Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αινφιδιάζει η μείωση επιτοκίων από την Κίνα

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2012. Πως ερμηνεύουν οι αναλυτές αυτή την κίνηση έκπληξη και γιατί ανησυχούν για νέο πόλεμο νομισμάτων.

Αινφιδιάζει η μείωση επιτοκίων από την Κίνα

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, απαντώντας στις πιέσεις επιβράδυνσης της εγχώριας αλλά και της διεθνούς οικονομίας, προχώρησε σε μείωση επιτοκίων. Συγκεκριμένα, το ετήσιο καταθετικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,75% και το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού κατά 40 μονάδες βάσης, στο 5,6%.

Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση με υποχώρηση του γουάν στα 6,1242 έναντι του δολαρίου, από 6,1283.

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα μειώνει τα επιτόκιά της από τον Ιούλιο του 2012, όταν το καταθετικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και το επιτόκιο δανεισμού κατά 31 μονάδες βάσης.

"Η απόφαση αυτή λαμβάνεται αμέσως μετά τον απογοητευτικό δείκτη ΡΜΙ που έδειξε πως ο μεταποιητικός κλάδος βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στην ύφεση. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ακολουθεί τώρα το δρόμο της Fed, της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Οι κεντρικές τράπεζες καθοδηγούν πραγματικά τις αγορές" δήλωσε ο Alexandre Baradez της IG. 

Ο Mark Ostwald της ADM επισημαίνει και τον παράγοντα της υποτίμησης του ιαπωνικού γεν, που βρίσκεται πλέον σε χαμηλό 8 ετών με την επιθετική πολιτική του Τόκιο και έχει αλλάξει τα δεδομένα για τις οικονομίες της Ασίας. "Σίγουρα πρέπει να περιμένουμε αντίδραση από τη Νότιο Κορέα και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας" δήλωσε και συμπλήρωσε: "Είναι πιθανό να υπάρξει και μείωση επιτοκίων από την Ινδία".

"Το προφανές προηγούμενο είναι η περίοδος 1997-98, αλλά η βασική διαφορά είναι πως τότε οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας είχαν περιορισμένα πολεμοφόδια συναλλαγματικών αποθεμάτων" σημείωσε ο κ. Ostwald και κατέληξε: "Αυτός ο πόλεμος νομισμάτων όμως, δεν είναι και τόσο θετικός".

"Αυτή είναι έκπληξη. Οι Κινέζοι ήταν πολύ διστακτικοί να χρησιμοποιήσουν τα επιτόκιά τους για να ενισχύσουν την οικονομία, λόγω του φόβου για δημιουργία πιστωτικής φούσκας. Κατά συνέπεια, αυτό δείχνει πως ανησοχούν περισσότερο για τις προοπτικές της οικονομίας. Και είναι ισχυρό μήνυμα γιατί δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να ανατρέψουν την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης" δήλωσε και ο Andrea Tueni της Saxo Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v