Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγορά για τους λάτρεις της… αδρεναλίνης

Για γερά νεύρα οι τελευταίες συνεδριάσεις καθώς η διαπραγμάτευση κορυφώνεται και το χρόνο τρέχει. Στις 847 μονάδες ανέβηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης. Τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα και τα μεγάλα ορόσημα. Τι δείχνει η τεχνική εικόνα για τα blue chip.

Το νόμισμα έχει πεταχτεί στον αέρα και όλοι περιμένουν να δουν που θα κάτσει.

Σε αυτή την περίπτωση και σε μία Αγορά με τόσο υψηλό volatility, για όσους επιμένουν να παραμένουν ενεργοί παίκτες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το χθες, αλλά και το αύριο είναι πολύ μακριά, ενώ αντίθετα έχει "θεοποιηθεί" η στιγμή, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση και την "λογική" των ημερήσιων traders.

Η Ελληνική Κυβέρνηση σκοπεύει, αύριο, να ζητήσει την παράταση της δανειακής σύμβασης. Από την άλλη, το απόλυτα βραχυπρόθεσμο "στοίχημα" της Αγοράς εστιάζεται στην σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα να καλείται να αποφασίσει, για την παράταση της λειτουργίας του ELA, σαν μέσο χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών.

Το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, δυστυχώς, η Αγορά θα το πληροφορηθεί σαφώς αργότερα της λήξης της σημερινής συνεδρίασης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, χαμηλές πιθανότητες δείχνει να έχει το σενάριο η ΕΚΤ να "βγάλει από τον αναπνευστήρα" τις Ελληνικές Τράπεζες, όμως πιθανή άρνηση της ΕΚΤ στο Ελληνικό αίτημα να αυξηθεί το όριο χρηματοδότησης του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος από τον ELA, θα τιμολογηθεί άμεσα από την Αγορά, με τις απόψεις να δείχνουν απόλυτα διιστάμενες. Σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης, μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τις Ελληνικές Τράπεζες και ο αρχικός αντίκτυπος στις Τραπεζικές μετοχές θα είναι ιδιαίτερα αρνητικός, επίσης. 

Από την άλλη, υπάρχει και η άλλη άποψη που υποστηρίζει πως η άρνηση της ΕΚΤ να αυξήσει τα όρια του ELA για τις εγχώριες Τράπεζες, θα είναι ένα ισχυρό μέσο πίεσης, καθώς όλα δείχνουν ότι συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων με εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να υπάρξει μία ταχύτερη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών.

"Γρίφος" παραμένει το πως θα αντιδράσουν οι μετοχές των υπόλοιπων εισηγμένων εταιρειών, αρκετές από τις οποίες δείχνουν να έχουν απεξαρτηθεί από το καθημερινό volatility και αρκετές από αυτές, τεχνικά, παραμένουν με "long" σήματα, πλην των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που δείχνουν να έχουν σταθερό πωλητή.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο-ορόσημο για να "ξεκλειδωθούν" δυνατότητες χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων και να τονωθεί η ανάπτυξη στα 28 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας Αγοράς κεφαλαίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην βραχυπρόθεσμη εικόνα, όλα δείχνουν ότι τα λίγα "νουνεχή" χαρτοφυλάκια, που παραμένουν δραστήρια, έχουν επικεντρωθεί σε εταιρείες με εξαγωγικό χαρακτήρα και σε εταιρείες της πραγματικής Οικονομίας με καλά οικονομικά δεδομένα. Μην ξεχνάμε πως χωρίς ξεκάθαρο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορούμε να "κερδίσουμε" την Αγορά ειδικά σε ένα τόσο μεγάλο volatility.

Τεχνικά και όσον αφορά τα ημερήσια διαγράμματα, το 258 είναι κύρια αντίσταση και το "stop" στο short" εντοπίζεται στις 260 μονάδες. Το 244 είναι κοντινή στήριξη, που κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στο 237. Πλέον μένει να δούμε τις πολιτικές εξελίξεις, που παίζουν πρωτίστως ρόλο στην ψυχολογία της Αγοράς, με τα θετικά νέα να μπορούν να δώσουν ακόμα μία minimum προσπάθεια προς την περιοχή των 920 - 930 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, η είδηση για Ελληνική αίτηση παράτασης της δανειακής σύμβασης και η αίσθηση ότι τα "αντίπαλα στρατόπεδα" επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δημιούργησε έντονο πρωινό ενθουσιασμό στις τάξεις των αγοραστών.

Τηρώντας την "παράδοση" των τελευταίων ημερών και η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) για ουκ ολίγους Δεικτοβαρείς τίτλους (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ).

Ο Γενικός Δείκτης, παίρνοντας "flying start" και κινούμενος περίπου κάθετα, σε ελάχιστα λεπτά έφθασε στο υψηλό ημέρας των 865,97 μονάδων (+3,26%) και ο Τραπεζικός δείκτης στο υψηλό των 781,47 μονάδων (+10,56%).

