Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Διατηρεί το «οχυρό» των 850 μονάδων

Ελεγχόμενες οι πωλήσεις μετοχών στο Χρηματιστήριο, με την προσοχή σταθερά στραμμένη στην ειδησεογραφία από Βρυξέλλες. Απώλειες υψηλότερες του 3% για Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ, Πειραιώς. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, ΔΕΗ. Γύρισε πτωτικά η Coca Cola.

Γαλλικός δάκτυλος στο Χ.Α., σε αντιδιαστολή με τον γερμανικό στη συμφωνία Τσίπρα-Γιούνκερ, αναπτέρωσε τις προσδοκίες για μία συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Με αφορμή τη νέα δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών σηματοδοτήθηκε ακόμη μία προσπάθεια ανατροπής στην ούτως ή άλλως νευρική συνεδρίαση.

Η εναλλαγή θέσεων από πώληση/short σε αγορά/long ήταν και αυτή τη φορά ταχύτατη, δεν ξεπέρασε τα 5΄-10΄ , δείχνοντας τον υψηλότατο βαθμό μεταβλητότητας βασικών δεικτών και μετοχών, την επιτάχυνση της κυκλοφορίας συναλλαγών και το ρίσκο που ενέχουν (κυρίως)οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Η «γαλλική πρόταση» ενίσχυσε όσους εκτιμούν πως μία συμφωνία τελικά θα επιτευχθεί κάτι που εξηγεί τις τοποθετήσεις τους, που γίνονται σε κάθε βύθιση των μετοχών.

Για τον Γενικό Δείκτη συνεχίζεται η διακύμανση στο εύρος των 819,52- 861,42 ενώ πριν από λίγο είχε υποχωρήσει και πάλι προς τις 850 μονάδες. Θυμίζω πως η ευρύτερη περιοχή θεωρείται -αυτή τη στιγμή- ισχυρό σημείο αναφοράς, βάση και για τα δύο κυρίαρχα σενάρια.

Η ευρύτερη περιοχή εκτιμάται πως θα είναι είτε η επόμενη στήριξη για το Χ.Α., αν επιτευχθεί συμφωνία, είτε αντίσταση στο απευκταίο σενάριο. Αλλωστε το μέχρι τώρα χαμηλό για τον Γ.Δ. παραμένουν οι 708,61 μονάδες.

Δείκτης κλειδί ο Τραπεζικός, που κυμαίνεται στις 682,59-777,41 ενώ πριν από λίγο με απώλειες 1,40% διαμορφωνόταν στις 740 μονάδες.

Από τον κλάδο, όπου σήμερα θα πρέπει να σημειώνονται οι πιο ακραίες διακυμάνσεις για φέτος, η Εθνική παραμένει ο σηματωρός συγκεντρώνοντας άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και των συναλλαγών. Ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ σε αξία (λίγο μετά τις 15.30) στη μετοχή της ΕΤΕ, ενώ υψηλή συναλλακτικότητα παρατηρείται και στα warrants της μετοχής.

Επίσης άξιον αναφοράς είναι το γεγονός πως στο διάστημα 13.00-13.15- 15.35 κυρίως αμερικανικά χαρτοφυλάκια φέρεται να έχουν ενεργό συμμετοχή στις κινήσεις που διενεργούνται στον τραπεζικό κλάδο. Αλλοι οίκοι φέρεται να χτίζουν θέσεις τη στιγμή που άλλοι εμφανίζονται πωλητές.

Η BofA, η JP Morgan κι η Citigroup εκτιμάται πως έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές (τουλάχιστον 20-25 εκατ. ευρώ) έχοντας πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος τους στην ΕΘνική, ενώ αυξημένοι τζίροι γίνονται και σε Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως κυρίως αμερικανικοί οίκοι προσβλέπουν σε άρση του αδιεξόδου και επίτευξη συμφωνίας και για αυτό κινούνται με αιχμή την Εθνική.

Η μετοχή της ΕΤΕ κυμαίνεται στο 1,07-1,26 ευρώ, ενώ πριν από λίγο ενισχυόταν 0,88% στο 1,21 ευρώ. Σημειωτέον πως είναι η μόνη από τις 4 συστημικές που πηγαίνει κόντρα, σε αντίθεση με τις άλλες 3 που μετρούν απώλειες έως 3,80%.

Ωστόσο και για Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες έχουν περιορισθεί, καθώς η Πειραιώς από το 0,552 αντέδρασε έως τα 0,638, ενώ πριν από λίγο κυμαινόταν στο 0,602 ευρώ. Ανάλογη διακύμανση και για τις Alpha Bank, Eurobank.

Η στάση αναμονής (και... προσδοκιών) των βραχυπρόθεσμων αποτυπώνεται τόσο στη συμπεριφορά μετοχών-σηματωρών όσο και στο κλείσιμο της ψαλίδας στα συμβόλαια μηνός Φεβρουαρίου στα παράγωγα.

Σε τουλάχιστον 10 από τις 25 μετοχές του δείκτη οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, με τη ΔΕΗ να διαφοροποιείται θεαματικά έναντι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ που υποχωρούν αισθητά, ενώ ΤΙΤΑΝ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛ.ΠΕ. κινούνται σε υψηλότερες τιμές.

Στη μετοχή-σηματωρό της Τιτάν αγορές γίνονται στα επίπεδα των 24,20-24,22 ευρώ, στου Μυτιληναίου στα 6,26-6,28 ευρώ, στη Motor Oil στα 7,28 ευρώ ενώ υψηλός τζίρος πραγματοποιείται σε τίτλους των ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ κ.ά.

Λίγο πριν από τις 16.00 ο Γ.Δ. υποχωρούσε 0,73% σταθερά στην περιοχή των 850 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να έχει ξεπεράσει πλέον τα 100 εκατ. ευρώ.

Σε οριακή απόκλιση/discount τα ΣΜΕ του ft25 (με μάλλον υψηλό αριθμό συμβολαίων, 26.224), ενώ δεν είναι λίγες οι θέσεις που βλέπουν κλείσιμο του μήνα προς τις 260 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v