Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μέσω τραπεζών πιέζουν οι πωλητές το ΓΔ

Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις η συνεδρίαση. Στις μετοχές των τραπεζών επικεντρώνονται οι ρευστοποιήσεις. Πίεση και για τον ΟΤΕ. Ανοδικά κινούνται Coca Cola, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος. Σε μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές.

Ευρωπαϊκή ανάσα για την Αθήνα, καθώς η άνοδος των χρηματιστηρίων σε υψηλά 7ετίας λειτουργεί σαν τροχοπέδη στη διόρθωση του ελληνικού. Με διαστήματα αντίδρασης, αλλά σταθερούς πωλητές ο Γενικός Δείκτης έχει «ανοδικά γυρίσματα», όμως οι πωλητές επιμένουν κυρίως στις τράπεζες και δευτερευόντως σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Το αρχικό πτωτικό ξεκίνημα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς την περιοχή των 780 μονάδων, κράτησε 15΄ για να αντιδράσει στη συνέχεια έως τις 797 μονάδες, καθώς στην πλειονότητα των μετοχών οι αρχικές πωλήσεις έδωσαν τη θέση τους σε αγορές από τα χαμηλά ημέρας. Πάντως, την ώρα που στο Χ.Α. σημειωνόταν «χαμηλή τιμή» στις 782,42 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεπερνούσε και τις 10.200 μονάδες για να σημειωθεί λίγο πριν από τις 11.00 «νέο ιστορικό υψηλό» (10.253,62 μον.), στοιχείο που καταδεικνύει ποιος έχει το πάνω χέρι στην Ευρώπη και ποιος τον πρώτο λόγο με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, στις τράπεζες παραμένει το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί στην αρχή μέχρι τις 88,72 μονάδες, καθώς στις 4 μετοχές δόθηκαν από τις πρώτες κιόλας εντολές πωλήσεις έως 2,58% χαμηλότερα. Το παρήγορο είναι πως οι ρευστοποιήσεις δεν ήταν της έκτασης που φοβόντουσαν ορισμένοι, με αποτέλεσμα η προσφορά να απορροφηθεί σταδιακά, να ελεγχθεί και λίγο νωρίτερα στην Alpha Bank να ενεργοποιηθούν και αγορές μέχρι το 0,465 ευρώ.

Μέτριος ο τζίρος, με το 51% να αλλάζει χέρια στις τράπεζες, ποσοστό θεαματικά χαμηλότερο από αυτό της αρχής. Ενδεικτικά σημειώνεται πως στα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης το 78% των συνολικών συναλλαγών -σχεδόν 1 εκατ. ευρώ- είχε γίνει στις μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank. Σταδιακά μετά τις 10.45-10.55 η ροή πωλήσεων-αγορών και στις τέσσερις μετοχές βελτιώθηκε (πάντα συγκριτικά), οι απώλειες του δείκτη περιορίστηκαν στο 0,65%, ενώ στον τίτλο της Εθνικής δόθηκαν εντολές έως το 1,38 ευρώ.

Το ζητούμενο είναι να πάρει χρόνο η αγορά, να κερδίσει πόντους, να μη συνεχιστεί η διόρθωση/απαξίωση άμεσα, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων ο οποίος εκτιμούσε ότι η ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών μπορεί να μετριάσει την πίεση έστω και σε ορισμένες επιλεγμένες ελληνικές μετοχές.

Πράγματι η εικόνα ορισμένων, λίγων, τίτλων σαφώς καλύτερη αυτής των τραπεζικών, σε 4-6 μετοχές οι εντολές αγοράς είναι σταθερές από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κάτι φαίνεται να κινείται.

Στα χαμηλά ημέρας απορροφήθηκε η προσφορά σε μετοχές-σηματωρούς με τους αγοραστές να ανεβάζουν λίγο τον πήχη τα τελευταία 15΄-20΄. Για παράδειγμα στη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αρχικά σημειώθηκαν πωλήσεις μέχρι το 1,75 ευρώ, επίπεδο όπου μειώθηκε δραστικά η προσφορά για να ενεργοποιηθούν αγορές μέχρι το 1,84 ευρώ.

Στη μετοχή του Μυτιληναίου συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 4,52-4,64 ευρώ, στην Grivalia στα 7,45-7,85 ευρώ, στη Viohalco στο εύρος των 1,94-2 ευρώ, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,78-1,87 ευρώ.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αντίδραση επιχειρείται για τη μετοχή της ΔΕΗ μέχρι τα 4,85 ευρώ καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις μετοχές των άλλων δύο. Συγκεκριμένα στη μετοχή του ΟΤΕ οι πωλήσεις έφτασαν μέχρι τα 8,80 ευρώ, στη μετοχή του ΟΠΑΠ έως τα 8,30 ευρώ. Ενθαρρυντική και υποστηρικτική για τον δείκτη η αντίδραση της μετοχής της CC HBC που κινείται στο εύρος των 14,23-14,31 ευρώ.

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, στις 11.30, οι βασικοί δείκτες είχαν γυρίσει και πάλι στο κόκκινο. Με τις απώλειες του Τραπεζικού Δείκτη να διευρύνονται και πάλι (έως 1,35% στις 89,75 μονάδες), ενώ ο μεν FT 25 διόρθωνε 0,58% στις 251 μονάδες, ο δε Γ.Δ. με 0,26% χαμηλότερα στις 788,51.

Στα 8,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με το 51% στις τράπεζες. Στο 32/26 η σχέση ανοδικών - καθοδικών, ενώ μέχρι εκείνη τη ώρα είχε γίνει μόνο ένα πακέτο για 1.000.000 τεμάχια Alpha Bank στο 0,46 ευρώ. Η Alpha Bank ήταν η μόνη από τις 4 που αντιδρούσε λίγο μετά τις 11.30.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v