Ο τίτλος της Alpha Bank εξακοντίστηκε στα 0,3580 ευρώ (+8,81%), της Εθνικής στα 1,33 ευρώ (+12,71%), της Eurobank στα 0,164 ευρώ (+11,56%), της Πειραιώς στα 0,635 ευρώ (+10,47%), ενώ από τις υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Viohalco (+7,93%) και Ελληνικά Πετρέλαια (+7,26%), ακριβώς με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και με εντυπωσιακό φίνις.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Δυστυχώς για τους αρχικούς αγοραστές, η συνέχεια δεν είχε την ίδια θετική εικόνα και έτσι έχουμε ένα ακόμα κύμα εγκλωβισμένων, κυρίως σε Τραπεζικούς τίτλους, που τερμάτισαν την συνεδρίαση σε επίπεδα τιμών, σημαντικά χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Από εκεί και πέρα, ο τζίρος του πρώτου 10λεπτου, που ξεπερνούσε τα 9 εκατ. και ο τζίρος του πρώτου ημιώρου που ακούμπησε τα 20 εκατ. ευρώ, ίσως έπρεπε να βάλει σε κάποιες υποψίες τους πρωινούς αγοραστές.

Αμετακίνητοι στην "στρατηγική" των τελευταίων ημερών, όσοι δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων, επέλεξαν και σήμερα να ακολουθήσουν την κίνηση της υποκείμενης Αγοράς, χωρίς να πάρουν ιδιαίτερες "πρωτοβουλίες".
Από την άλλη, ίσως αξίζει υποσημείωσης η εντυπωσιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών, καθώς αρκετοί από τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων, επέλεξαν να κλείσουν, ή να μετακυλίσουν θέσεις, εν όψει Παρασκευής, χωρίς να περιμένουν την "επόμενη μέρα" στις εξελίξεις.

Επιλεκτική επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, έφερε αξιοπρόσεκτες πιέσεις στις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων: 10ετες (9,62%), 5ετες (14,29%) και 3ετες (16,77%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Βασικό χαρακτηριστικό της Αγοράς είναι η μεγάλη και διαρκής μεταβλητότητα των τιμών, τονίζει ο Σπύρος Παπαθανασίου.

H ανυπαρξία κοινής αντίληψης και σαφούς πρόβλεψης, οδηγεί τους ενασχολούμενους με την Οικονομία και την Αγορά, να ασχολούνται με σενάρια πιθανοτήτων.

Η ανάλυση της Αγοράς γίνεται με την στάθμιση της πολιτικής αβεβαιότητας, λόγω της πορείας των διαπραγματεύσεων και του ανάλογου κινδύνου. Τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών και οι "δίκαιες" αποτιμήσεις αυτών δεν διαδραματίζουν πλέον πρωτεύοντα ρόλο. Ούτε ακόμη και η τεχνική ανάλυση των διακυμάνσεων των τιμών.

Η Αγορά παρουσιάζει στάση αναμονής και κινείται στους ρυθμούς των πολιτικών εξελίξεων - δηλώσεων - αποτελεσμάτων και πιθανών συμφωνιών.

Ειδικότερα δείχνει να αισιοδοξεί, στην βάση ότι αντιδρά ήπια πτωτικά, στα αρνητικά νέα και αισιόδοξα ανοδικά στα θετικά. Ουσιαστικά δείχνει να προεξοφλείται πιθανή σύγκλιση Βερολίνου – Αθήνας.

Η αντικατάσταση του υπάρχοντος προγράμματος, έστω κατά 30%, με ένα σχέδιο ριζικών μεταρρυθμίσεων είναι αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου (κρατισμός, οικοδομή, δανεικά, κατανάλωση) προς ένα νέο, που θα δημιουργήσει ουσιαστική προστιθέμενη αξία.

Θα πρέπει να επικρατήσει η σύνεση και η λογική στις συνομιλίες με τους εταίρους μας, ενώ βασικό καθήκον μας πρέπει να είναι η ψυχραιμία και η νηφάλια ανάλυση των δεδομένων. Η Χώρα μας πρέπει να επιμείνει Ευρωπαϊκά σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Μην ξεχνάμε όμως ότι "η αντοχή μιας αλυσίδας είναι εκείνη που έχει ο πιο αδύναμος κρίκος της".

"Από την άλλη, η συμπεριφορά και η ψυχραιμία των επενδυτών, αλλά κυρίως των καταθετών, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη εν μέσω των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Εταίρους" επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτα επικράτηση του "πράσινου" στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τον Nikkei να αναρριχάται σε νέα υψηλά 8 ετών.

Η Αγορά στην Κίνα θα παραμείνει κλειστή έως και τις 24 Φεβρουαρίου για τον εορτασμό του νέου σεληνιακού έτους.

Με μικρά κέρδη κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις 21.00, ώρα Ελλάδος, όταν και αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, για τον μήνα Ιανουάριο.

Ξεκινώντας από την Ασία, στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές χονδρικής παρουσίασαν μείωση 0,8% τον Ιανουάριο στην Αμερικανική Οικονομία, εξαιτίας της πρωτοφανούς πτώσης στο ενεργειακό κόστος. Οι αναλυτές περίμεναν μείωση 0,5% στον δείκτη τιμών παραγωγού.

