Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαζεύονται» οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Περιορίζονται οι πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη που νωρίτερα «είδε» και τις 760 μονάδες. Συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» στα ομόλογα υπό το βάρος σεναρίων για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Προς νέα χαμηλά οι τραπεζικές μετοχές, Αυξημένες οι συναλλαγές.

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στο Χ.Α., με βασικούς δείκτες και μετοχές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει πλησιάζοντας και τις 760 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2012. Αυτή την ώρα, οι απώλειες για το ΧΑ περιορίζονται στο 1,1%, με τον Γενικό Δείκτη στις 780 μονάδες. 

Ανάλογη διαδρομή επιστροφής στα χαμηλότερα του 2012 και για τον FT 25, ενώ για τον τραπεζικό, με το βάρος που έχει σωρευθεί στην ΕΤΕ, πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η καταγραφή νεότερου ελάχιστου κάτω και από τις 81-80 μονάδες. Με σχετική, μέχρι τώρα, ροή συναλλαγών-πωλήσεων, με τους λιγοστούς αγοραστές να... περιμένουν έως και 7% χαμηλότερα (ΕΤΕ).

Πλησιάζει τα 75 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 15.40), σαφώς αυξημένη σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, με περισσότερες εντολές πώλησης όχι μόνο σε τράπεζες και σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και στα περισσότερα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις διεθνείς αγορές συνεχίζονται τα σενάρια και οι... ασκήσεις επί χάρτου (προς το παρόν), με το πετρέλαιο σταθερά κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, τον γερμανικό τουριστικό κολοσσό TUI να θυμίζει πως είναι έτοιμος για κάθε συναλλαγματικό ενδεχόμενο, ενώ ο Independent θεωρεί αναπόφευκτο το... Grexit, μετά την προειδοποίηση του Μ. Σουλτς πως είναι ανεύθυνες εικασίες τα σενάρια για έξοδο και σπρώχνουν τους ψηφοφόρους στους ριζοσπάστες.

Σε αυτό το περιβάλλον το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρεί υπό το βάρος των λελογισμένων μέχρι τώρα ρευστοποιήσεων, ενώ στην εξίσου ρηχή αγορά κρατικών τίτλων το 10ετές συνεχίζει πάνω από το 10%, τη στιγμή που οι φόβοι για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με τη σεναριολογία για την Ελλάδα ωθούν τους επενδυτές στο «ασφαλές καταφύγιο» των γερμανικών τίτλων.

Επίσης, ενδιαφέρον το ότι εξαιτίας της ελληνικής κρίσης υποχωρούν σε χαμηλά-ρεκόρ οι αποδόσεις των βελγικών, των ολλανδικών, των αυστριακών και των φινλανδικών τίτλων.

Σημειωτέον πως όλα αυτά διαδραματίζονται με... απορρυθμιστή τη «χρήση της ελληνικής κρίσης» στη συγκυρία όπου η ευρωζώνη επιστρέφει για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009 σε καθεστώς αποπληθωρισμού. Εύλογα εντείνεται και η πίεση προς την ΕΚΤ και τον Μ. Ντράγκι να επισπεύσει τη διαδικασία αγοράς κρατικών ομολόγων.

Στην αγορά, οι ψυχραιμότεροι, ακόμη, αναλυτές εκτιμούν πως σταδιακά όλο και περισσότερες εξελίξεις συγκλίνουν στη δημιουργία της ευρύτερης ευρωπαϊκής εικόνας υπό τη σκιά των δραματικών γεγονότων προ ολίγου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα περισσότερα νέα και σενάρια αποτυπώνονται στο ανοδικό γύρισμα των αγορών, με ενδεικτικό το προ ολίγου 2,35% του DAX προς τις 9.585 μονάδες, αντιστροφή τάσης που (και) τεχνικά αναμενόταν σήμερα-αύριο.

Στο Χ.Α. μπορεί να επικρατούν διαφορετικές... θερμοκρασίες ψύχους και χαμηλό βαρομετρικό, αλλά οι ψυχραιμότεροι αρχίζουν να διακρίνουν τις προσεκτικές κινήσεις-αγορές συγκεκριμένων διορατικών αλλά και ριψοκίνδυνων επενδυτών.

Εκτιμάται πως η ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων για τον Γ.Δ., και η εγγύτητα του FT 25 με τις 227 μονάδες αρχίζουν να δημιουργούν προϋποθέσεις αναστροφής σε επιμέρους μετοχές.

Η προσπάθεια συμμαζέματος στη Eurobank από το 0,164 ευρώ θεωρείται ενδεικτική στις τράπεζες, συνεκτιμώντας το ιστορικό ελάχιστο λίγο χαμηλότερα στο 0,154 ευρώ. Προσπάθεια απορρόφησης της προσφοράς επιχειρείται και στη μετοχή της Πειραιώς (από το 0,852 ευρώ), ενώ ερώτημα παραμένει η ανθεκτικότητα ή όχι του 1,26 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Στον ΟΠΑΠ το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης απορροφάται σταδιακά από τα 7,94 ευρώ, με τις απώλειες να μειώνονται νωρίτερα στα 8,24 ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ από τα 4,71 ευρώ επιχειρήθηκε μάζεμα μέχρι τα 4,94. Στα 8,80 ευρώ υποχωρεί η μετοχή του ΟΤΕ, που νωρίτερα είχε διορθώσει έως τα 8,63 ευρώ.

Σταθερά με αγοραστές στις μετοχές του Τιτάνα (στα 18,91 ευρώ), της CC HBC (στα 14,51 ευρώ), της Grivalia (7,65 ευρώ), της Αεροπορίας Αιγαίου (7 ευρώ), στη Eurobank εδώ και λίγη ώρα, όπως προαναφέραμε, ενώ στη μετοχή της F.F. Group άλλαξε χέρια ένα πακέτο 60.000 στα 23,48 ευρώ. Επίσης προσυμφωνημένη συναλλαγή για 700.000 μετοχές της Alpha Bank έγινε στο 0,42 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v