρα Γκίτση για τα πάνω-κάτω σε λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο που φέρνει η αποχώρηση της Makro Cash & Carry από την Ελλάδα και η εξαγορά του δικτύου της από τη Σκλαβενίτης. Ο κομβικός ρόλος της Grivalia, το τίμημα και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής αλυσίδας.

Τέτοιες ενέργειες κι ανάλογες κινήσεις και συμφωνίες θα υλοποιούνται με ταχύτερο ρυθμό στον «πυθμένα της οικονομίας» και στην ιστορικής σημασίας αναδιάρθρωση δυνάμεων και πόλων στο εγχώριο επιχειρείν.

Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα κύρια κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένας επενδυτής επιλέγει συγκεκριμένες εταιρίες, εισηγμένες, με ορίζοντα μακροπρόθεσμα, βλέποντας προς την επόμενη ημέρα.

Όμως, βραχυπρόθεσμα η προσοχή μας παραμένει επικεντρωμένη στο ανοδικό τεσσάρι της προηγούμενης εβδομάδας, που φέρνει τον Γενικό Δείκτη στις 995,07 μονάδες, τον FT 25 στις 322,81 με αιχμή τις τράπεζες (στις 129,48 ο κλαδικός δείκτης), την Εθνική στο 1,96 ευρώ (με ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 2,01 ευρώ την Παρασκευή). Το κυριότερο, όμως, με διάχυση του ενδιαφέροντος συναλλαγών σε ευάριθμη ομάδα μετοχών, όχι μόνο του 25άρη αλλά και επιλεγμένων από τη μεσαία, ακόμη και από τη χαμηλότερη κατηγορία.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές για την αγορά, το στοίχημα διακυβεύεται στο εύρος των 1.000-1.040 μονάδων για τον Γ.Δ., που πρακτικά σημαίνει πως το ανοδικό σενάριο μπορεί να έχει συνέχεια, υπό προϋποθέσεις.

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της τρόικας, η τακτική των ξένων διαχειριστών εν όψει «κλεισίματος βιβλίων», η «διανομή χαρτιών» κυρίως στη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου και δευτερευόντως τα οικονομικά αποτελέσματα καθορίζουν την τάση. Ούτως ή άλλως το Χ.Α. έχει φτάσει σε ένα πολύ σημαντικό, κομβικό σημείο, όπου θα κριθούν αρκετά για τη συνέχεια.

Και από την πλευρά της τεχνικής προσέγγισης και από αυτήν των εξελίξεων, η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση θεωρούνται πολύ σημαντικές για τη βραχυπρόθεσμη μέτρηση δεικτών και μετοχών.

Κλαδικά, η επαναφορά του τραπεζικού δείκτη στην περιοχή των 130 μονάδων, η ΕΤΕ στα 2 ευρώ κι οι αυξημένες συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έχουν διαμορφώσει συγκρατημένες προσδοκίες για συνέχιση της κίνησης.

Το γεγονός πως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ άλλαξαν χέρια περί τα 27(!) εκατ. ευρώ μέχρι πολύ κοντά στα «υψηλά ημέρας» (της Παρασκευής) αφήνει έναν... αέρα για υπέρβαση του 1.000άρικου.

Με ζητούμενη πάντα την οχύρωση των μετόπισθεν (στις 953,52 μονάδες, το χαμηλό της 21ης/11), δηλαδή όλων των βραχυστηρίξεων που διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, και βλέπουμε.

Θυμίζοντας πως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ έκλεισαν στα υψηλά ημέρας (9,85 και 9,80 ευρώ αντίστοιχα), η δε ΔΕΗ στα 6,75 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 6,96 ευρώ.

Άντε πάμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v