Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει για το πρόσημο ο Γενικός Δείκτης

Πάνω από το ορόσημο των 1.000 μονάδων κινήθηκε ο ΓΔ μετά την είδηση των νέων επαφών με την τρόικα. Χάθηκαν τα κέρδη στο μέσο της συνεδρίασης. Το προσπαθεί για τα 2 ευρώ η Εθνική. Υπεραποδίδουν MIG και Grivalia.

Ποντάροντας στην αυριανή συνάντηση στο Παρίσι, το Χ.Α. γύρισε ανοδικά μετά τις 11.15. Από το αρχικό «κόκκινο», το ταμπλό πέρασε στο «πράσινο», με επαναφορά των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. και κινήθηκε πάνω από τις 1.000 μονάδες. Ωστόσο λίγο πριν τις 13:00 η εικόνα αντιστράφηκε και ο Γενικός Δείκτης παλεύει πάλι για το πρόσημο.

Αρχικά οι απώλειες έφτασαν το 1,15% οι απώλειες με τις τραπεζικές μετοχές συγκριτικά καλύτερες απ' ό,τι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και CC HBC. Έως τις 983 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, πριν υπερβεί τις 1.000 μονάδες και κινηθεί προς τις 005 στη συνέχεια.

Ξεπερνά τα 27 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 13.00) από τα οποία το 60% στις 4 τραπεζικές (με Εθνική και Alpha Bank να προηγούνται).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν τη διόρθωση, που επιβαρύνεται λόγω κυρίως των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, σε καθαρά βραχυπρόθεσμους χειρισμούς «ισχυρών χεριών» που επιδιώκουν την παράλληλη κατοχύρωση θέσεων - επανατοποθέτησή τους σε χαμηλότερες τιμές.

Σημειώνεται πως ακόμη και τώρα (με απώλειες έως 2,55% για τον ΟΤΕ) η μετοχή του Οργανισμού μετρά θετική απόδοση 13,45% σε διάστημα εβδομάδας, του ΟΠΑΠ 6,30% και 13,55% η μετοχή της ΔΕΗ, πάντα στο ίδιο διάστημα. Μάλιστα για τη μετοχή του ΟΤΕ, η πίεσή του σχετίζεται -εν μέρει- και με την εικοτολογία που έχει ανακύψει και πάλι όσον αφορά την τύχη του 10% (του ποσοστού του Δημοσίου, όπως σημειώνει η Μάρω Τσαντήλα).

Από τεχνική πλευρά, η υποχώρηση της αγοράς δεν ήταν κάτι μη συνεκτιμώμενο (στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειωνόταν ως ζητούμενη πάντα η οχύρωση των μετόπισθεν -στις 953,52 μονάδες, το χαμηλό της 21ης/11-, δηλαδή όλων των βραχυστηρίξεων που διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, και βλέπουμε). Θυμίζοντας πως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ έκλεισαν στα υψηλά ημέρας (9,85 και 9,80 ευρώ αντίστοιχα), η δε ΔΕΗ στα 6,75 ευρώ, με υψηλό ημέρας τα 6,96 ευρώ.

Το στοίχημα θα κερδηθεί (ή θα χαθεί) προς τα χαμηλά των στηρίξεων της Παρασκευής, με κλειδί, όπως εκτιμούν οι χρηματιστηριακοί παράγοντες, τη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ίδιοι θεωρούν πως μετά τη βραχεία τετραήμερη αντίδραση του Χ.Α., την επαναφορά προς το επίπεδο των 1.000 μονάδων, εύλογα κατοχυρώνονται κερδισμένες θέσεις, πιέζεται και πάλι χαμηλότερα η αγορά, προκειμένου να διαμορφωθούν προϋποθέσεις - φθηνότερες τιμές για πιθανές επαναγορές.

Όλα αυτά με ενδεικτική την ταχύτητα με την οποία κινείται πλέον η αγορά, με τον ορίζοντα των παικτών να περιορίζεται στις δυο συνεδριάσεις και τα χρονικά περιθώρια να λειτουργούν ασφυκτικά. Πάντως, οι ίδιοι σημείωναν πως αυτήν τη φορά η πίεση των ξένων είναι εντονότερη από κάθε άλλη, παραπέμποντας στην προειδοποίηση του Μ. Ντράγκι πως η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ομόλογα εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν διευκρινιστεί το πλαίσιο με το οποίο θα πορευτεί η χώρα. Σε αυτό το σκηνικό παραλόγου, στο εσωτερικό της χώρας, να συνεκτιμηθεί το ότι η συγκυβέρνηση δείχνει να κλυδωνίζεται και πάλι.

Σε ανοδική τροχιά και οι μετοχές των MIG, Grivalia, ΟΛΠ, ενώ λίγο πριν από τις 11.20 ανοδικά γύρισε στα 6,77 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Στις ευρωαγορές επικρατούν μικτές τάσεις, με τον DAX να ενισχύεται ελαφρώς προς τις 9.745 μονάδες (κυρίως λόγω ifo Νοεμβρίου) τη στιγμή που στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας η απόδοση των ισπανικών και των ιταλικών τίτλων υποχωρεί ακόμη περισσότερο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v