Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ζητούμενη η... οχύρωση των «μετόπισθεν»

Στη Γαλλία και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στρέφει το βλέμμα του το Χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο και τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων. Κρίσιμη η επιβεβαίωση των 950 για τον ΓΔ. Σε εφαρμογή από σήμερα οι αλλαγές στον MSCI.

H τελευταία πράξη του... δράματος; Αύριο το απόγευμα ίσως να γνωρίζουμε, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί στο Παρίσι -σε πιο «φιλικό» κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο έδαφος- οι προγραμματισμένες νέες συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα. Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Φίλιππος Πανταζής στο σχετικό θέμα του, συμπληρώνοντας πως ο στόχος είναι διπλός.

Κατ' αρχήν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και εφόσον εκεί υπάρξει σύγκλιση, το σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Περιμένει σήμα από το Παρίσι το Χ.Α. εκτιμούσε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά από μία συνεδρίαση ειδικών χαρακτηριστικών. Με τον Γενικό Δείκτη να «κλείνει» στις 990,11 μονάδες με απώλειες 0,50% και ενώ είχε κινηθεί στο εύρος των 1.005,31 έως 981,18 μονάδων. Θα θυμίσω πως στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας θεωρούσαμε ζητούμενη πάντα την οχύρωση των μετόπισθεν (στις 953,52 μονάδες, το χαμηλό της 21ης/11), δηλαδή όλων των βραχυ-στηρίξεων που διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, και βλέπουμε.

Το γεγονός πως για τον Γ.Δ. σημειώθηκε χαμηλό στην περιοχή των 980 μονάδων, μας κρατά εντός παιδιάς περιμένοντας τα νεότερα-εξελίξεις από το Παρίσι και την ετυμηγορία της Moody's την Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση για τον Νοέμβριο.

Σημειωτέον πως για τον Γ.Δ., παρά το χθεσινό -0,50%, είναι ο πρώτος μήνας με θετικό πρόσημο (8,07%) μετά από ένα πτωτικό σερί μηνών που στις 16 Οκτωβρίου έδωσε το «χαμηλό» των 856,38 μονάδων. Έκτοτε (από τα μέσα Οκτωβρίου) διαμορφώνεται ένας υποσχηματισμός που και αυτός με τη σειρά του σημείωσε χαμηλά στο επίπεδο των 870 μονάδων στις 13 Νοεμβρίου.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά, καθώς η αγορά κατ' άλλους βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού μεσοπρόθεσμου πυθμένα, αλλά σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων δεν έχει γράψει ακόμη τα «νέα χαμηλά» της.

Θα επιμείνουμε στη διασφάλιση - επιβεβαίωση των 950 μονάδων για τον Γ.Δ., θα σημειώσουμε πως η χθεσινή διόρθωση πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές 78,1 εκατ. ευρώ (61,7 εκατ. τεμάχια) από τα οποία το 54% στις τράπεζες (19,165 εκατ. ευρώ στην Εθνική, 1,92-2,02 με κλείσιμο στο 1,98 ευρώ), με 13,893 εκατ. ευρώ σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε Μυτιληναίο, FFG, EXAE (αξία πάνω από 1 εκατ. ευρώ).

Θα περιμένουμε και σήμερα, τη στιγμή που τα ρεκόρ καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο στην Wall Street, ενώ με κέρδη (έστω περιορισμένα) έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Προφανώς το Χ.Α. κινείται στο ρυθμό των εξελίξεων με μείζονα παράμετρο αυτήν της τρόικας. Για να αλλάξει το κλίμα (και η τάση) θεαματικά θα πρέπει να υπάρξει άμεσα συγκεκριμένο αποτέλεσμα (είτε αρνητικό είτε θετικό), θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν εκ νέου αγοραστικά τα «ισχυρά χέρια», ορισμένα από τα οποία εχθές κατοχύρωσαν μέρος των θέσεων τους κυρίως σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Και οι δύο όμιλοι «έχουν ειδήσεις», κάτι που μπορεί να διατηρήσει την τάση επαναφοράς προς την περιοχή αντίστασης που και για τις δύο μετοχές είναι περίπου στα 10,05-10,20 ευρώ.

Μέχρι νεοτέρας το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον θα παραμείνει σε μετοχές με διαμορφωμένη τάση, με ειδήσεις και καλά αποτελέσματα τριμήνου.

Να θυμίσουμε πως την ένταξη δυο ελληνικών εταιρειών στον δείκτη MSCI Global Small Cap έχει ανακοινώσει ο οίκος MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών στις 7/11. Πρόκειται για τις Αεροπορία Αιγαίου (7,32 ευρώ) και την Lamda Development (4,50 ευρώ). Όπως ανακοινώθηκε δεν υπάρχει ελληνικού ενδιαφέροντος αλλαγή στον MSCI Global Standard Index. Οι αλλαγές εφαρμόζονται μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 25ης Νοεμβρίου, δηλαδή σήμερα.

Επίσης σήμερα «κληρώνει» το ΤΑΙΠΕΔ για τα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ για τη σηματωρό του τραπεζικού κλάδου Εθνική απαιτείται υπέρβαση των 2,05 ευρώ για να προσβλέπει σε κάτι καλύτερο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο τραπεζικός δείκτης θα δοκίμαζε τις σημαντικές 135 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v