Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση υψηλού ρίσκου σε θολό τοπίο

Σε επικίνδυνες τεχνικά περιοχές ξεκινούν την εβδομάδα βασικοί δείκτες και μετοχές, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις κάλπες. Κλειδί οι αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη. Τα δεδομένα για τις τράπεζες και η στάση των ξένων.

Τέσσερις και σήμερα, με το Χ.Α. σε επίπεδα χαμηλότερα των 800 μονάδων και κλαδικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς κοντά σε επικίνδυνες τεχνικά περιοχές.

Προφανώς η ΕΚΤ και η προεκλογική αντιπαράθεση στην τελική ευθεία είναι οι δύο κυριότεροι ρυθμιστές της τάσης στα ξένα και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Για το Χ.Α. όμως η μεν βραχυπρόθεσμη προσέγγιση φτάνει μέχρι τη συνεδρίαση και της Παρασκευής, η δε πέραν της 25ης Ιανουαρίου περίοδος παραμένει αχαρτογράφητη.

Οσον αφορά την ΕΚΤ και τον διοικητή της Μάριο Ντράγκι, την Πέμπτη θα αποσαφηνισθούν (και θα κριθούν) πολλά και για την ελληνική περίπτωση. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει τρέξει ανοδικά η προεξόφληση με ενδεικτική την καταγραφή «νέου ιστορικού υψηλού» για τον DAX στις 10.167 μονάδες μετά και το 1,35% της Παρασκευής.

Στον αντίποδα και για το Χ.Α. συνεχίζεται επίσης η προσπάθεια προεξόφλησης των περισσότερων δυνατών-πιθανών σεναρίων, χωρίς ωστόσο οι επαγγελματίες της αγοράς να διακινδυνεύουν προβλέψεις για «νεότερα χαμηλά». Ρευστή από τις περισσότερες απόψεις η κατάσταση (ειδικότερα από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας 26/1), ανοιχτά πολλά μέτωπα, με το τραπεζικό να έχει κυριαρχήσει και στην πολιτική αντιπαράθεση.

Στις 252,56 μονάδες ο FT25, στις 91,15 ο Τραπεζικός Δείκτης με τον εγκλωβισμό δεικτών και μετοχών κοντά στα «χαμηλά» τους να μην... εγγυάται τη μη καταγραφή «νεότερων χαμηλών» ή κάποια προσπάθεια αντίδρασης και απομάκρυνσης από τους πυθμένες που έχουν δημιουργηθεί.

Επί ξυρού ακμής (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημείωνε έμπειρο χρηματιστηριακό στέλεχος που θεωρούσε ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη την πρόβλεψη για το αν λ.χ. οι τράπεζες δεν θα υποχωρήσουν χαμηλότερα των 81,04 μονάδων δηλαδή του «ιστορικού ελάχιστου» του κλαδικού δείκτη. Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα (και όχι μόνο) για τον κλάδο μετά και την προσφυγή στον ELA και για το τι συμβαίνει με την ΕΚΤ, όπως αναλύεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

Θα περιοριστώ στο να θυμίσω πως στη μετοχή της Εθνικής σημειώθηκε συγκριτικά καλύτερη κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα στο 1,37 ευρώ με οριακά θετική απόδοση 0,74%, έναντι των άλλων 3 συστημικών που ταλαιπωρήθηκαν λιγότερο (η Alpha Bank με -3,83%) ή περισσότερο καθώς η μετοχή της Eurobank έχασε περισσότερο από 10% σε διάστημα εβδομάδας.

Στις προσδοκίες και στους κινδύνους με φόντο τις κάλπες αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος εξετάζοντας τα σενάρια και το πώς κινδυνεύουν οι 750 μονάδες. Ο Γιώργος Α. Σαββάκης ακτινογραφεί τις κορυφαίες μετοχές των ευρωπαϊκών αγορών εν όψει και της πολυαναμενόμενης κίνησης της ΕΚΤ.

Στα επιμέρους, οι ειδικοί της αγοράς επιχειρούν είτε να διακρίνουν τις «δίκαιες τιμές» για τα blue chips και τις μετοχές του δείκτη (κατατοπιστική η προσέγγιση της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή) είτε να χαμηλώνουν τον πήχη για τίτλους-σηματωρούς.

Τελευταία περίπτωση η πτώση της εκτίμησης για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ στα 11,5 (από τα 15 ευρώ) από τη Euroxx η οποία ενισχύει στα 8 (από 7,5 ευρώ) την τιμή-στόχο για τον Μυτιληναίο.

Θυμίζω πως την προηγούμενη εβδομάδα κυρίως αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι εμφανίστηκαν και πάλι επιφυλακτικοί για τον τραπεζικό κλάδο, ήταν ιδιαίτερα συντηρητικοί για τις μετοχές του FT25, ενώ μέχρι και την Παρασκευή η σχέση πωλήσεων/αγορών ήταν στην καλύτερη περίπτωση 2/1, και χρειάζεται προσοχή αυτή την εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v