Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα «κατρακύλα» στο Χρηματιστήριο

Πτώση έως 3,5% για τον ΓΔ, με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Σε τράπεζες και ΟΠΑΠ οι μεγαλύτερες πιέσεις. Εστίες αντίστασης από τα blue chips ο Τιτάνας και η Aegean. Κινητικότητα σε warrants και παράγωγα.

Διόρθωση με το... καλημέρα στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί έως τις 767 μονάδες στα πρώτα 20΄ της συνεδρίασης προτού ενεργοποιηθούν οι πρώτες εντολές αγοράς.

Σε ανεκτέλεστο πωλήσεων (από τη συνεδρίαση της Δευτέρας) απέδωσαν χρηματιστηριακοί παράγοντες την άμεση καθίζηση μετοχών όχι μόνο του τραπεζικού κλάδου αλλά και εισηγμένων όπως ο ΟΠΑΠ. Οι ίδιοι έκαναν λόγο για εντολές περασμένες ήδη στο σύστημα συναλλαγών, για ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων που είχαν τον χαρακτήρα του υποχρεωτικού. Ενδεχομένως αυτό να δικαιολογεί και τις συγκριτικά με τη Δευτέρα αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές και warrants των τριών συστημικών τραπεζικών τίτλων αλλά και στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Ο FT 25 υποχώρησε έως τις 243,73 μονάδες, ο Τραπεζικός έως τις 86,35 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φτάνει σχετικά γρήγορα τα 20 εκατ. ευρώ από τα οποία... μόλις το 39% στις τράπεζες. Κι αυτό γιατί αυξημένες συναλλαγές έχουν γίνει εκτός από τον Τιτάνα (ξεχωριστή αναφορά στον Εκηβόλο), στον ΟΠΑΠ, αλλά και σε ΜΕΤΚΑ, F.F. Group, ΔΕΗ, Κύπρου, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, CC HBC.

Παράλληλη με την υποκείμενη η κίνηση στην αγορά παραγώγων, με την απόκλιση/discount στα συμβόλαια του δείκτη να παραμένει και να εξακολουθεί να δίνει κέρδη στους πωλητές/short τουλάχιστον μέχρι τα επίπεδα των 245-240 μονάδων.

Αν και νωρίς ακόμη για την τρίτη Παρασκευή του μήνα, η μεταβλητότητα και η ανάγκη αντασφάλισης θέσεων διατηρεί σχετική κινητικότητα σε παράγωγα, δανεισμό τίτλων.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης οι πωλητές κυριαρχούν κατά κόρον, συνεχίζεται η ρευστοποίηση θέσεων που είχαν δοθεί από τις προηγούμενες ημέρες και λιγοστοί αγοραστές διακινδυνεύουν να τοποθετηθούν στα μέχρι τώρα χαμηλά, προσβλέποντας κατ' αρχάς στις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις.

Στις τράπεζες η προσφορά παραμένει σταθερή στην Εθνική, που νωρίτερα υποχώρησε οριακά στα ιστορικά ελάχιστα του 1,26 ευρώ, με τους πωλητές να επιμένουν και χαμηλότερα προεξοφλώντας την καταγραφή νεότερου ιστορικού χαμηλού. Νέες σημαντικές απώλειες και για το warrant της ΕΤΕ, σε σημείο... ευτελισμού πλέον.

Ωστόσο, η πιο... απρόβλεπτη πίεση ασκήθηκε από νωρίς στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με μεγάλη εντολή και επίμονη να φτάνει μέχρι τα 7,94 ευρώ, δηλαδή ακόμη πιο κάτω του «χαμηλού» της 16ης Οκτωβρίου 2014, εξέλιξη που επιβαρύνει περισσότερο (και) τεχνικά την εικόνα του δεικτοβαρούς τίτλου.

Στα 4,90 ευρώ το νέο χαμηλό για τη μετοχή της ΔΕΗ, αν και η εικόνα της Επιχείρησης έχει χαλάσει πολύ πριν από αυτήν του ΟΠΑΠ, αλλά με τους πωλητές επίμονους και σε αυτήν την περίπτωση. Τελευταίος, από την τριάδα, που ακόμη κρατάει (συγκριτικά), ο ΟΤΕ, με πωλήσεις έως τα 8,79 ευρώ, με το χαμηλό στα 8,10 ευρώ από τη συνεδρίαση της 11ης Δεκεμβρίου.

Σε Αεροπορία Αιγαίου, CC HBC και Τιτάν οι ελάχιστες εστίες αντίστασης (για τον FT 25), ενώ συγκριτικά καλύτερη διακύμανση σημειωνόταν νωρίτερα για τις μετοχές των ΕΧΑΕ, Motor Oil, Grivalia, Πειραιώς (από τις τράπεζες του δείκτη) και ΜΕΤΚΑ.

Και για J&P ΑΒΑΞ, ΣΙΔΕΝΟΡ και θυγατρικές, ΟΛΘ, Πλαίσιο (αλλά με μόλις 10 κομμάτια στις 11.12).

Στα 23 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, από τα οποία το 32% στις τράπεζες, και μόλις 13 μετοχές με θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v