Επιβράδυνση εμφάνισαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Ιανουάριο. Ειδικότερα υποχώρησαν κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,065 εκατ. Οι νέες αιτήσεις για οικοδομικές άδειες υποχώρησαν 0,7%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" εκτιμούσαν ότι τόσο οι ενάρξεις, όσο και οι οικοδομικές άδειες θα φτάσουν στο 1,07 εκατ. τον Ιανουάριο.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Αμερικανική Αγορά αυξήθηκε 0,2% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση, κοντά στο 0,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 12,4 από 12,6 ευρώ μειώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία μειώνει οριακά και τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη 2015 του Οργανισμού, ενώ κάνει λόγο για σταθεροποίηση στην Ελληνική Αγορά και δύσκολες συνθήκες σε αυτήν της Ρουμανίας.

Βραχυπρόθεσμα, η τύχη της Ελλάδας και των Ελληνικών Τραπεζών είναι στα χέρια των πολιτικών εκτιμάει η HSBC, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, μεσοπρόθεσμα οι Τράπεζες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, που υπερβαίνουν το 30% σε ορισμένα Ιδρύματα, προκειμένου να είναι σε θέση να δανείζουν και να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Οι διαρκείς κόντρες στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Δανειστών έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για το πιστωτικό προφίλ της Χώρας, προειδοποιεί η Fitch. Ο αντίκτυπος για τα δημόσια οικονομικά της Χώρας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος, αλλά η συνακόλουθη αβεβαιότητα αμβλύνει την οικονομική βλάβη που προκαλείται από την πτώση της εμπιστοσύνης.

Η Ελλάδα εξαντλεί τα αποθέματά της σε ρευστό και δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της μετά τα τέλη Μαρτίου, αν δεν εξασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια από τους πιστωτές, σύμφωνα με ανώνυμες πληροφορίες στο Reuters. Η Χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο 1,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, που λήγει στα τέλη Μαρτίου, με βάση τα μεγέθη ταμειακής ρευστότητάς της, αλλά το Κράτος θα δυσκολευτεί στις πληρωμές εν συνεχεία, παρά τις επίπονες προσπάθειες ελαχιστοποίησης των αναγκών ρευστότητας, αναφέρει η πηγή του πρακτορείου.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μεταξύ 865,97 (+3,26%) και 839,88 μονάδων (+0,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 848,43 (+1,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 847,53 μονάδες, με κέρδη 1,06%.

Ο τζίρος έφθασε τα 133,6 εκατ. από τα οποία τα 10,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΑΤΤΙΚΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ). Έξι απόλυτα γνωστοί τίτλοι (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ) απέσπασαν το 82% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Διακινήθηκαν 223104176 τίτλοι, από τους οποίους οι 210081167 αφορούσαν συναλλαγές στον 25αρη.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, 29 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%, όμως λίγοι από αυτούς συνδύασαν ικανοποιητικά ημερήσια κέρδη, με "πειστικό" όγκο συναλλαγών.

Ξεκινώντας από το ταμπλώ του FTSE25. δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚ και ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ και στο υψηλό ημέρας οι ΜΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ και ΜΥΤΙΛ/

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίζει να αρέσει η "συμπεριφορά" των ΠΛΑΘ, ΣΩΛΚ, ΣΙΔΕ και ΕΛΒΑ.

--ΧΠΑ

Ελαφρώς ανοδική η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων και η οποία χαρακτηρίστηκε από την σημαντική άνοδο των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, λόγω και της εντεινόμενης μετακύλισης θέσεων.

Σημαντικά χαμηλότερα ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.819 συμβόλαια).

Σημαντική η μείωση των ανοιχτών θέσεων για το συμβόλαιο του δείκτη, στον πρώτο μήνα, που περιορίστηκαν στα 19.343 συμβόλαια, εν όψει Παρασκευής που είναι η λήξη Φεβρουαρίου.

Στα 29.646 συμβόλαια οι ανοιχτές θέσεις για το συμβόλαιο του δείκτη στον μήνα Μάρτιο.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 61.348, 29.567 για τον Φεβρουάριο, 31.780 για τον Μάρτιο, 1 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 250,5) κινήθηκε μεταξύ 247,25 και 260 μονάδων και μείωσε την υπάρχουσα υπερτίμηση στο οριακό 0,09%.

Επέστρεψε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΑΔΑΚ20, 200.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.281), ΔΕΗ (844), Alpha Bank (7.455), Εθνική (11.738), Πειραιώς (9.907), Eurobank (15.897), ΟΠΑΠ (828), Μυτιληναίο (222), MIG (1.687), Ελλάκτωρα (178), ΓΕΚ (173).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης πραγματοποιήθηκαν 1.503 τεμάχια, με τους επενδυτές να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον προς τα δικαιώματα αγοράς (1.220 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (μόλις 283 τμχ), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα εκτινάχθηκε πάνω από το 90%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (50.669.350 τεμ.), Eurobank (29.260.506 τεμ.), Πειραιώς (31.985.172 τεμ.), Εθνική (2.459.108 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v