Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικό ξεκίνημα με τον ΓΔ πάνω από τις 850 μονάδες

Ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να τίθεται στο επίκεντρο. Τις κινήσεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης αποτιμούν οι επενδυτές. Στα ύψη η μεταβλητότητα. Η εικόνα σε τράπεζες και blue chips. Τα μηνύματα που έρχονται από τα παράγωγα.

Παράθυρο για συμφωνία ή βήματα προς τη ρήξη; Εύλογο ερώτημα που θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση. Από την απάντησή του και τις εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα, σήμερα, θα γίνουν πιο σαφείς οι προθέσεις του Βερολίνου και της Αθήνας.

Με το Χ.Α. να... δονείται εχθές στο ρυθμό της πρωτοφανούς μεταβλητότητας, που έκανε τις μετοχές εταιριών του FT 25 να μοιάζουν με... τρενάκι του τρόμου, μέχρι να διαμορφωθεί τελικά ο Γενικός Δείκτης στις 838,61 μονάδες με απώλειες 2,45%, ο FT 25 κατά 3,92% χαμηλότερα στις 248,05 μονάδες, με βαρίδι τις τράπεζες που διορθώνοντας 6,36% υποχώρησαν στην περιοχή των 700-710 μονάδων.

Αυξημένος συγκριτικά ο τζίρος στα 143,5 εκατ. ευρώ, με συναλλαγές 244,6 εκατ. μετοχών και με το 57% στις συστημικές τράπεζες.

Στην Εθνική έγιναν 28,7 εκατ. ευρώ και στη μετοχή της Alpha Bank 22 εκατ. ευρώ, ωστόσο προβλημάτισε η άτακτη υποχώρηση των μετοχών του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ με αυξημένες συναλλαγές. Στα 7,60 ευρώ με -7,32% ο ΟΤΕ και 20,8 εκατ. ευρώ, στα 8,66 ευρώ με -8,36% και 11 εκατ. ευρώ ο ΟΠΑΠ, γεγονός που παραπέμπει σε αποχώρηση ή μείωση θέσης ισχυρού ξένου (ή ξένων) παραγόντων.

Κατά την εκτίμησή μας το... άδειασμα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ θα έπρεπε να απασχολήσει περισσότερο την αγορά, παρά ο νέος κύκλος ρευστοποιήσεων και πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο που θεωρείται αιχμής αυτήν την περίοδο.

Για τον επικίνδυνο «εθισμό» στη... μεταβλητότητα έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος για τη χθεσινή συνεδρίαση, με τις εξελίξεις να τρέχουν από το απόγευμα και μετά με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Η Ελλάδα ζητά παράταση δανειακής σύμβασης, δεν υπάρχει δάνειο, υπάρχει πρόγραμμα ανταπαντά το Βερολίνο, με τη γερμανική πλευρά να κόβει τον αέρα της Αθήνας πριν καν λάβει γνώση της ελληνικής πρότασης.

Επιχειρώντας να... διαβάσω πίσω από τη νέα αστραπιαία απάντηση του Γερμανού τσάρου της οικονομίας, βλέπω την επιμονή του να στριμώξει ακόμη περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση έχοντας δύο πολύ ισχυρές μέγκενες, το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Αθήνα και το χρόνο, που εξαντλείται επικίνδυνα. Είναι σαφές ποιος έχει τα περισσότερα όπλα στα χέρια του, ποια πλευρά έχει την ευχέρεια και τη δυνατότητα να σύρει την άλλη μέχρι ένα σημείο ημιεξάντλησης για να αποδεχθεί τους όρους της συνθηκολόγησης. Θέλω να πιστεύω πως η ελληνική πλευρά έχει έναν-δύο άσσους στο χέρι της, που λένε...

Στις ξένες αγορές η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική: με θετικό πρόσημα πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με δεύτερο σερί ιστορικό υψηλό ο S&P στη Wall Street.

Στο Χ.Α. συνεχίζεται η διελκυστίνδα πωλητών - αγοραστών, με τους πρώτους να έχουν σαφές προβάδισμα, κάτι που αποτυπώνεται και στην αγορά παραγώγων αλλά και στη ρηχότατη αγορά κρατικών τίτλων/ομολόγων.

Το κλείσιμοτου Γ.Δ. εντός της ευρύτερης περιοχής των 850 μονάδων θεωρήθηκε ενθαρρυντική (και τεχνικά) ένδειξη, ωστόσο η υποχώρηση του Δείκτη Τραπεζών και πάλι προς τις 700-710 μονάδες μας κρατά σε εγρήγορση καθώς είναι... ορατές ακόμη χαμηλότερες περιοχές. Εν μέρει αρκετά θα κριθούν και από την απόφαση της ΕΚΤ, τους χειρισμούς του Μ. Ντράγκι, ωστόσο στις συστημικές τράπεζες κάποιοι (κυρίως ξένοι) ρευστοποιούν, ενώ κάποιοι (κυρίως ξένοι) «σκουπίζουν».

Η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την Αθήνα εμφανώς προβληματισμένη από τις εκροές καταθέσεων. Από το κατατοπιστικό θέμα της Αναστασίας θα εστιάσω στην εκτίμηση-προειδοποίηση πως εάν μέχρι σήμερα το βράδυ δεν υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών, είναι δύσκολο και παράτυπο η ΕΚΤ να βάλει πλαφόν στις αναλήψεις.

«Θα περιμένει να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια μέχρι την Παρασκευή. Μετά ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορούν να συμβούν τα πάντα», δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος.

Και αυτά στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και της επικείμενης λήξης των συμβολαίων του FT 25 για τον Φεβρουάριο. Θυμίζω τη σημαντική μείωση των ανοιχτών θέσεων για το συμβόλαιο του δείκτη, στον πρώτο μήνα, που περιορίστηκαν στα 28.175 συμβόλαια, εν όψει Παρασκευής. Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 51.717, 31.416 για τον Φεβρουάριο, 20.295 για τον Μάρτιο, 6 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 250 μονάδες) κινήθηκε μεταξύ 243 και 260,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,7%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.283), ΔΕΗ (1.178), Alpha Bank (16.265), Εθνική (19.069), Πειραιώς (13.949), Eurobank (22.782), ΟΠΑΠ (1.121), Μυτιληναίο (315), MIG (218), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (128), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (222), Jumbo (121), ΕΧΑΕ (340), Ελληνικά Πετρέλαια (219).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, μέτρια ήταν η κινητικότητα στα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς σημειώθηκαν συνολικά 574 δικαιώματα (399 calls και 175 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 83%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α. πλέον στη συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 49.069.350 τεμ., Eurobank 29.260.506 τεμ., Πειραιώς 31.709.172 τεμ., Εθνική 2.457.080 τεμ..

Σήμερα-αύριο δίνεται μία πολύ καθοριστική μάχη που εν πολλοίς θα καθορίσει τη βραχυπρόθεσμη τάση, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής 27 Φεβρουαρίου. Σήμερα-αύριο θα φανεί σε μεγάλο βαθμό εάν το Χ.Α. θα αντιδράσει με πρώτο-κύριο τις 950 μονάδες ή θα... δοκιμαστεί προς τα χαμηλά των 750 μονάδων. Θυμίζοντας πως για τον Γ.Δ. η «εσχατιά» της τελευταίας 2-3ετίας έχει διαμορφωθεί στις 708,61 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v