Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Αψιμαχίες» στο ξεκίνημα

Ήπια πτώση για τον ΓΔ μετά το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα. Μεικτά πρόσημα για τράπεζες, πιέσεις για Coca Cola. Στο κρίσιμο «παζάρι» επικεντρώνονται οι επενδυτές. Τα πονταρίσματα στο θετικό σενάριο και τα ρίσκα. Το μήνυμα από τα παράγωγα.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία (και) το Χ.Α., θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις από την έκβαση των οποίων θα φανεί εάν η αγορά θα φύγει με πρώτο στόχο τις 950 ή θα βυθιστεί προς τις 750 μονάδες.

Σε αυτό το σημείο, όπου έχει περιέλθει (και) το ελληνικό χρηματιστήριο τα ενδεχόμενα είναι μετρημένα, ο χρόνος ασφυκτικός και τα γεγονότα τόσο πυκνάπου όποιο σενάριο και εάν επιβεβαιωθεί θα χαρακτηρίζεται από ακραία φαινόμενα.

Στα εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες του προσκηνίου κυρίως όμως οι πτυχές του παρασκηνίου, που θα κάνουν τη διαφορά, που θα οδηγήσουν στην καταρχήν λύση-διέξοδο ή στη ρήξη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση επιχειρήθηκε μία χαμηλών τόνων κι ικανοποιητικών συναλλαγών προσπάθεια προεξόφλησης του σεναρίου, που θα αρέσει στις αγορές, με βασικούς δείκτες και μετοχές να κερδίζουν λιγότερους ή περισσότερους πόντους. Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 865,97 για να διαμορφωθεί τελικά στις 847,53 μονάδες με 1,06%. Το ενθαρρυντικό, κυρίως τεχνικά, για τον Γ.Δ. ήταν η κίνηση και το κλείσιμό του εντός της σημαντικής ευρύτερης περιοχής των 850 μονάδων, κάτι στο οποίο αναφερθήκαμε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες. Η αξία των συναλλαγών στα 133,6 εκατ. ευρώ με 223,1 εκατ. τεμάχια, από τα οποία στις τράπεζες άλλαξε χέρια το 57% του συνολικού τζίρου. Ενδεικτικό το γεγονός της αντίδρασης της μετοχής-σηματωρού Εθνικής κατά 6,78% στο 1,26 ευρώ με 24.298.336 τεμάχια, συνολικής αξίας 30.686.025 ευρώ. Στον ρόλο της ΕΤΕ αναφερόμαστε από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ στο ADR της μετοχής (που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στη Ν.Υ.) έχουμε επιστήσει την προσοχή, καθώς τελευταία λειτουργεί σαν...ιχνευτής.

Κατά 5,65% ενισχύθηκε στις 746,75 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με «υψηλό ημέρας» τις 781,47 μονάδες πληρώντας τις περισσότερες τεχνικές παραμέτρους που οδηγούν σε υπέρβαση των 800-820 μονάδων. Ο κλάδος κλειδί επηρεάζεται σε μέγιστο βαθμό από τις εξελίξεις και ανάλογα θα εκτιναχθεί ή θα βυθιστεί.

Σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου σε «κοντό λουρί» κρατά η ΕΚΤ τις ελληνικές τράπεζες, παρ΄ όλα αυτά οι πιο τολμηροί και οι καλύτερα ενημερωμένοι ανέλαβαν στη χθεσινή συνεδρίαση σημαντικό ρίσκο πάνω από 70 εκατ. ευρώ που θα φανεί σήμερα-αύριο εάν θα τους βγει. Ούτως ή άλλως οι βραχυπρόθεσμοι ενεργούν σε στενότατα χρονικά όρια είτε με ενδοσυνεδριακές κινήσεις είτε το πολύ στο Τ+2. Πόσο δε μάλλον, που αύριο λήγει η σειρά Φεβρουαρίου για τα συμβόλαια του ft 25, με τους γνωρίζοντες να λαβαίνουν διερευνητικά θέσεις αγοράς/long από τη Δευτέρα-Τρίτη προς τις 260 μονάδες.

Θυμίζω πως στις πρώτες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας κυριάρχησαν ισχυρές πτωτικές τάσεις, με σημαντικές ρευστοποιήσεις και πιέσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Σημειώναμε όμως στα χαμηλά του 2ημέρου τόσο την ενεργό συμμετοχή αμερικανικών οίκων όσο το διακριτικό μάζεμα που γινόταν από «ισχυρά χέρια» με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές. Με τοποθετήσεις σε μετοχές, σε warrants και ανάλογες θέσεις σε ΣΜΕ του δείκτη και επί μετοχών.

Το αν θα τους βγει αυτό το... ποντάρισμα, κοντός ψαλμός...που λένε. Συνεκτιμώντας ωστόσο δύο πολύ σημαντικές λεπτομέρειες, την αυριανή λήξη στα παράγωγα και το 3ήμερο, που μεσολαβεί μέχρι τη συνεδρίαση της Τρίτης. Το σημειώνω καθώς ο χρόνος είναι τόσο πυκνός κι οι εξελίξεις ραγδαίες σε σημείο που η... καταστροφή από την... επιβράβευση μπορεί να απέχει ελάχιστα λεπτά μίας συνεδρίασης. Η μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών, μας έχει προϊδεάσει για το πώς κινείται η αγορά, για τις ευκαιρίες και τις παγίδες που κρύβει αυτή η διαδρομή του «τρένου του τρόμου».

Βραχυπρόθεσμα εφιστούμε την προσοχή στο ότι «ισχυρά χέρια» έχουν λάβει θέσεις από χαμηλότερες τιμές (χαμηλό Τρίτης για τον Γ.Δ. οι 819,52 μονάδες), στην εικόνα της αγοράς παραγώγων, στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατροπές (είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση) μέχρι τη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης.

Στο ΧΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Θανάση Σταυρόπουλου σημαντική ήταν η μείωση των ανοιχτών θέσεων για το συμβόλαιο του δείκτη, στον πρώτο μήνα, που περιορίστηκαν στα 19.343 συμβόλαια, εν όψει Παρασκευής στη λήξη Φεβρουαρίου. Στα 29.646 συμβόλαια οι ανοιχτές θέσεις για το συμβόλαιο του δείκτη στον μήνα Μάρτιο.

Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 61.348, 29.567 για τον Φεβρουάριο, 31.780 για τον Μάρτιο, 1 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 250,5) κινήθηκε μεταξύ 247,25 και 260 μονάδων και μείωσε την υπάρχουσα υπερτίμηση στο οριακό 0,09%.

Επέστρεψε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΑΔΑΚ20, 200.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.281), ΔΕΗ (844), Alpha Bank (7.455), Εθνική (11.738), Πειραιώς (9.907), Eurobank (15.897), ΟΠΑΠ (828), Μυτιληναίο (222), MIG (1.687), Ελλάκτωρα (178), ΓΕΚ (173).

Λόγω της κρισιμότητας (και) της σημερινής συνεδρίασης, πριν από το άνοιγμα θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο Βολές για...σήμερα-αύριο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v