Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ασανσέρ» το Χρηματιστήριο

Εναλλαγές προσήμων στο ΧΑ που μετά τη γερμανική άρνηση γύρισε πτωτικά για να επιστρέψει λίγο μετά σε θετικό έδαφος. Μαζεύτηκαν τα κέρδη στις τράπεζες. Άνοδος για Εθνική, Alpha, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ. Πτώση για Coca Cola, Ελλάκτωρ. Αυξημένος ο τζίρος.

Γερμανική... οβίδα πίεσε το Χ.Α., που σε ελάχιστα λεπτά διόρθωσε από τις 883,87 χαμηλότερα και των 840 χάνοντας εν... ριπή οφθαλμού κέρδη 4,35% για τον Γ.Δ. που στις 14.25 έχανε σχεδόν 1,45%.

Από τις 851 και το +13% στις 738 με απώλειες 1,04% ο Δείκτης Τραπεζών, ο κλάδος που κυρίως επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις.

Ωστόσο μετά τις 14.30 ο Γενικός Δείκτης ξαναγύρισε ανοδικά καταγράφοντας άνοδο πάνω από 1%, στις 855 μονάδες. Ο δε τραπεζικός ενισχύεται ξανά στις 792 μονάδες με κέρδη της τάξεως του 6%.

Απώλειες καταγράφουν μεταξύ άλλων Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος.

Στο γύρισμα της αγοράς, με κατακόρυφη διόρθωση δεικτών και μετοχών άλλαξαν χέρια πάνω από 5 εκατ. ευρώ τα περίπου 4 στις τράπεζες ανεβάζοντας σε περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ τον συνολικό τζίρο.

Αναλυτικότερα η κυκλοφορία της είδησης πως σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «...η νέα ελληνική πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup» ...πάγωσε τα χρηματιστηριακά και τα τραπεζικά γραφεία, ενώ στην άρδην αλλαγή της τάσης αποτυπώθηκε η υψηλή μεταβλητότητα και το πόσο ευάλωτο είναι το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο.

Αυτά στις 14.15-14.20 γιατί γρήγορα ενεργοποιήθηκαν εκ νέου συντονισμένες εντολές αγορών στο σύνολο των μετοχών του τραπεζικού κλάδου και στην πλειονότητα των τίτλων του ft25, που μέσα στα επόμενα 5 λεπτά είχε ξανά γυρίσει ανοδικά.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής πως η Ε.Ε. φαίνεται «διχασμένη» για το ζήτημα καθώς εκπρόσωπος του Γιούνκερ αναφέρει ότι η ελληνική πρόταση ανοίγει τον δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό.

Το διάγραμμα του Γ.Δ., κυρίως όμως του Δείκτη Τραπεζών αποτυπώνει εύγλωττα τις ακραίες διακυμάνσεις που σημειώνονται και στη σημερινή συνεδρίαση, το πόσο εύκολα μπορεί για έναν κλάδο όπως ο τραπεζικός να κερδηθεί ή να χαθεί μέσα σε 5-10΄ χρηματιστηριακή αξία που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Ζιγκ-Ζαγκ η διακύμανση του Δείκτη Τραπεζών και των 4 μετοχών με την ΕΤΕ στο εύρος του 1,21-1,44 (και πριν από λίγο στο 1,33 ευρώ) με συναλλαγές αξίας σχεδόν 37 εκατ. ευρώ. Στο 0,573- 0,68 ευρώ η Πειραιώς (στο 0,626 ευρώ πριν από λίγο) με συναλλαγές κοντά στα 23 εκατ. ευρώ.

Στο 0,335-0,40 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς (στο 0,359 στις 14.38) με 18,5 εκατ. ευρώ, στο 0,15-0,18 η Eurobank με 16,8 εκατ. ευρώ.

Ακραία μεταβλητότητα όπως είναι φυσικό και για την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ σε εύρος τιμών που... ζαλίζουν, με αυξημένες συναλλαγές στο διάστημα του διπλού γυρίσματος και σχεδόν 48 εκατ. ευρώ στον τίτλο του ΟΤΕ.

Απώλειες καταγράφει η μετοχή της Coca Cola, αλλά και οι τίτλοι των Aegean και Folli Follie.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v