Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατάρρευση τιμών στο… τζάμπα

Με τις συναλλαγές στα 62,7 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης προσγειώθηκε στις 789 μονάδες και η αγορά έχασε κεφαλαιοποίηση 2,9 δισ. ευρώ. Πτώση πάνω από 7% για εννέα blue chip. Ποιες μετοχές έκαναν νέα ιστορικά χαμηλά. Τι δείχνουν τα παράγωγα και τι βλέπουν οι αναλυτές. H τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Από τα σχόλια των προηγούμενων ημερών η στήλη, μεταξύ άλλων, προειδοποιούσε "ότι απολύτως τίποτα δεν δικαιολογούσε την συγκρατημένη αισιοδοξία των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, καθώς συνεχίζουν να υφίστανται οι λόγοι που έφεραν την τελευταία καταβαράθρωση των τιμών σε δείκτες και επιμέρους μετοχές.

Ο διαθέσιμος χρόνος περιορίζεται αισθητά και δεν αποκλείεται ο πρώτος λόγος να επιστρέψει σε αυτούς που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των θέσεών τους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Τα τελευταία θετικά κλεισίματα του Γενικού Δείκτη, απλά σημειολογικό χαρακτήρα είχαν και όλα θα 'παιχτούν' στις συνεδριάσεις που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα έχει επιστρέψει στα 'desks' το σύνολο των ξένων διαχειριστών, η απουσία των οποίων ασφαλώς και διευκόλυνε το 'έργο' όσων ήθελαν μία καλυτέρευση των αποτιμήσεων".

Δυστυχώς η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όχι μόνο "έσπευσε" να επιβεβαιώσει και τα πλέον αρνητικά σενάρια, αλλά με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο κατέδειξε την "ποιότητα" των αγοραστών κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Θα μπορούσε με ιδιαίτερη ευκολία να υποστηριχθεί ότι σήμερα οι αγοραστές αποτέλεσαν έως και "σπάνιο είδος", καθώς σε καμία άλλη περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι περίπου συντριπτικές απώλειες, οι οποίες δεν ήταν αποτέλεσμα επιθετικών κινήσεων από πλευράς πωλητών αλλά παντελούς έλλειψης αγοραστών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον χαμηλό τζίρο, που είναι ακόμα χαμηλότερος αν αφαιρεθούν και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από την άλλη, αν υπολογιστεί ότι η σημερινή συνεδρίαση που συνδυάστηκε με την επιστροφή των ξένων διαχειριστών και με τζίρο σχετικά αυξημένο, σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, αυτό επιβεβαιώνει ότι το τελευταίο "ανοδικό μαξιλάρι" δημιουργήθηκε με την ανοχή των εν δυνάμει πωλητών, οι οποίοι ασφαλώς και δεν είχαν καμία αντίρρηση να επιστρέψουν στο "έργο" τους με σχετικά υψηλότερες αποτιμήσεις.

Επίσης δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι "πρώτη επιλογή" των πωλητών ήταν ο Τραπεζικός κλάδος, όπως και το γεγονός ότι η τάση ανέβασε στροφές μόλις έγινε ευρύτερα αντιληπτό ότι θα αποτελέσει παρελθόν το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη επεφύλασσαν οι τελικές δημοπρασίες, καθώς μπορεί καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο Τραπεζικός κλάδος να ήταν ο "σάκος του μποξ", όμως οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν 9 μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους στο χαμηλό ημέρας (περιγραφή θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου), επιβεβαιώνοντας με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ότι οι εν δυνάμει πωλητές έχουν ποικιλία επιλογών στο "οπλοστάσιό τους".

Νέα αύξηση των αποδόσεων από τα Ελληνικά ομόλογα, που επαναπροσεγγίζουν τα πρόσφατα υψηλά, με την απόδοση του 10ετους να φθάνει στο 9,54%, του 5ετους στο 10,54% και του 3ετους στο 12,68%.

Ξανααπλώνει το discount στην Αγορά Παραγώγων, όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη, ενώ ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση διαφαίνεται για τα συμβόλαια του δεύτερου μήνα (Φεβρουάριος), ο οποίος θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς η λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου είναι στις 19/1 και πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Άρα περισσότερο ενδεικτικό για τις διαθέσεις των εμπλεκομένων στο Χ.Π.Α., μπορεί να αποδειχθεί το συμβόλαιο του δείκτη που θα αφορά τον δεύτερο μήνα.

