Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν σηκώνει κεφάλι με… τίποτα ο ΓΔ

Στις διαθέσεις των πωλητών παραδόθηκε εκ νέου η αγορά παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο παρά την αντίδραση της Πειραιώς. Κατηφορικά και το «τρίπτυχο» ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Σε μέτρια επίπεδα επέστρεψε ο τζίρος.

Σε αρνητικό έδαφος, από τις 12.20, και πάλι το Χ.Α. με τους πωλητές να έχουν αναλάβει τον κύριο ρόλο σε μία συνεδρίαση που -μέχρι τώρα- στερείται σημαντικές συναλλαγές.

Από τα χαμηλά των 768 μονάδων (στις 12.45-12.50) επιχειρείται εδώ και λίγη ώρα άλλη μια προσπάθεια συμμαζέματος, με μοχλό κυρίως την Πειραιώς (3,56%), τη CC HBC (0,83%) και βοήθειες από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, FFG, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ περιορίζονται οι απώλειες για ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Μέτριος ο τζίρος, μετά βίας στα 31-32 εκατ. ευρώ.

Η αδυναμία διαμόρφωσης πειστικής αντίδρασης (τόσο συναλλακτικά, όσο και τεχνικά), σε συνδυασμό με την άκριτη σεναριολογία και τις εντεινόμενες αντιπαραθέσεις των πολιτικών, ανάγκασε τους αρχικούς αγοραστές σε αναδίπλωση και το Χ.Α. σε διόρθωση, παρά την ανοδική αντίδραση που συνεχίζεται στις ευρωαγορές.

Ο μέτριος τζίρος στην πρώτη ώρα συνεδρίασης κι επιμέρους τεχνικές ενδείξεις μετέβαλαν την τάση και το όποιο κλίμα είχε επιχειρηθεί να δημιουργηθεί. Περί τα 20 εκατ. ευρώ συναλλαγές στην αρχική αντίδραση του Γ.Δ. προς τις 790-795 μονάδες δεν ήταν αρκετά για τη συνέχεια, με συνέπεια από τις 12 και μετά να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις και λίγο πριν από τις 12.20 η αγορά να γυρίσει και πάλι καθοδικά προς τις 765 μονάδες.

Τεχνικά η αδυναμία αποτυπώθηκε κυρίως στον FT 25, που οριακά χαμηλότερα των 255 μονάδων σκόνταψε (στις 254,92 μονάδες), επίπεδο όπου εκδηλώθηκαν οι πρώτες πωλήσεις όσων είχαν τοποθετηθεί από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης.

Το αποθαρρυντικό είναι πως η συνεχιζόμενη για δεύτερη συνεδρίαση αντίδραση στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αφήνει ανεπηρέαστο το ελληνικό, που εξακολουθεί να υποχωρεί βυθιζόμενο στην πολιτική... κινούμενη άμμο των ημερών.

Παντελής η απουσία ενεργότερης συμμετοχής ισχυρών ξένων διαχειριστών, με τις όποιες ενέργειές τους να περιορίζονται σε επιμέρους εισηγμένες και αυστηρά επιλεγμένες μετοχές. Σταθερά πωλητές φαίνεται πως παραμένουν εγχώρια χαρτοφυλάκια (τραπεζικά, θεσμικά και ιδιωτικά), γεγονός που αποτυπώνεται στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας.

Χαμηλότερα και πάλι των 90 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, φλερτάροντας με τα ιστορικά χαμηλά των 80 μονάδων, καθώς σε Alpha Bank και ΕΤΕ οι πωλητές επανέκαμψαν. Μάλιστα στη μετοχή της Εθνικής πωλήσεις γίνονται εδώ και ώρα πάλι στα ιστορικά ελάχιστα του 1,26 ευρώ με το βάρος των ρευστοποιήσεων να πιέζει για ακόμη χαμηλότερες τιμές. Στο 0,922 ευρώ επιχειρείται να αντιδράσει η Πειραιώς, σε αντίθεση με τη Eurobank όπου η χθεσινή αναλαμπή δεν δείχνει να έχει συνέχεια. Και στη μετοχή της Eurobank (όπως στης ΕΤΕ) το διάγραμμα δείχνει συσσώρευση πωλήσεων πολύ κοντά στα ιστορικά ελάχιστα, γεγονός που καθιστά πιθανότατη την περαιτέρω υποχώρηση της τιμής.

Όμως οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι εδώ και μία ώρα και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς στα αρχικά υψηλά ημέρας σημειώθηκαν αρκετές συναλλαγές. Έτσι, στη μετοχή του ΟΤΕ ρευστοποιήσεις έγιναν και πάλι από τα 9 ευρώ, στον ΟΠΑΠ από τα 8,49 ευρώ και στη ΔΕΗ από τα 5,16 ευρώ. Εάν στη συνέχεια δεν υπάρξει αντίδραση, κυρίως η μετοχή του ΟΠΑΠ θα κινδυνεύσει να δοκιμαστεί χαμηλότερα, ενώ φορτίο πωλήσεων υπάρχει και στον τίτλο της Επιχείρησης.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr... υπενθυμίζεται η προειδοποίηση της ΕΚΤ πως το πρόγραμμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Μήνυμα προς κάθε αποδέκτη στην Αθήνα, που προφανώς φτάνει μέχρι (και) τη Λεωφόρο Αθηνών.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό συνεχίζονται τα πακέτα, οι προσυμφωνημένες πράξεις, καθώς νωρίτερα πέρασε το 1,16% της ΕΧΑΕ μέσω δύο πακέτων στα 4,60 ευρώ.

Στα 14,56 ευρώ κρατάει η δεικτοβαρής CC HBC, συμβάλλοντας με την Πειραιώς στον περιορισμό της διόρθωσης. Λίγο μετά τις 13.05 οι απώλειες για τον Γ.Δ. είχαν περιοριστεί στις 773 μονάδες (-0,53%), για τον FT 25 στις 247 (-0,43%), με την αξία των συναλλαγών στα 32 εκατ. ευρώ από τα οποία το 43% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v