Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξέμειναν από δυνάμεις οι αγοραστές

Σε αρνητικό έδαφος και πάλι ο Γενικός Δείκτης παρά τις πρωινές προσπάθειες αντίδρασης. Ρευστοποιήσεις σε Eurobank, Alpha, Coca Cola, Motor Oil. Ανοδικά συνεχίζουν Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος.

Κίνηση προς τις 840 μονάδες πραγματοποίησε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης ωστόσο οι πωλητές επανήλθαν στο τελευταίο σκέλος της συνεδρίασης με αποτέλεσμα να γυρίσει σε αρνητικό έδαφος.

Στην προσπάθεια αντίδρασης αιχμή ήταν ο ΟΠΑΠ αλλά και οι αγορές σε Εθνική και Πειραιώς. Οι ρευστοποιήσεις όμως σε Coca Cola, Εurobank, Alpha Bank και Motor Oil αποβαίνουν ισχυρότερες.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 98 εκατ. ευρώ, ένδειξη πως αυξήθηκε η μεταβλητότητα στις περισσότερες μετοχές, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι για τη συνέχεια.

Προφανώς και οι ξένες αγορές δεν επηρεάζουν αρνητικά το Χ.Α., ωστόσο το γύρισμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επιτείνει εκ νέου τον προβληματισμό διεθνώς (λόγω πετρελαίου και γεωπολιτικών εξελίξεων) και δεν διευκολύνει την όποια προσπάθεια καταβάλλεται σήμερα. Ενδεικτικά σημειώνεται πως νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 1,35% στις 9.733 μονάδες.

Ούτως ή άλλως το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται και προεξοφλεί όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου η αγορά έχει αιφνιδιασθεί από το πολιτικό ρίσκο και ζητά λύσεις άμεσα, καθώς οι αντοχές της οικονομίας έχουν ήδη εξαντληθεί.

Σε αυτό το περιβάλλον ζητούμενη είναι, κατ΄ αρχάς, η ανάσχεση της ακραίας υποτίμησης των πάντων στο Χ.Α., της καταστροφικής βύθισης εταιρειών και αξιών και ει δυνατόν η ανασύνταξη των αγοραστών προς τις 850 μονάδες.

Αποτελεί άλλωστε κοινή εκτίμηση πως ο χρόνος μέχρι τις 27-29 Δεκεμβρίου είναι πολύς, πάρα πολύς, για να συνεχισθεί με αυτόν τον εξαντλητικό ρυθμό ο ευτελισμός των εισηγμένων αξιών. Οριακά στην περιοχή των 100 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης (φίλοι δεν αποκλείουν τον... κίνδυνο δοκιμασίας των ιστορικών χαμηλών του στις 85 μονάδες), που σημαίνει επιπλέον διόρθωση 15% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Λεπτομέρειες, θα πείτε, από τη στιγμή που ο δείκτης χάνει 44,5%(!) από την αρχή του έτους έναντι 28,5% του Γ.Δ.

Επιχειρηματίας-βασικός μέτοχος εισηγμένης του ft 25 έλεγε πως το επιχειρείν θα πρέπει να βρει μόνο του τρόπους και μηχανισμούς προστασίας του, διαφύλαξης των κεκτημένων και των λίγων θετικών βημάτων που έχουν γίνει τελευταία (φάνηκαν κυρίως στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου), ξεπερνώντας το πολιτικό προσωπικό, που για πολλοστή φορά αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων.

Στα 18,74 ευρώ η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, με την ιστορική ελληνική τσιμεντοβιομηχανία να αποτιμάται στο 1,45 δισ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v