Κακή χρονιά για τις Αγορές διεθνώς, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο, προβλέπει ένα μεγάλο κομμάτι αναλυτών, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη των μετοχών έχουν τρέξει περισσότερο από τα κέρδη των Επιχειρήσεων και μία σημαντική διόρθωση στις διεθνείς Αγορές θα έχει πολλαπλάσιο αντίκτυπο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν αυτό δεν έχει επιλύσει τους "εσωτερικούς προβληματισμούς" του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, δεν παρέλειψε να δώσει και νέα αρνητικά ρεκόρ, τα οποία ήταν σαφώς πολλαπλάσια σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (με την τελευταία δυστυχώς δεν ασχολείται κανείς).
Έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 26 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/11/2012 (788,06 μονάδες).

Ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Νέα χαμηλά 28 ετών για τον Τραπεζικό δείκτη (-6,34%), με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/3/1987 (91,64 μονάδες).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν αξιοσέβαστος αριθμός μετοχών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αλλά και οι Εθνική, "νέα" ΕΕΕ, Eurobank και το warrant της Εθνικής.

Τεχνικά από αύριο και αν συνεχιστεί η "νότια" κίνηση, ο πρώτος λόγος θα δοθεί στα "margin calls", καθώς η σημερινή συνεδρίαση δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου από το πρωί να αρχίσουν "να χτυπάνε τα τηλέφωνα".

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις προκειμένου να γίνει εύκολα αντιληπτό ότι η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., έστω και αν στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη άντεξε το κάτω όριο της ζώνης 810 - 790 (διασπάστηκε οριακά από τις τελικές δημοπρασίες). Σε περίπτωση, επιβεβαιωμένης, καθοδικής διαφυγής, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 750 μονάδες, προτού ανοίξει η "καταπακτή" για τις 650 - 640 μονάδες, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα. Μία πρώτη ένδειξη αντιστροφής της υπάρχουσας πτωτικής τάσης θα είναι τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 880 μονάδων.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου κράτησαν τα "μετόπισθεν" στην περιοχή των 250 μονάδων. Σε άλλη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 230 και 200 μονάδες.

Στην περίπτωση του "ταλαιπωρημένου" Τραπεζικού δείκτη αν χαθούν οι 91 μονάδες, η επόμενη (απόλυτα θεωρητική) στήριξη οριοθετείται στις 85 μονάδες, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα προχωρήσουν σε κινήσεις "stop loss" και όσοι κινούνται με σαφώς "καθυστερημένα αντανακλαστικά".

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη το "stop" στο "short" έχει κατέβει στις 864 μονάδες, ενώ για τον FTSE25, η ίδια κίνηση μπορεί να γίνει με κλεισίματα υψηλότερα των 285 μονάδων, επίπεδο που συμπίπτει και με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί η "contrarian" κίνηση της Grivalia (+1,33%) που είναι και ο μοναδικός τίτλος που διασώθηκε με θετικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι από σήμερα οι τίτλοι της εισηγμένης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το προσωρινό μέρισμα χρήσεως 2014, € 0,10 ανά μετοχή.

Αντίθετα με απώλειες από 7% έως 11,52%, τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, MIG, Motor Oil, Folli Follie Group.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το 2014 ήταν μία άσχημη χρηματιστηριακή χρονιά, μιας και η Αγορά έχασε περίπου το 30% της αξίας της και η Ελληνική Οικονομία σημαντικό χρόνο μέσα στην μεγάλη και σε μέγεθος και σε χρόνο κρίση που βιώνει, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το 2015 ξεκινάει με εκλογική αναμέτρηση, με τα αποτελέσματα να κρίνουν την συνέχεια, μιας και οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν σε μία τέτοια περίοδο μπορούν να κρίνουν σημαντικά τις εξελίξεις. Η αβεβαιότητα στο ζενίθ για την συνέχεια, κάτι που δεν συνάδει με ομαλότητα στην Οικονομία και παράλληλα κάνει τους περισσότερους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής για την συνέχεια και μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το 2015 θα είναι με πολύ μεγάλο "volatility", με την Αγορά πολύ "ρηχή", ειδικά σε αυτές τις αποτιμήσεις, με αποτέλεσμα η όποια πρόβλεψη να είναι παράτολμη. Το δεδομένο μέχρι στιγμής είναι ότι μεσοπρόθεσμα έχουμε γυρίσει πτωτικοί, όσο το 1050-1100 δεν κατοχυρώνεται.

