Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψάχνει» ανάσες το Χρηματιστήριο

Προσπάθεια ήπιας αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη, με βάση την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων. Στο προσκήνιο οι τράπεζες αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Οι προβολείς στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στα μηνύματα από Ε.Ε., Βερολίνο, Φρανκφούρτη.

Άλμα 212 μονάδων για τον Dow Jones, ανοδικό γύρισμα στις ευρωαγορές, αλλά πτώση μετά... τζίρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κατάσταση στις διεθνείς αγορές διαμορφώθηκε λίγο έως πολύ όπως ανέμεναν στην πλειονότητά τους οι αναλυτές, με τις ευρωπαϊκές να κινούνται εν μέσω προσδοκιών για επίσπευση ενός προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ αλλά και... νεφώσεων αποπληθωρισμού.

Το δραματικό χτύπημα στο Παρίσι, μυστικά του οποίου αναλύει το Stratfor, είναι ένα θέμα που απασχολεί ήδη την Ευρώπη, τις πολιτικές ελίτ, την κοινωνία και την οικονομία της γηραιάς ηπείρου, αλλά δεν είναι του... παρόντος σχολίου.

Στα καθ' ημάς, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, η νέα διόρθωση είχε συναλλαγές αυξημένες σε σύγκριση με τη Δευτέρα, με τζίρο 125,4 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, με την αγορά να βαθαίνει στην προεκλογική περίοδο, την αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων και με τους δύο κύριους μονομάχους-πόλους Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζουν κι άλλο τους τόνους.

Διακυβεύονται πολλά, πάρα πολλά, σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, κατά γενική εκτίμηση οι ισορροπίες και οι «παίκτες» της επόμενης ημέρας καθώς ολοκληρώνεται (και βιολογικά) ο περιβόητος «κύκλος της μεταπολίτευσης».

Δεδομένων της κρισιμότητας αλλά και των τεράστιων συμφερόντων που παίζονται, η αγορά χρειάζεται περισσότερο χρόνο και σύνθεση για να αφομοιώσει τις εξελίξεις και τα πιθανά ενδεχόμενα.

Χρηματιστηριακά μέρος αυτής της διαδικασίας αποτυπώνεται εδώ και καιρό, είτε με την απομείωση της θέσης συγκεκριμένων ομίλων κι εισηγμένων είτε με τη σταθεροποίηση ή ακόμη και ενίσχυση άλλων, σαφώς λιγότερων.

Στα 125,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος, αλλά από αυτά το 34% στις τράπεζες, καθώς αυξημένος ήταν εκτός από τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και στους τίτλους των ΤΙΤΑΝ, Jumbo, FF Group, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, CC/HBC, Motor Oil, Κύπρου, Αεροπορίας Αιγαίου και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Εχουμε δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της ευρύτερης εικόνας της αγοράς αλλά και του νέου σκηνικού, που σταδιακά στήνεται.

Το γεγονός πως ένας αρκετά υψηλός τζίρος έγινε σε μία συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσπάθειας αντίδρασης με βάση την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων και των 240-245 για τον Ft 25.

Ειδικότερα για τον Γενικό Δείκτη το εύρος διακύμανσης ήταν στις 761,20-787,09 μονάδες με κλείσιμο στις 777,70 και με εμφανή προσπάθεια (συμ)μαζέματος από τα χαμηλά ημέρας για αρκετές μετοχές κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Συνέχεια αυτής της προσπάθειας κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε σήμερα-αύριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v