Μένει να δούμε που θα μας οδηγήσει η κατάσταση και πως θα αντιδράσει η Ευρώπη απέναντι στο Ελληνικό πρόβλημα. Το θέμα είναι πως το χρέος μας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του διακρατικό, οπότε και οι ίδιοι θέλουν η Οικονομία να μπορέσει να αναπνεύσει για να μπορέσει να το αποπληρώσει στο μακρινό μέλλον.

"Το χρέος είναι και το μικρότερο πρόβλημα (όσο και αν φαίνεται οξύμωρο) στην παρούσα στην Ελληνική οικονομία, μιας και αργά ή γρήγορα η ΕΕ θα αναγκαστεί να το ρυθμίσει με τέτοιο τρόπο που να είναι βιώσιμο, από την στιγμή που και εμείς καταφέρουμε να έρθουμε σε συμφωνία" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +3,58% για την Shanghai, σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με πιέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, έχοντας σαν αρνητικό πρωταγωνιστή τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, καθώς το US Oil υποχωρεί χαμηλότερα των $51. Οι βασικές πετρελαιοπαραγωγές Χώρες δεν δείχνουν πρόθεση να μειώσουν την παραγωγή παρά την κίνηση των τιμών, ενώ η ενίσχυση του δολαρίου στηρίζει την επιβάρυνση του "μαύρου χρυσού".

Σε επίπεδα χαμηλότερα από τον Μάρτιο του 2006, το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ σημαντικά κέρδη σημειώνουν τα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να απειλεί εκ νέου το ψυχολογικό όριο των $1200. που τείνει να εξελιχθεί σε "Γεφύρι της Άρτας". Σε περίπτωση κλεισιμάτων υψηλότερα των $1206, μπαίνουν σαν πρώτος στόχος τα $1238.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργήσει μια καταστροφική αναταραχή στις διεθνείς Αγορές, ακόμα χειρότερη και από αυτήν της Lehman Brothers το 2008, υποστήριξαν γνωστοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Marketwatch.

Οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες έχουν μικρή έκθεση στο Ελληνικό χρέος και μάλιστα μειώνουν τις θέσεις τους, σημειώνει η JP Morgan. Οι αναλυτές του οίκου υποστηρίζουν ότι έξι Τράπεζες σε Γερμανία και Γαλλία (BNP Paribas SA, Credit Agricole, Natixis SA,Societe Generale SA, Deutsche Bank, και Commerzbank) έχουν περίπου 5 δισ. ευρώ πιστώσεις προς Έλληνες πελάτες.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 62,7 εκατ. από τα οποία τα 12,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΕΤΚ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, Eurobank, MIG, Viohalco, Εθνική, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές έναντι 98 πτωτικών και για 34 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Μετά και στην σημερινή συνεδρίαση, η πρώτη πεντάδα στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. διαμορφώθηκε ως εξής: Alpha Bank (5,7 δισ), Πειραιώς (5,5 δισ), ΕΕΕ (5,3 δισ), Εθνική (4,84 δισ), ΟΤΕ (4,44 δισ).

--ΧΠΑ

Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ "τσιμπημένες" ήταν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.262 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.990, 3.690 για τον Ιανουάριο, 260 για τον Φεβρουάριο και 40 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 245,5) κινήθηκε μεταξύ 244 και 260,5 μονάδων αυξάνοντας την υποτίμηση στο 2,64%, αν υπολογιστούν τα προς διανομή μερίσματα.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (491), ΔΕΗ (709), Alpha Bank (2.724), Εθνική (3.265), Πειραιώς (1.403), Eurobank (1.113), MIG (1.408), ΟΠΑΠ (220), Ελλάκτωρα (411), ΕΧΑΕ (153), Μυτιληναίο (276), Folli Follie Group (130), Frigoglass (353), Grivalia (101).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώθηκε στο 64% ενώ καταγράφηκαν μόλις 390 δικαιώματα (208 calls και 182 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (38.821.006 τεμ.), Eurobank (9.258.815 τεμ.), Εθνική (1.724.443 τεμ.), Πειραιώς (26.878.133 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v